ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ploio-Ship
Φωτο: Shutterstock

Ενισχύεται η ασφάλεια εργαζομένων σε πλοία όπου εκτελούνται επισκευές

Αυξάνεται ο ελάχιστος ημερήσιος χρόνος απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών. Aπό πέντε σε επτά ώρες θα είναι πλέον για τα πλοία υψηλής επικινδυνότητας

Μία ακόμη θεσμική πρωτοβουλία, με σκοπό την ενίσχυση του πλέγματος προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, έλαβε σήμερα ο αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, σε συνεργασία με τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη, προωθώντας Κοινή Υπουργική Απόφαση ( ΚΥΑ) για τη σημαντική αύξηση του ημερήσιου χρόνου απασχόλησης και παρουσίας τεχνικού ασφαλείας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που συνυπογράφεται και από τον συναρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αυξάνει σε μόνιμη πλέον βάση τον ελάχιστο ημερήσιο χρόνο απασχόλησης και επιτόπιας παρουσίας τεχνικού ασφαλείας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Συγκεκριμένα, ο χρόνος αυτός αυξάνεται από πέντε σε επτά ώρες για τα πλοία υψηλής επικινδυνότητας, από δύο σε τέσσερις ώρες για τα πλοία μεσαίας επικινδυνότητας και από μία σε δύο ώρες για τα πλοία χαμηλής επικινδυνότητας.

O υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, δήλωσε σχετικά: «Συνεπείς στη δέσμευσή μας για την περαιτέρω ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και, κυρίως, αυτών που απασχολούνται σε τομείς υψηλής επικινδυνότητας, προχωρήσαμε σήμερα στην έκδοση μίας ακόμη υπουργικής απόφασης για τη σημαντική αύξηση - διπλασιασμό σε κάποιες περιπτώσεις - του ελάχιστου ημερήσιου χρόνου απασχόλησης τεχνικού ασφαλείας σε πλοία κατά την εκτέλεση ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών.

Πρόκειται για μία αύξηση σε μόνιμη βάση, με σκοπό την αποτελεσματική και ουσιαστική επιτήρηση της ασφαλούς εκτέλεσης εργασιών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Ως αρμόδιος υφυπουργός για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, που τίθενται πλέον στην προμετωπίδα της μέριμνας και των πρωτοβουλιών του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, συνεργάζομαι με τις υπηρεσίες του υπουργείου, την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, τους κοινωνικούς εταίρους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, για να δώσουμε λύσεις σε παλαιά και νέα προβλήματα.

Όπως τόνισα από την πρώτη στιγμή, θα κινηθούμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα, ταχύτητα και κοινωνική συνεννόηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Πλακιωτάκης: Αναβαθμίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον διαγωνισμό θα υπάρξει οριστική επίλυση της σύνδεσης των νησιών. Σημείωσε επίσης το υπουργείο έχει λάβει όλα μέτρα για να μην πληγεί ο τουρισμός στις περιοχές αυτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσκληση του υπ. Ναυτιλίας στις ακτοπλοϊκές για κάλυψη 127 γραμμών

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θα μπορούν να αποκλειστούν από την πρόσκληση πλοιοκτήτες των οποίων τα πλοία τους στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε σοβαρές ή επαναλαμβανόμενες παραβάσεις καλής εκτέλεσης των δρομολογίων / όρων δρομολόγησης.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Επίκειται αλλαγή της δομής του επιδόματος ανεργίας

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο επίδομα ανεργίας που εξετάζεται να ξεκινάει από υψηλότερο ύψος, αλλά, καθώς περνάει ο χρόνος, να μειώνεται, ώστε να δίνει κίνητρο σε αυτόν που το λαμβάνει να βρει, όσο το δυνατόν νωρίτερα, κάποια δουλειά.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Ο νέος κατώτατος μισθός σε ισχύ από την 1η Απριλίου

Ο υφυπουργός Εργασίας ερωτώμενος για τα επιδόματα ανεργίας τόνισε σκοπός του είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης ώστε να μη μειώνεται απότομα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων όταν αυτοί περιέρχονται σε κατάσταση ανεργίας.