ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

«Τσεκάπ» στην ανάπτυξη πρώτου τριμήνου με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ

Την ερχόμενη Τετάρτη δημοσιεύονται τα στοιχεία για τους εθνικούς λογαριασμούς. Σε ανάπτυξη παραμένει η οικονομία, τα «συν» και τα «πλην» από τους δείκτες που έχουν ήδη δημοσιευτεί.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται, την ερχόμενη Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τους εθνικούς λογαριασμούς του πρώτου τριμήνου 2023, που θα αποτελέσει ένα σημαντικό «τσεκάπ» για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, η ελληνική οικονομία από το τρίτο τρίμηνο 2020 βρίσκεται σε φάση επέκτασης, ξεπερνώντας σε όρους πραγματικού ΑΕΠ τα προ πανδημίας επίπεδα κατά 6,4% (2,4% στην Ευρωζώνη).

 

Η μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας τα 10 τελευταία τρίμηνα είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων, όπως του ελατηρίου της τεχνικής ανάκαμψης μετά το πρώτο lockdown και της τεχνικής ύφεσης του δευτέρου τριμήνου 2020 (-13,4% και -15,6% σε τριμηνιαία και σε ετήσια βάση αντίστοιχα), των εκτεταμένων δημοσιονομικών-νομισματικών μέτρων στήριξης που συνέβαλαν στη διατήρηση της μεταπανδημικής ζήτησης σε υψηλά επίπεδα και της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) που βελτίωσε τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας.

 

Ωστόσο, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω επίδοσης ήταν ότι η εγχώρια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι η εγχώρια παραγωγή (=εισόδημα) με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 9,7% του ΑΕΠ το 2022 από 1,5% το 2019. Αναμφισβήτητα, ένα ποσοστό από την αύξηση του εξωτερικού ελλείμματος οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες όπως η υψηλή άνοδος των τιμών ενέργειας το 2022. Σημειώνεται ότι η μέση τιμή του πετρελαίου brent ανά βαρέλι, από τα $64,6 το 2019 μειώθηκε στα $41,6 το 2020, ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκε στα $71,5 και $100,6 το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. 

 

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας που έχουν δημοσιευτεί για τον Ιαν-23, τον Φεβ-23 και τον Μαρ-23, εκπέμπουν θετικά αλλά και αρνητικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο 2023.

Στα θετικά περιλαμβάνονται: 

  • Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε βελτίωση το πρώτο τρίμηνο 2023 στις 106,8 μονάδες (υψηλό 4 τριμήνων) από 101,5 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο 2022 (βλέπε Σχήμα 2.1). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η άνοδος του οικονομικού κλίματος συνεχίζεται το δεύτερο τρίμηνο 2023, με τον μέσο όρο Απρ-23 – Μαϊ-23 να διαμορφώνεται στις 108,4 μονάδες. Παράλληλα με τη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ανοδικά κινείται και ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή. Το εν λόγω αποτέλεσμα, πέραν της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, της αύξησης της απασχόλησης και άλλων παραγόντων, δύναται να συνδεθεί και με την τρέχουσα εκλογική διαδικασία. Όπως παρουσιάζεται στο Σχήμα 2.2, πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτή καταγράφει βελτίωση, ωστόσο με το πέρας των εκλογών σημειώνει χειροτέρευση.1
  • Σύμφωνα με τον δείκτη PMI μεταποίησης, οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της μεταποίησης βρέθηκαν σε συνεχή φάση βελτίωσης το πρώτο τρίμηνο 2023. Το εν λόγω αποτέλεσμα συνεχίστηκε τον Απρ-23 και τον Μαϊ-23, ωστόσο με επιβραδυνόμενο ρυθμό. Αναλυτικά, ο μέσος όρος τριών μηνών του εν λόγω δείκτη διαμορφώθηκε στις 51,2 μονάδες το πρώτο τρίμηνο 2023 από 47,9 μονάδες το τέταρτο τρίμηνο 2022.
  • Ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 2,9% QoQ / 7,8% YoY το πρώτο τρίμηνο 2023 από άνοδο 2,7% QoQ / 3,3% YoY το τέταρτο τρίμηνο 2022.2
  • Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση κατά €1,8 δισεκ. (21,7%) το πρώτο τρίμηνο 2023 από αύξηση €2,5 δισεκ. (40,2%) το τέταρτο τρίμηνο 2022. Η αναμενόμενη μείωση των τιμών ενέργειας για το σύνολο του έτους 2023 εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιδράσεις για την ελληνική οικονομία.
  • Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η απασχόληση παρέμεινε σε ανοδική τροχιά το πρώτο τρίμηνο 2023, καταγράφοντας ρυθμό αύξησης 0,6% QoQ / 1,3% YoY από 0,2% QοQ / 2,1% YoY το τέταρτο τρίμηνο 2022. 

Στα αρνητικά συγκαταλέγονται: 

  • Ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, δηλαδή οι πωλήσεις του εν λόγω κλάδου σε σταθερές τιμές, μειώθηκε κατά 1,3% QoQ / 2,5% YoY το πρώτο τρίμηνο 2023 (κυρίως λόγω της παρατήρησης του Μαρ-23) από συρρίκνωση 1,5% QoQ / 0,8% YoY το τέταρτο τρίμηνο 2022. Δηλαδή, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κινήθηκε καθοδικά. Όπως παρουσιάζεται στον Πίνακα 1, το προαναφερθέν αρνητικό αποτέλεσμα προήλθε από τις κατηγορίες των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων (super markets), των καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων και των φαρμακευτικών και καλλυντικών.
  • Η υψηλή επιβράδυνση των εισαγωγών εκτός καυσίμων και πλοίων το πρώτο τρίμηνο 2023 δύναται να συνοδευτεί από αντίστοιχη επιβράδυνση των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η ελληνική οικονομία «τρέχει» πιο γρήγορα από την ευρωζώνη

Η Ελλάδα επηρεάζεται λιγότερο από ακριβή ενέργεια και υψηλά επιτόκια και έχει ισχυρή κατανάλωση και επενδύσεις, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν τουρισμός και κατασκευές, σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους η οικονομία αντιμετωπίζει πρόσθετες δυσκολίες, τονίζει η Eurobank, αν και τα κοινοτικά κονδύλια των 2,25 δισ. αναμένεται να μετριάσουν την επίδραση από τις πλημμύρες.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς «χάθηκαν» 2,9 δισ. ευρώ και φρέναρε η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο

Τα αποθέματα μειώθηκαν απότομα, από 4,1 δισ. σε 1,2 δισ. ευρώ και συνέβαλαν στη μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση. Η οικονομία παραμένει σε υψηλή ανοδική τροχιά, όπως επισημαίνει η Eurobank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστασάτος: Ο έλεγχος των δίδυμων ελλειμμάτων αναγκαίος για διατηρήσιμη ανάπτυξη

«Δεν έχει σημασία μόνο το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της» επισημαίνει ο επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank από το βήμα του 8ου Οικονομικού Φόρομ των Δελφών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκε δραστικά το brain drain και πλησιάζει η ώρα για το brain gain

Ο αριθμός των εργαζομένων που έφευγαν από την Ελλάδα ξεπέρασε και τους 39.000 ετησίως στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, ενώ το 2021 μειώθηκε σε περίπου 5.000, όπως σημειώνει η Eurobank. Κλειδί, η κατάσταση της οικονομίας.