ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ασφαλιστικές: Πλήγμα στις επενδύσεις το 2022, παίζουν... άμυνα το 2023

Απώλειες έφερε το 2022 η απότομη άνοδος των επιτοκίων που έπληξε τις τιμές ομολόγων και μετοχών. Βελτιωμένη κατάσταση το πρώτο δίμηνο, αυξημένα μετρητά κρατούν οι εταιρείες για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες.

Με διπλές γραμμές άμυνας στους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς προχωρούν εφέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επαγγελματικά ταμεία, σε μια χρονιά υψηλής αβεβαιότητας.

«Το πρώτο δίμηνο ήταν καλό», τονίζουν μιλώντας προς το BD πηγές της ασφαλιστικής αγοράς. Η διατήρηση ενός μέρους των επενδυτικών τους  κεφαλαίων σε μετρητά τους παρέχει την δυνατότητα είτε να αξιοποιήσουν την άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων –που προς το παρόν είναι αναιμική– είτε ευκαιρίες τοποθέτησης σε υψηλής αξιοπιστίας μετοχές. Η συνολική έκθεση σε μετοχικούς τίτλους είναι περιορισμένη και εξαιρετικά στοχευμένη, με κριτήρια την ποιότητα του τίτλου και το υψηλό μέρισμα.

Η τραπεζική αναστάτωση, που προσφάτως επικράτησε τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσο και στην Ευρώπη «μας οδήγησε να γίνουμε δύο φορές πιο αμυντικοί», έλεγε κορυφαίος παράγων του κλάδου των επαγγελματικών ταμείων. Και εξήγησε ότι έγινε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, επιλέγοντας ακόμη πιο σκληρή γραμμή άμυνας.

Και τούτο διότι δεν θέλει να κανείς να επαναληφθεί η ζημιά που προκλήθηκε στη διάρκεια του 2022. Κατά τεκμήριο σχεδόν όλοι ήταν χαμένοι. Μάλιστα, όλα τα επαγγελματικά ταμεία είχαν αρνητικές αποδόσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο ήταν περίπου 5%, αλλά εξίσου αρνητικές αποδόσεις είχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ανάλογα με την επενδυτική συμπεριφορά της κάθε μίας. «Πέρυσι ήταν καταστροφή, η χειρότερη χρονιά», έλεγαν πηγές της αγοράς, καθώς η απότομη άνοδος των επιτοκίων προκάλεσε απότομη πτώση τιμών στα ομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ασφαλιστικός κλάδος –ειδικά ο κλάδος ζωής- πρέπει να σχεδιάζει και να συνδυάζει μακροχρόνιες αποδόσεις σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποδόσεις των προϊόντων τους. Πάντως, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια και αυτή την περίοδο αποτελούν βασική επιλογή των θεσμικών επενδυτών, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια ύψους περί τα 16 δισ. ευρώ, και τα 32 επαγγελματικά ταμεία, με συνολικές επενδύσεις ύψους 1,81 δισ. ευρώ. 

«Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου είχε πέσει κοντά στο μηδέν και τώρα βρίσκεται πάνω από το 2%», έλεγε πηγή της αγοράς. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς έλεγαν πως εκτός από τη διακράτηση των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων -τα οποία συναρτώνται με μακροχρόνια ασφαλιστικά προϊόντα– γίνονται βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, κι ως εκ τούτου οι εταιρείες διατηρούν «πολλά μετρητά», προκειμένου να εκμεταλλευτούν είτε αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων, είτε την τοποθέτηση σε μετοχές υψηλής αξιοπιστίας. Γενικότερα, πάντως, σημείωναν πως «μετά από τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις είμαστε δυο φορές συντηρητικοί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

insurance_contract
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο φοροαπαλλαγές που θα ζητήσουν οι ασφαλιστικές μετά τις εκλογές

Να εκπίπτουν από το εισόδημα τα ασφάλιστρα για τις κατοικίες και να επανέλθει η απαλλαγή μέχρι 1.500 ευρώ για τα ασφάλιστρα ζωής θα ζητήσουν οι εταιρείες, αλλά δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αυξήσεις ασφαλίστρων 7-8%, χάνουν οι εταιρείες από επενδύσεις

Αυξήσεις που θα αντιστοιχούν τουλάχιστον στο ύψος του προβλεπόμενου για το 2023 πληθωρισμού θα γίνουν στα ασφάλιστρα στις αρχές του έτους. Αρνητικές οι αποδόσεις από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους σε μετρητά οι ασφαλιστικές εταιρείες

«Καταφύγιο» ψάχνουν οι θεσμικοί επενδυτές σε ένα εξαιρετικά δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, όπου ακόμη και τα γερμανικά ομόλογα έχουν διψήφια αρνητική απόδοση. Αποφεύγουν επενδύσεις σε μετοχές και περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ποντάρει η Πλαστικά Θράκης για καλύτερες επιδόσεις το 2023

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα και προϊόντα συσκευασίας παραμένει χαμηλή αλλά έχει ανακάμψει σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ φέτος για αύξηση παραγωγής και καλύτερη αποδοτικότητα κόστους.