ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας. Πηγή: ΤτΕ

Συναγερμός από Στουρνάρα για φοροδιαφυγή: Φτάνει τα 60 δισ. ευρώ ετησίως

Είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη, απαιτούνται άμεσα μέτρα, όπως η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Θα προτείνει κώδικα δεοντολογίας για τους servicers. Τι λέει για τα τραπεζικά επιτόκια.

Άμεσα και δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ ετησίως.

Σε συνέντευξή του στο in.gr, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των αποταμιεύσεων, καθώς, όπως είπε, παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης». 

Υπολογίζοντας ο ίδιος το μέγεθος της φοροδιαφυγής τόνισε με έμφαση «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων». Δηλαδή, τα εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν είναι τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αύξηση της αποταμίευσης.

«Θα σας πω ένα νούμερο, απλώς τροφή για σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. «Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων. Ας καθίσουμε λοιπόν να δούμε σοβαρά το θέμα της τεράστιας φοροδιαφυγής, πώς με τη χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών μπορούμε να τη μειώσουμε, επιτέλους να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS, τις ταμειακές μηχανές με την ΑΑΔΕ».

Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.

Όπως ανέφερε « .. στην ΤτΕ επιμένουμε στο ν' ακολουθηθεί ένας κώδικας δεοντολογίας και από τα funds αυτά, μάλιστα όταν με το καλό έρθει η επόμενη κυβέρνηση θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εισηγήσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας και των εταιρειών αυτών.»

Διευκρίνισε ότι για τους πλειστηριασμούς η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καθώς υπάρχει σχετικός νόμος αλλά και η απόφαση του Αρείου Πάγου. Όπως είπε «η πολιτική πρέπει να προστατεύει τους ευάλωτους. Αυτοί που έχουν ανάγκη και δεν πληρώνουν, αναγκαστικά κάτι πρέπει να γίνει. Διότι όπως ξέρετε οι τράπεζες έχουν ενεργητικό και παθητικό».

Αναφερόμενος στο υψηλό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι «για να μειωθεί αυτό το spread πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο, παράδειγμα το σύστημα «Ηρακλής» που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν' ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους.»

Για την επενδυτική βαθμίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί σε αυτήν, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία όπως εκτίμησε θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να ολοκληρωθεί.

Επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα».

Αναφερόμενος στα σενάρια που διατυπώνονται κατά καιρούς για τεχνοκρατική κυβέρνηση με τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. «Σε περιόδους κρίσης», εξήγησε, «πολιτικά συστήματα προσπαθούν να βρουν τεχνοκράτες, να μπορέσουν να περάσουν μερικά μέτρα. Δόξα τω θεώ, η Ελλάδα δεν είναι σε κρίση σήμερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κοιμάμαι τα βράδια, χωρίς να ανησυχώ για δημοσιονομική αστάθεια

«Η εμπειρία οδήγησε τον νότο σε σωστή εκμετάλλευση του Ταμείου Ανάκαμψης. Να υπενθυμίσω ότι το ταμείο δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας. Υπάρχει όμως και η κλιματική αλλαγή που είναι ο "ελέφαντας στο δωμάτιο"» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Κέρδισαν 3,5 δισ. οι φορολογούμενοι από τη στήριξη τραπεζών

Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για το κόστος στήριξης των τραπεζών και τα συνολικά οφέλη για το Δημόσιο. «Διασφαλίστηκε η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η επιστροφή στην ανάπτυξη», τόνισε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Ο Διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι τη σημασία που έχει η συμμετοχή διεθνών επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιαγορά καθώς διευκολύνει τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και αυξάνει το βάθος της κεφαλαιαγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».