ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma
Φώτο: Shutterstock

Τρία παραδείγματα των επιδοτήσεων: Τι θα πληρώσουμε για ρεύμα τον Οκτώβριο

Πόσο θα μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες το μήνα μετά τις επιδοτήσεις; Παραδείγματα μείωσης του λογαριασμού για τις τρεις κλίμακες κατανάλωσης που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιδοτήσεις που θα καλύπτουν έως και το 90% των αυξήσεων των τιμών για τους οικιακούς καταναλωτές ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ προβλέπεται και ένα μπόνους 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για εκείνους που θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά. 

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος δημιουργούνται 3 κλίμακες κατανάλωσης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις κύριες και μη κατοικίες. Έτσι για τον Οκτώβριο θα ισχύουν τα εξής:

  • Για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες που αφορά το 90% των νοικοκυριών θα καλύπτεται το 90% της αύξησης της τιμής του ρεύματος με την επιδότηση να φθάνει στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για καταναλώσεις από 501-1.000 κιλοβατώρες η επιδότηση θα φθάνει στα 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα που αντιστοιχεί σε απορρόφηση των αυξήσεων κατά 80%.
  • Για καταναλώσεις από 1001 κιλοβατώρες και πάνω η επιδότηση θα καλύπτει το 70% αύξησης των τιμών, με επιδότηση 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για μία κλίμακα που αντιστοιχεί στο 2% των νοικοκυριών της χώρας. 

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν το 100% των αυξήσεων με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, θα προβλέπεται και επιπλέον επιδότηση με 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα την περασμένη χρονιά. 

Παραδείγματα για οικιακούς καταναλωτές με τη νέα κλιμακωτή επιδότηση του Οκτωβρίου

  • Ένα νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα, θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ ενώ με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ
  • Στην περίπτωση νοικοκυριού με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα υπολογίζεται ότι θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ και μετά την επιδότηση θα πληρώσει τελικά118 ευρώ . Αν καταφέρει να εξοικονομήσει 15% ενέργειας συγκριτικά με πέρυσι, θα πληρώσει τελικά 108 ευρώ
  • Τέλος, ένα νοικοκυριά που εντάσσεται στην τελευταία κλίμακα με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα, το οποίο θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ, μετά την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 230 ευρώ και αν πετύχει και τον στόχο της εξοικονόμησης θα πληρώσει 194,8 ευρώ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος, για 35 kVA και καταναλώσεις έως 2.000  κιλοβατώρες η επδότηση θα καλύπτει το 80% της αύξησης και θα ανέρχεται σε 398 ευρώ μεγαβατώρα ενώ για καταναλώσεις άνω των 2.000 κιλοβατώρων η επιδότηση θα φθάνει στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπρόσθετα, για τους αγρότες προβλέπεται οριζόντια επιδότηση 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Τέλος, αναφορικά με τις επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο, οι 700.000 οικιακοί καταναλωτές θα λάβουν επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τους παρόχους που θα καλύπτει το 50% της αύξησης της τιμής ενώ για τα μη οικιακά τιμολόγια και για τη βιομηχανία η επιδότση θα φθάνει στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος ο Κ. Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως η κυβέρνηση στοχεύει να διασφαλιστούν προσιτές τιμές ενέργειας και να υπάρξουν ρυθμιστικές αποφάσεις για την αποσύνδεση της τιμής φυσικού αερίου από της ηλεκτρικής ενέργειας.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση και «μπόνους» σε όσους επιτύχουν μείωση, ώστε να μειωθεί το δυσβάστακτο κόστος των επιδοτήσεων για τον προϋπολογισμό.
energeia-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται αύξηση των τιμών ρεύματος από τους προμηθευτές το Σεπτέμβριο

Το ύψος των τιμών θα εξαρτηθεί από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση που θέλει να διατηρήσει τις τιμές Σεπτεμβρίου στα ίδια επίπεδα. Τον Αύγουστο η συνολική επιδότηση πλησιάζει το 1,14 δισ. ευρώ.