ΓΔ: 1275.5 0.03% Τζίρος: 67.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Στα ύψη η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου

Υψηλό διετίας για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφηκε τον Ιούνιο και οδήγησε σε αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος, την ώρα που υποχωρεί στην Ευρώπη.

Σε πορεία συνεχούς βελτίωσης κινείται ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, κυρίως με ώθηση από την καταναλωτική εμπιστοσύνη, την ώρα που υποχωρεί στην Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ, φαίνεται ότι ενισχύθηκε σημαντικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου και ανήλθε σε υψηλό διετίας.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύεται ελαφρά και διαμορφώνεται τον Ιούνιο στις 110,1 μονάδες από 108,2 μονάδες τον Μάιο, σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΟΒΕ. Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, καθώς στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται μικρή κάμψη, ενώ στις Κατασκευές υπάρχει εντονότερη υποχώρηση.

Η βελτίωση του κλίματος τροφοδοτείται όμως περισσότερο από την πολύ σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που φθάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 2 ετών.

Άλλωστε, συνολικά ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι. Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες στην ΕΕ και την Ευρωζώνη υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο. Το σύνολο της έρευνας στα νοικοκυριά και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

 

 

Όμως, η έρευνα αυτή αντανακλά και ενσωματώνει, πλέον, το αποτέλεσμα των «πρώτων» εκλογών που προηγήθηκαν. Είναι φανερή η θετική ανταπόκριση του αποτελέσματος στα νοικοκυριά, καθώς η βελτίωση προσδοκιών είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτό. Επιπλέον, στο επόμενο διάστημα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος που, όπως έχει διαπιστωθεί από το παρελθόν, τροφοδοτεί με θετική δυναμική αρκετούς κλάδους της οικονομίας άμεσα ή έμμεσα, εφόσον βεβαία αυτή κινείται ικανοποιητικά. Από την άλλη πλευρά, η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένουν τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά και τις ουσιαστικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας και όχι μόνο της πολιτικής, που θα καθορίσουν το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στη χώρα το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν ήπια, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν ελαφρά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένισαν ελαφρά
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, «βαρίδι» οι καταναλωτές

Στις 108 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης για τον Σεπτέμβριο από 111,1 που ήταν τον Ιούλιο, με αρνητική πορεία, πέραν της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, για βιομηχανία, κατασκευές και υπηρεσίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 12 μηνών το οικονομικό κλίμα, ώθηση από υπηρεσίες - λιανική

Στις 108,8 μονάδες ενισχύθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο, παραμένοντας σε επίπεδα υψηλότερα από την ευρωζώνη. Νέα επιδείνωση για καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Oikonomia-Anaptyxi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 21 ετών για το οικονομικό κλίμα κόντρα στην υποχώρηση της Ευρώπης

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο, ενώ στην Ευρώπη σημειώθηκε υποχώρηση. Ισχυρή ώθηση από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη βιομηχανία, φοβούνται τον πληθωρισμό οι καταναλωτές.