ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΟΣΑ: Ποιοι πρέπει να χάσουν το εισόδημα αλληλεγγύης

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το επίδομα πρέπει να λαμβάνουν μόνο όσοι αναζητούν ενεργά εργασία και να προβλεφθεί επιδότηση από το κράτος για τα νοικοκυριά εργαζομένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, συνιστά στη νέα έκθεσή του ο Οργανισμός.

Να κοπεί η παροχή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύησης σε όσους το λαμβάνουν χωρίς να αναζητούν ενεργά απασχόληση προτείνει ο ΟΟΣΑ στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας επίσης την επιδοματική ενίσχυση των «εργαζόμενων φτωχών», δηλαδή των μελών νοικοκυριών που έχουν μεν απασχόληση, αλλά με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Στην ειδική έκθεση για την Ελλάδα, που συνοδεύει την έκθεση του για τη διεθνή οικονομία, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται, αλλά παραμένει καθηλωμένο στο ήμισυ των χωρών μελών του με υψηλά εισοδήματα. Το ποσοστό φτώχειας υποχωρεί, αλλά η ανισότητα στην κατανομή των εισοδημάτων παραμένει πάνω από το μέσο όρο.

Από τις συστάσεις που απευθύνει ο Οργανισμός προς τις ελληνικές αρχές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτές που άπτονται του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς ο ΟΟΣΑ προτείνει ουσιαστικά να πάψει να χορηγείται το επίδομα σε όσους δεν αποδεικνύεται ότι αναζητούν ενεργά απασχόληση, μέσα από σχετικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, προφανώς.

Στόχος αυτής της σύστασης είναι η καλύτερη στόχευση των πόρων των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, πιθανότατα (αυτό δεν εξηγείται στο κείμενο του ΟΟΣΑ) για να μη δημιουργηθούν «στρατιές» αέργων ή απασχολούμενων στο «μαύρο» τομέα της οικονομίας, οι οποίοι θα απορροφούν τους πόρους του βασικού προγράμματος αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας.

Μια άλλη ιδέα που διατυπώνεται από τον ΟΟΣΑ είναι να καθιερωθεί κάποιου είδους επιδότηση στην αρκετά μεγάλη, πλέον, ομάδα των εργαζομένων, που συντηρούν οικογένειες με την εργασία τους, αλλά λαμβάνουν αμοιβές που κινούνται στα όρια της φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστάσεις των αναλυτών του ΟΟΣΑ δεν έχουν ενσωματώσει τις εξαγγελίες που έχουν γίνει ήδη από τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει ανακοινωθεί, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα γίνει Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δοθεί από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Ωστόσο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για την απασχόληση των δικαιούχων, όπως η χορήγηση μικρών δανείων για  την εκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Όχι στον εφησυχασμό, πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα αρχίσουν να φαίνονται εντονότερα από τον Σεπτέμβριο, με αυξημένη ανεργία και χρεοκοπίες επιχειρήσεις, τονίζουν τα στελέχη του ΟΟΣΑ. Ποιες μεταρρυθμίσεις προτείνουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπόνους» 6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ από το άνοιγμα των αγορών

Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και πλήθος άλλων μέτρων που πρότειναν οι ειδικοί του ΟΟΣΑ, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις, μπορούν να ενισχύσουν καθοριστικά την ανάπτυξη, επισημαίνει ο ΣΕΒ.