ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agrotes-trofima
Φώτο: Shutterstock

Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Στις 12 Μαΐου αρχίζουν οι υποβολές για επιχορήγηση από τη δράση «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί υποψήφιες επιχειρήσεις να υποβάλουν το επενδυτικό τους σχέδιο στα πλαίσια της δράσης «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δράση έχει αρχικό προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και αφορά σε επιχορηγήσεις μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που ανήκουν στις κατηγορίες Ομάδων Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών, Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ), Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων (ΑΕΣ), Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Η δράση στοχεύει:

α) στην αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα μέσω συλλογικών σχημάτων και της υιοθέτησης της συμβολαιακής γεωργίας, 
β) στη βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας, 
γ) στην  ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων και 
δ) στην ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών, αλλά και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και στη βιώσιμη ανάπτυξη και αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Οι δυνητικές επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

  1. Αγορά γης, κατασκευή και εκσυγχρονισμός ακινήτων. 
  2. Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
  3. Οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές Α΄ υλών και προϊόντων (έτοιμων και ημι-έτοιμων), εντός του χώρου της μονάδας. 
  4. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στον βαθμό που εξυπηρετεί τη λειτουργία της μονάδας.
  5. Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  6. Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων
  7. Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης όπως αγορά τηλεφωνικών εγκαταστάσεων, δικτύων ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μηχανημάτων, φωτοτυπικών, συστημάτων ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστημάτων πυροσβεστικής προστασίας εγκαταστάσεων) καθώς και κάθε άλλη επένδυση η οποία οδηγεί σε ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. 

Οι βασικές δαπάνες παροχής υπηρεσιών που καλύπτονται από τη Δράση αφορούν τα εξής:

  1. Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ
  2. Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις
  3. Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ για την απόκτηση, την επικύρωση και την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού

 
Το ύψος του προϋπολογισμού του κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 500.000 ευρώ έως 12.500.000 ευρώ.
Η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται έως 55% σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα ενώ η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου που προκύπτει ως η διαφορά μεταξύ του επιλέξιμου προϋπολογισμού και της δημόσιας ενίσχυσης ξεκινάει από το 45% 

Η υποβολή των αιτήσεων αρχίζει στις 12 Μαΐου 2023 και τελειώνει στις 12 Ιουλίου 2023 ενώ η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά την 13η Ιουλίου 2023 και ολοκληρώνεται την 29η Σεπτεμβρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

athinaiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Θα διαθέσει 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Σε εξέλιξη είναι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άλλες τρεις Δράσεις, που αφορούν στη «Γενετική Βελτίωση Ζώων», στην «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» και στην «Ενίσχυση των Υδατοκαλλιεργειών», η οποία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο για άμεση αποκατάσταση των καλλιεργειών στη Θεσσαλία

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με στόχο την υποστήριξη των παραγωγών ώστε οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει να μπορέσουν να καλλιεργηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις για 141 Γεωργικούς Συμβούλους στην Κ. Μακεδονία

Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν 141 Γεωργικούς Συμβούλους που θα μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους γεωργούς κατά τη διαχείριση της εκμετάλλευσής τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για τον «Πράσινο Αγροτουρισμό»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο προϋπολογισμός της δράσης για την ανάπτυξη ενός νέου προτύπου αγροτικής επιχειρηματικότητας αυξήθηκε στα 74 εκατ. ευρώ