ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σαρωτικοί έλεγχοι από τον Αύγουστο στα περιθώρια κέρδους βιομηχανιών

Ψηφίστηκε η σχετική ρύθμιση, την επόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση για να αρχίσουν οι έλεγχοι. «Μετά τα πρόστιμα σε αλυσίδες, εξαφανίστηκαν οι εικονικές εκπτώσεις», τονίζει ο Κώστας Σκρέκας.

Μήνυμα για εντατικοποίηση των ελέγχων –με βάση τα περιθώρια κέρδους– από την επόμενη εβδομάδα έστειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Επισημαίνοντας τα πρόστιμα που επέβαλε, προ ημερών, σε τρεις αλυσίδες ηλεκτρικών συσκευών για πλασματικές εκπτώσεις, ο κ. Σκρέκας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) ψηφίζεται μία διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή που δίνει τη δυνατότητα της παράτασης του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχουμε βάλει στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο και στις παραγωγικές επιχειρήσεις για συγκεκριμένα είδη βασικής ανάγκης που χρησιμοποιεί το νοικοκυριό». Και υπογράμμισε ότι «οι έλεγχοι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα».

Το BD έχει αναφέρει ότι είναι έκδηλη η ανησυχία των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων και ευρύτερα καταναλωτικών προϊόντων για το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, με ιδιαίτερη αγωνία αναμένουν την έκδοση της υπουργικής απόφασης –το σχέδιο της οποίας είναι έτοιμο– η οποία θα θέτει σε εφαρμογή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα ορίζει τους τύπους και τον τρόπο των ελέγχων.

Η έκδοση της πρόκειται να γίνει ως την προσεχή Τρίτη, έτσι ώστε να αρχίσουν οι έλεγχοι από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα ρύθμιση τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από αυτά που είχαν καταγραφεί στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης, όπου θα περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις και προσφορές, ακόμη και μικρής χρονικής διάρκειας.

Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «η επιβολή των προστίμων αποδεικνύει στους πολίτες και στην κοινωνία ότι η αγορά δεν είναι ανεξέλεγκτη, ότι η αγορά ελέγχεται. Ότι η δική μας κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς αλλά όχι της ασύδοτης αγοράς». Και πρόσθεσε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης «δεν είναι να τιμωρήσουμε ή να κάνουμε κακό στις αλυσίδες. Σκοπός μας είναι να τηρήσουν το νόμο και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Και θέλω να σας πω ότι αυτό είχε αποτέλεσμα, γιατί αμέσως με το που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα εξαφανίστηκαν και οι εικονικές εκπτώσεις».  Και τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά, θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες του νόμου».

Επίσης, ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ελέγχους που «έχουν να κάνουν με την απάτη των καταναλωτών μέσα από την απομίμηση, δηλαδή από την πώληση προϊόντων που μιμούνται ελληνικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το λάδι, η φέτα, το μέλι». Εξηγώντας ότι «ήδη έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους και σε ότι αφορά στην προστασία των ελληνικών και των ελληνικών παραγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα» και φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές, αν και πληρώνουν φέτα, τελικά αγοράζουν λευκό τυρί. Και ανέφερε ακόμη ότι στο μέλι θα πρέπει να αναγράφεται ο παραγωγός και η προέλευσή του και πως στις επιχειρήσεις εστίασης το ελαιόλαδο θα πρέπει να προσφέρεται σε τυποποιημένες συσκευασίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κριτική από τα σούπερ μάρκετ στα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον έλεγχο της ακρίβειας στο 14o Food Retail Conference. Τι έδειξε ειδική έρευνα της Netrino Advisory σε στελέχη των σούπερ μάρκετ.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν χάνονται οι προσφορές από τα ράφια, οι πολυεθνικές σε στάση αναμονής

Παρά τις μειώσεις στους τιμοκαταλόγους, οι πολυεθνικές δεν θέλουν να σοκάρουν τους καταναλωτές με πλήρη απόσυρση προσφορών και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των ανταγωνιστών τους.
Supermarket
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρώτες μειώσεις τιμών στα ράφια σε 3.900 κωδικούς και έως 18%

Υποχωρούν οι τιμές στα είδη ατομικής υγιεινής και καθαρισμού σπιτιού μετά τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επιδιώκει άμεση κάμψη του πληθωρισμού, οι εταιρείες σταθμίζουν την εμπορική τους πολιτική.
Meiosi_timis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο «Β» για τις τιμές στα ράφια με... κωδικό "every day low price"

Οι προμηθευτές θα κληθούν να ενσωματώσουν στις τελικές τιμές τις προσφορές που δίνουν, αναφέρει στο BD ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου επισημαίνουν πηγές της αγοράς.