ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Haris Theoharis, Xaris Theoxaris, Tourismos, Ypourgeio Tourismou
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Φόρουμ των Δελφών. Πηγή: ΑΠΕ

Δύο φορές θα πάρουν οι νέοι 18 ετών τα 150 ευρώ του youth pass

Η επιδότηση θα δοθεί για το 2023 και το 2024 μέσω ψηφιακής κάρτας και για αγορές πολιτιστικών αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών. Η ετήσια δαπάνη του προϋπολογισμού θα είναι 30 εκατ. ευρώ.

Όχι εφάπαξ, αλλά δύο φορές θα πάρουν το youth pass των 150 ευρώ όσοι έκλεισαν φέτος τα 18 τους χρόνια, καθώς προβλέπεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι και όσοι θα κλείσουν τα 19 μέσα στον επόμενο χρόνο. Την καταβολή του επιδόματος για δύο συνεχόμενα έτη προβλέπει διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο μέτρο, που θεσπίζεται από τον Σεπτέμβριο και αφορά 200.000 νέους.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της σχετικής ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών, «με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται οικονομικό κίνητρο, από το έτος 2023 και επόμενα ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ κατ’ έτος σε νέους ηλικίας δεκαοκτώ (18) και δεκαεννέα (19) ετών, υπό την προϋπόθεση ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, για την εξοικείωσή τους και την κατανάλωση πολιτιστικών αγαθών, τουριστικών υπηρεσιών κ.τ.ο. Η οικονομική διευκόλυνση παρέχεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών».

Όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) η καταβολή του επιδόματος στους νέους θα γίνεται εφεξής για δύο συνεχόμενα έτη, με την «φόρτιση» της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας με 150 ευρώ κάθε φορά. Έτσι, ουσιαστικά το επίδομα διπλασιάζεται και θα φθάσει τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί οι νέοι να υποβάλουν αίτηση χορήγησης του youth pass, δεδομένου ότι τα στοιχεία τους βρίσκονται ήδη στη διάθεση του κράτους, αν και ο νόμος ορίζει την υποβολή σχετικής αίτησης στο gov.gr.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα των δικαιούχων θα παραμένει ενεργοποιημένη για δύο έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της, μετά την πάροδο των οποίων το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο του χρηματικού ποσού της οικονομικής ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το χρηματικό ποσό δύναται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, ή η ανάληψή του.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για το youth pass έχει υπολογιστεί σε 30 εκατ. ευρώ περίπου από το έτος 2023 και επόμενα. Το ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται και έχει προβλεφθεί στην αύξηση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού, αναφέρει το Γ.Λ.Κ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκατό επιχειρήσεις παίρνουν... τζάκποτ από την επιδότηση δαπανών

Μια μικρή ομάδα βιομηχανικών και τουριστικών επιχειρήσεων με πολύ μεγάλες ζημιές θα πάρουν το ένα τέταρτο των συνολικών επιδοτήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 4 Αυγούστου οι αιτήσεις, τι προβλέπει η ΚΥΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Κυρίαρχος στόχος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει 5πλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη, με τη δημοσιονομική πειθαρχία να αποτελεί πυλώνα της οικονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία στην περιουσία του κράτους: Από καρέκλες μέχρι τα... F-16

Για πρώτη φορά το Δημόσιο προχωρά στην καταγραφή της περιουσίας του. Η καταγραφή αφορά στα πάντα, από κομπιούτερ και έπιπλα, μέχρι ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα και οπλικά συστήματα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο καθεστώς φόρων στα κρυπτονομίσματα: Καταργείται ο ΦΠΑ στις συναλλαγές

Η επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας στη συναλλαγές σε πλατφόρμες αντιβαίνει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών.