ΓΔ: 1198.72 -0.13% Τζίρος: 64.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:28:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
insurance_contract
Πηγή: Shutterstock

Οι δύο φοροαπαλλαγές που θα ζητήσουν οι ασφαλιστικές μετά τις εκλογές

Να εκπίπτουν από το εισόδημα τα ασφάλιστρα για τις κατοικίες και να επανέλθει η απαλλαγή μέχρι 1.500 ευρώ για τα ασφάλιστρα ζωής θα ζητήσουν οι εταιρείες, αλλά δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.

Με «μικρό καλάθι» αναμένει τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με την επιστροφή των πρωτογενών πλεονασμάτων και του δημοσιονομικού «κορσέ».

Τα όρια της ικανοποίησης των αιτημάτων ασφαλιστικού κλάδου φάνηκαν από την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ασφάλιση των κατοικιών σε συνδυασμό με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επ' αυτού πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, μιλώντας προς το BD, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το ετήσιο κόστος ασφάλισης της κατοικίας, που κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από 220 έως 300 ευρώ, θα μπορούσε να εκπίπτει εντελώς από το εισόδημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα σπίτια που είναι ασφαλισμένα, η μείωση που προκύπτει είναι μόλις 30% κατά μέσο όρο –ανάλογα με την κατοικία και την αντικειμενική της αξία. Πρόκειται για μία «μίζερη εξαγγελία», συμπλήρωναν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς.

Πέραν τούτου, όμως, ουδέν. Μάλιστα η συγκεκριμένη εξαγγελία λειτούργησε και ως ένα μήνυμα στην ασφαλιστική αγορά για να μην περιμένουν σπουδαία πράγματα και ιδιαίτερα στα αιτήματα που προϋποθέτουν φορολογική απαλλαγή.

Εκτός από την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης των κατοικιών –έστω και των νεόδμητων σε πρώτη φάση– που είναι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων από τα βασικά αιτήματα του κλάδου, η επαναφορά της καταργηθείσας στο πρώτο μνημόνιο φοροαπαλλαγής μέχρι 1.500 ευρώ ετησίως στον κλάδο ζωής, είναι από τις κεντρικές προτάσεις της ΕΑΕΕ.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η ραγδαία ανάπτυξη της νοσοκομειακής ασφάλισης από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και εντεύθεν θα μπορούσε να στηριχθεί αποφασιστικά με τη χορήγηση της φοροαπαλλαγής.

Ωστόσο, όμως, η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επαναφορά των πρωτογενών πλεονασμάτων, με την ενεργοποίηση εκ νέου των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2024, ένα μέτρο που είχε ανασταλεί με την εκδήλωση της πανδημίας και διατηρήθηκε και με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ουκρανίας, κάνουν απαισιόδοξους τους επικεφαλής των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, δηλαδή τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η εκδηλωθείσα ύφεση στη γερμανική οικονομία με παρενέργειες και στην αγορά των γερμανικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την αναστάτωση που συνεχίζει να παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επιφορτισμένα με τις επενδυτικές επιλογές.

Και κυρίως εκείνων των εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα του κλάδου ζωής με αποδόσεις 2% ή και 2,5%. Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς, βασικές επιλογές στην παρούσα φάση είναι η διακράτηση μετρητών, αξιοποιώντας την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις που δεν υπερβαίνουν τον χρονικό ορίζοντα των δύο – τριών μηνών στο ελληνικό και σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Και μάλιστα σε συγκεκριμένες κατηγορίες μετοχών, όπως αυτές των ενεργειακών εταιρειών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους σε μετρητά οι ασφαλιστικές εταιρείες

«Καταφύγιο» ψάχνουν οι θεσμικοί επενδυτές σε ένα εξαιρετικά δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, όπου ακόμη και τα γερμανικά ομόλογα έχουν διψήφια αρνητική απόδοση. Αποφεύγουν επενδύσεις σε μετοχές και περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικές: Πλήγμα στις επενδύσεις το 2022, παίζουν... άμυνα το 2023

Απώλειες έφερε το 2022 η απότομη άνοδος των επιτοκίων που έπληξε τις τιμές ομολόγων και μετοχών. Βελτιωμένη κατάσταση το πρώτο δίμηνο, αυξημένα μετρητά κρατούν οι εταιρείες για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις ασφαλίστρων 7-8%, χάνουν οι εταιρείες από επενδύσεις

Αυξήσεις που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο ύψος του προβλεπόμενου για το 2023 πληθωρισμού θα γίνουν στα ασφάλιστρα στις αρχές του έτους. Αρνητικές οι αποδόσεις από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια το 2022.
house
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο δρόμοι που οδηγούν σε υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών

Ταμείο Φυσικών Καταστροφών με συνεργασία κράτους ασφαλιστικών εταιρειών, ή υποχρεωτική ασφάλιση με χαμηλό κόστος και φορολογικά κίνητρα προτείνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα από τις ασφαλιστικές εταιρείες

Από τα 18 δισ. που έχουν επενδύσει οι ασφαλιστικές, το 40% έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα. Κλειδί για την αύξηση των επενδύσεων η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα διαθέτουν οι εταιρείες.
startup_funding
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερη χρηματοδότηση για τις startups, διορθώνονται οι αποτιμήσεις

Οι υπερβολές που δημιουργήθηκαν και στις ΗΠΑ οδηγούν σε «ξεφούσκωμα» των αποτιμήσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ στις νέες συνθήκες εκτιμάται ότι υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές.