ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βελτιωμένο σχέδιο για ρυθμίσεις χρεών θα εξεταστεί μετά τις εκλογές

Αλλαγές σε προϋποθέσεις και «κόφτες» που έχουν δυσκολέψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κρατούν χαμηλά τη συμμετοχή στις νέες ρυθμίσεις έχει εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σχέδιο για βελτιώσεις στη ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων για τα χρέη στην εφορία έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα θέσουν υπόψη της νέας πολιτικής ηγεσίας. Στόχος είναι να γίνουν χαλαρότεροι οι όροι και να ανοίξει η βεντάλια των δικαιούχων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η απήχηση του προγράμματος είναι «αναιμική».

Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν την ανάγκη παρεμβάσεων στη ρύθμιση για τα «ενεργειακά» χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, καθώς υπάρχουν «κόφτες» που θέτουν εκτός τη πλειονότητα των δυνητικά  δικαιούχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί, με βασικότερη αυτήν που προβλέπει τη μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021. Επίσης, υπάρχει και δεύτερος περιορισμός που αποκλείει την πρόσβαση σε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις από προηγούμενες ρυθμίσεις την 1η Νοεμβρίου 2021, δημιουργώντας εμπόδια σε μεγάλο αριθμό οφειλετών. Την ίδια ώρα, δυσκολίες καταγράφονται και στην αναβίωση των 100-120 δόσεων λόγω της υποχρεωτικής καταβολής των δύο δόσεων.

Έντονες είναι πιέσεις για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από φορείς τις αγοράς καθώς χιλιάδες μικρομεσαίοι αδυνατούν εν μέσω πληθωριστικής κρίσης να σηκώσουν  το βάρος των οφειλών, ενώ από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν να τρέχουν νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, η πλειονότητα των μικρομεσαίων βρίσκεται σήμερα σε τέτοια οικονομική κατάσταση που πολλοί δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν, διακυβεύοντας το μέλλον και τη λειτουργία της επιχείρησης με αποτέλεσμα «να υπάρξουν συνέπειες για το ελληνικό επιχειρείν και την οικονομία γενικότερα οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα και το κομμάτι της απασχόλησης».

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ρυθμίσεις δείχνουν ότι μόλις 13.900 σε σύνολο 200.000, που είναι οι δυνητικά δικαιούχοι, έχουν υποβάλει αίτηση. Ειδικότερα, για την αναβίωση των 36-72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων τα στοιχεία δείχνουν ότι 8.700 φορολογούμενοι υπέβαλαν αίτηση και ξεκίνησαν να πληρώνουν τις δόσεις, με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσόν να ανέρχεται στα 132 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν την ευκαιρία να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Ακόμη πιο μικρή είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης. Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικρίνει ανοικτά την καθιέρωση νέων ρυθμίσεων για χρέη, σημειώνοντας στην τελευταία έκθεση εποπτείας ότι: «Η επανειλημμένη δημιουργία συστημάτων έκτακτης ρύθμισης και η εκ νέου έναρξη προηγούμενων καθεστώτων δόσεων, ιδίως χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις και κυρώσεις για τον φιλτράρισμα και την αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του βασικού συστήματος (ρυθμίσεων) και είναι επιζήμια για την πειθαρχία πληρωμών».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Άφεση» χρεών στην εφορία μόνο μετά από.... βασανιστική διαδικασία

Πώς θα περνούν οφειλές στα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη για να διαγράφονται ύστερα από δέκα χρόνια: πρώτα θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και να έχει ζητηθεί ποινική δίωξη.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών - ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Με κατασχέσεις μισθών και ακινήτων μέσω της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να εισπράττονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης.