ΓΔ: 1170.13 0.14% Τζίρος: 93.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
Φωτο: Shutterstock

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα»

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Από την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Ιουνίου και μέχρι τις 14 Αυγούστου θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για ένταξη στο υποέργο «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα», το οποίο περιλαμβάνεται στη δράση «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η έναρξη αξιολόγησης των αιτήσεων έχει οριστεί η 16η Αυγούστου και η ολοκλήρωσή στις 29 Σεπτεμβρίου. Το δ' τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής. Η περιοχή εφαρμογής του υποέργου είναι όλη η ελληνική επικράτεια.

Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Σύμφωνα με την πρόσκληση στόχοι του υποέργου είναι:

  • Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα
  • Η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  • Η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  • Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας
  • Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας
  • Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας
  • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων
  • Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων
  • Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα

Σημειώνεται πως το κάθε επενδυτικό σχέδιο θα αποδεικνύει ότι εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από τους παραπάνω στόχους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικά σχέδια ύψους 40,5 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από αγρότες

Με τις επενδύσεις αυτές, οι συνεργαζόμενοι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό τους, να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να πετύχουν σημαντικές συνέργειες. 
agrotes-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 12/5 οι αιτήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη μεταποίηση αγροτ. προϊόντων

Σύμφωνα με την πρόσκληση που εκδόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 65 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις Δράσεις, που αφορούν στη «Γενετική Βελτίωση Ζώων», στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» και στην «Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών», η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
ependyseis, anakampsi, funds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικά σχέδια 403 εκατ. στον πρωτογενή τομέα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σχεδόν το 95% του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων με προϋπολογισμό 321.287.309 ευρώ, έχουν υποβληθεί από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σε ποιες δράσεις αντιστοιχούν τα σχέδια των επιχειρήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μέγεθος της ζημιάς στις καλλιέργειες της Θεσσαλίας μετά την κακοκαιρία

Όπως αναφέρει μελέτη, μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται κατακλυσμένες στην ανατολική Θεσσαλική πεδιάδα θα αργήσουν πολύ να περιέλθουν σε κατάσταση να δεχθούν οποιαδήποτε κατεργασία. Κίνδυνος για δεκάδες καλλιέργειες.