ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται αυξημένη επιδότηση στο ρεύμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Να ελαφρύνει τις ΜμΕ από το υψηλό κόστος ενέργειας έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, ενώ αυξημένες θα είναι για τον Ιανουάριο οι επιδοτήσεις στους καταναλωτές, μετά τη μεγάλη αύξηση των λιανικών τιμών.

«Φουσκωμένες» αναμένεται να είναι επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του Ιανουαρίου που θα ανακοινώσει σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά την άνοδο στις τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον επόμενο μήνα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν ακόμα και το 40%, σημαντική φαίνεται πως θα είναι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να απορροφηθεί η αύξηση  τις τιμές που φθάνουν στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, σήμερα στις 9.30 το πρωί πρόκειται να προχωρήσει στις ανακοινώσεις των επιδοτήσεων του Ιανουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της καθυστέρησης που οδήγησε στο να γίνονται οι ανακοινώσεις δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο εξέταζε διάφορα σενάρια για την περαιτέρω ενίσχυση των καταναλωτών. Φαίνεται πως, τελικά, το σενάριο που πήρε το πράσινο φως ήταν η επιπλέον ενίσχυση των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο, για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 kWh, η επιδότηση έφθανε στα 183 ευρώ /ΜWh. Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 kWh, η επιδότηση διαμορφώθηκε σε 34 ευρώ/MWh. Τέλος, για τους αγρότες, η επιδότηση ήταν οριζόντια στα 221 ευρώ/MWh.

Οι επιχειρήσεις έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας. Σύμφωνα με έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, οι ανατιμήσεις, ιδίως στην ενέργεια, φθάνουν μεσοσταθμικά στο 76%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, οι επιχειρήσεις την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζουν την πρόκληση της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται αφενός από την εκτίναξη του λειτουργικού τους κόστους σε ενέργεια, καύσιμα, πρώτες ύλες, και αφετέρου από την κατακρήμνιση των οικογενειακών εισοδημάτων που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά.  Στο περιβάλλον αυτό το 12,3% των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκονται αντιμέτωπες με κίνδυνο επιβίωσης. Μάλιστα ήδη περί τις 4.000 επιχειρήσεις, ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, έχουν βάλει λουκέτο πιεζόμενες από τα κόστη της ενέργειας σε συνέχεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας.

Πώς θα διαμορφωθούν οι επιδοτήσεις στα οικιακά τιμολόγια

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησαν σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος για τον Ιανουάριο που έφθασαν έως και το 41%.

ΕταιρείεςΤιμές ΙανουαρίουΤιμές Δεκεμβρίου
Φυσικό Αέριο0,358 ευρώ/kWh 0,298 ευρώ/kWh
ΗΡΩΝ0,360 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας0,304 ευρώ/kWh με έκπτωση συνέπειας 
Ελίν0,375 ευρώ/kWh0,285 ευρώ/kWh 
NRG0,440 ευρώ/kWh0,319 ευρώ/kWh 
Elpedison0,4227 ευρώ/kWh με εμπρόθεσμη πληρωμή0,3227 ευρώ/kWh με εμπρόθεσμη πληρωμή
Protergia0,448 ευρώ/kWh0,368 ευρώ/kWh 
WATT & VOLT0,459 ευρώ/kWh 0,389 ευρώ/kWh
ΖΕΝΙΘ0,465 ευρώ/kWh0,329 ευρώ/kWh 
ΔΕΗ0,489 ευρώ/kWh έως 500 kWh, πάνω από 500 kWh 0,501 ευρώ/kWh0,38 ευρώ/kWh έως 500 kWh, πάνω από 500kWh 0,397 ευρώ/kWh

Η άνοδος των τιμών εξηγείται από την αυξητική πορεία των τιμών της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και από τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι εντός του Δεκεμβρίου η μέση τιμή στην αγορά επόμενης ημέρας κινήθηκε στα επίπεδα των 288,23 ευρώ/MWh, σημαντικά αυξημένη από τα 227,75 ευρώ MWh του Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι εταιρείες που έπεσαν σε μεγάλο βαθμό έξω στις προβλέψεις των τιμών για τον Δεκέμβριο και βρέθηκαν αντιμέτωπες με απώλειες, θέλουν να τις καλύψουν σε κάποιο βαθμό και να διασφαλίσουν πως δε θα βρεθούν εκ νέου σε ανάλογη θέση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιδοτήσεις για τις πρώτες 500 KWh φαίνεται πως θα κινηθούν στο επίπεδο των 0,33 ευρώ/KWh τον Ιανουάριο αυξημένες σημαντικά από τα 0,22 ευρώ/KWh τον Δεκέμβριο. Στη δεύτερη κλίματα, για καταναλώσεις άνω των 500 KWh, η επιδότηση θα φθάσει στα 0, 28 ευρώ/KWh από 0,17 ευρώ/KWh τον μήνα αυτόν.

Επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό

Οι αυξημένες τιμές του ρεύματος δεν θα φτάσουν στους καταναλωτές παρά τις αυξήσεις, καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις θα απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών. Το πρόβλημα μεταφέρεται στα κρατικά ταμεία, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειασθεί για τον Ιανουάριο να δοθούν επιδοτήσεις και από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι δε θα επαρκέσουν οι πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. 

Μιλώντας, ωστόσο, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως οι επιδοτήσεις στο ρεύμα θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος, προϋπολογίζοντας περίπου 10 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ θα οδηγηθούν προς νοικοκυριά και 4,8 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις διατηρώντας ένα «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 80% στις τιμές του ρεύματος, έρχεται το τέλος των επιδοτήσεων

Εικόνα κανονικότητας στην αγορά τον Μάιο, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κάτω από 16 λεπτά/κιλοβατώρα και σε μεγάλη απόσταση από το ρεκόρ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Θέμα χρόνου η κατάργηση των επιδοτήσεων.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ψαλίδι» 88% στην επιδότηση ρεύματος, τι θα πληρώσουμε τον Φεβρουάριο

Το υπουργείο Ενέργειας προσανατολίζεται σε μεγάλη μείωση επιδοτήσεων, κρατώντας όμως σταθερή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα την τελική χρέωση για τους πελάτες της ΔΕΗ, που αντιπροσωπεύουν το 63% της αγοράς.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, έρχονται αυξήσεις λογαριασμών

Το νέο μοντέλο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θα προβλέπει χαμηλότερες αυξήσεις όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση και «μπόνους» σε όσους επιτύχουν μείωση, ώστε να μειωθεί το δυσβάστακτο κόστος των επιδοτήσεων για τον προϋπολογισμό.
viomixania-ebiken-dei
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι τέσσερις «καυτές πατάτες» για την επόμενη κυβέρνηση

Το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς και οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν τον κύριο «πονοκέφαλο» για την επόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Ποια είναι τα άλλα τρία «καυτά» σημεία.
Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρές επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο και Ιούνιο θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ

Το υπουργείο προσανατολίζεται να ανακοινώσει επιδοτήσεις για ένα δίμηνο, οι οποίες θα είναι ακόμη πιο μικρές από αυτές του Απριλίου, καθώς οι τιμές του ρεύματος έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα από τα 0,16 ευρώ/κιλοβατώρα.