ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Αυξάνονται οι προοπτικές για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Όπως σημειώνει σε σχόλιό της η οικονομική διεύθυνση της τράπεζας, η αναβάθμιση από R&I και Scope «ανοίγει τον δρόμο» για ανάλογες κινήσεις και από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης.

Την ενίσχυση των προσδοκιών για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία και από τους «αναγνωρισμένους» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα οίκους αξιολόγησης, δημιουργεί η αντίστοιχη κίνηση που πραγματοποίησε τόσο ο ιαπωνικός οίκο R&I όσο και η Scope Ratings, όπως τονίζει στο τακτικό εβδομαδιαίο σχόλιό της, η οικονομική διεύθυνση της Τράπεζας Πειραιώς. 

Όπως υπογραμμίζεται στο σχόλιο ενδεικτικό στοιχείο της πορείας για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, αποτέλεσε στις 31 Ιουλίου 2023 η απόφαση του οίκου R&I να επαναφέρει το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές. Αντίστοιχα, κινήθηκε και ο οίκος Scope Ratings στις 4 Αυγούστου αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική βαθμίδα στο BBB- με σταθερές προοπτικές. 

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας «παρόλο που η R&I και η Scope δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την ΕΚΤ, η κίνηση αυτή είναι υποστηρικτική των προσδοκιών των αγορών για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους με την S&P να αποφασίζει στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch στις 2 Δεκεμβρίου του 2023.

Η ανθεκτική, μέχρι στιγμής, δυναμική στην αγορά ομολόγων οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ στην άντληση €850 εκατ. από επανεκδόσεις το τρίμηνο Μάϊος – Ιούλιος και €3,5 δισ. από νέα έκδοση με λήξη τον Ιούλιο του 2038 η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών με συντελεστή κάλυψης στο 3,89 και συνοδεύτηκε από προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων με λήξη το 2024 και 2025».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Υπάρχει ανάγκη για νέες διασυνδέσεις στη χώρα μας

«Κρίσιμο είναι να προχωρήσει και η εγκατάσταση συστημάτων μπαταριών ώστε να αμβλυνθούν οι αιχμές της παραγωγής κατά τις μεσημβρινές ώρες και να αποφευχθούν διευρυμένες περικοπές στην παραγωγή των ΑΠΕ» ανέφερε ο κ. Τζούρος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αναμένεται ευνοϊκό τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα συνδυάζει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και πολιτική σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς προηγούμενο η επιτυχία του placement της Τρ. Πειραιώς

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα και όχι μόνο έχει επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό.