ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι ρυθμίσεις για εργαζόμενους συνταξιούχους

Ο Άδ. Γεωργιάδης τόνισε ότι σκοπός για τους εργαζόμενους συνταξιούχους είναι οριστεί ένα ποσοστό 10% με 15%, που θα δίνεται από το εισόδημα, υπέρ ΕΦΚΑ, ενώ θα μπει «κόφτης» να μην ξεπερνά το 30% της σύνταξης.

Στις αλλαγές που έρχονται για τους εργαζόμενους συνταξιούχους αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Όπως είπε, σκοπός είναι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, να νομοθετηθούν οι ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Σήμερα, όπως εξήγησε, αν ένας συνταξιούχος κάνει έστω ένα ημερομίσθιο τον μήνα, ο ΕΦΚΑ του παρακρατά το 30% από τη σύνταξή του. Αυτό το ποσοστό θα μηδενιστεί και θα οριστεί ένα ποσοστό 10% με 15%, που θα δίνεται από το εισόδημα, υπέρ ΕΦΚΑ. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι θα μπει ένας «κόφτης», ώστε αυτή η έκτακτη εισφορά να μην υπερβαίνει το 30% της σύνταξης.

Για το θέμα των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι επιδίωξή του είναι κάθε εργαζόμενος, όταν πληρώνει τα ένσημά του κάθε μήνα, να μπορεί να βλέπει στο κινητό του πόση σύνταξη θα πάρει, όταν πια συνταξιοδοτηθεί.

Αναφορικά με την προσωπική διαφορά, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι, όσο η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλά, θα δίνεται ετησίως εφάπαξ ποσό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ένας ακόμη στόχος είναι, μέχρι το πέρας αυτής της τετραετίας, να έχουμε μία σημαντική αύξηση στον μέσο μισθό, ενώ, για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, αποσαφήνισε ότι θα γίνει, όταν η ανεργία μειωθεί κάτω του 10% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, εκτίμησε ότι, με τον ρυθμό που μειώνεται η ανεργία, σε περίπου 1 με 1,5 χρόνο από σήμερα, θα ανέλθει κάτω από το 10% σε ετήσια βάση.

Για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, λόγω του καύσωνα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα υπογράψει υπουργική απόφαση για το θέμα αυτό και επεσήμανε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί αναλυτικές οδηγίες, ενώ υπενθύμισε ότι, σήμερα, Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023, πραγματοποιείται σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το επερχόμενο κύμα καύσωνα, που θα πλήξει τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας «αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανένα, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικα εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Γεωργιάδης: Με την κωδικοποίηση θα βγάζουμε άκρη στο ασφαλιστικό

«Το έργο της κωδικοποίησης του δικαίου της κοινωνικής ασφάλισης διαιρείται σε 11 βιβλία κατά θεματικές, όπως η οργάνωση και λειτουργία του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Με το εργαλείο της κωδικοποίησης όλα αυτά γίνονται πολύ ευκολότερα» ανέφερε ο υπουργός εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας ο νόμος που συνέδεσε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και που περιγράφει και τον μηχανισμό επανυπολογισμού ανά τριετία είναι νόμος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ά. Γεωργιάδης: Οι τριετίες «ξεπαγώνουν» νωρίτερα ενισχύοντας τα εισοδήματα

Ερωτηθείς σχετικά με το αν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την ακρίβεια, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι η κυβέρνηση δρα συνολικά. «Είναι εντολή του πρωθυπουργού να δώσουμε τη μάχη μας και την δίνει ο καθένας με τον τρόπο του.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Διάταξη θα απλοποιεί τις διαδικασίες για επικουρική σύνταξη

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 32.000 συνταξιούχους που εργάζονται. Με την αλλαγή που έρχεται το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ».