ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Livanos
Shutterstock

Η οικονομική κρίση έφερε πιο κοντά τον Λίβανο στην Ελλάδα

Φως στο τούνελ βλέπει ο Λίβανος ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει μία βαθιά οικονομική κρίση. Τόσο στην κρίση όσο και στα πρώτα βήματα της ανάκαμψης οι κάτοικοι του έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα.

Ανακάμπτει με σταθερά βήματα η οικονομία του Λιβάνου έχοντας ως βασικό στήριγμα τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία τόσο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού όσο και των λιβανικών αερογραμμών (Middle East Airlines), καθώς και ενημερώσεων που είχε το Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Βηρυτό – από όπου προέρχονται τα στοιχεία - από γνωστά τουριστικά γραφεία του Λιβάνου, το αεροδρόμιο Rafic Hariri της Βηρυτού καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Ιούλιο του 2023, επιτυγχάνοντας πρόσθετη αύξηση του αριθμού των ταξιδιωτών από και προς το Λίβανο κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα Ιουλίου, ιδίως σε επίπεδο αφίξεων.

Ο συνολικός αριθμός των επιβατών κατά τη διάρκεια του έβδομου μήνα τρέχοντος έτους, έφθασε τους 924.000, σημειώνοντας αύξηση 12,15%, σε σύγκριση με 823.907 επιβάτες τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους 2022. Το σύνολο των επιβατών, που πέρασαν από το αεροδρόμιο από τις αρχές του 2023 έως το τέλος Ιουλίου έφθασε τα 4.109.962 επιβάτες, έναντι 3.392.704 επιβατών τους πρώτους επτά μήνες του 2022, σημειώνοντας αύξηση ύψους 21,14%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το καλοκαίρι έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβάνου με την χώρα μας να βγαίνει σημαντικά ωφελημένη. Οι λιβανικές αερογραμμές (MEA) ανακοίνωσαν ότι προσέθεσαν 18 επιπλέον πτήσεις προς την Αθήνα, από τις 11 Ιουλίου έως τις 28 Αυγούστου 2023 στα ήδη υφιστάμενα καθημερινά, συχνά διπλά, δρομολόγια που διαθέτει για τη χώρα μας, ενώ και οι ελληνικές αερογραμμές της Αegean διαθέτουν καθημερινά δρομολόγια από και προς την λιβανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, έγκριτα ταξιδιωτικά γραφεία (λ.χ. Νakhal Tours) επίσης διαθέτουν ναυλωμένες πτήσεις τουλάχιστον κατά τους μήνες Ιουλίου – Αυγούστου, σε εβδομαδιαία βάση τόσο προς Αθήνα όσο και Μύκονο. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι την τρέχουσα περίοδο πραγματοποιούνται περί τις 8 πτήσεις κατ’ ελάχιστον σε ημερήσια βάση. Οι πτήσεις αναχωρούν και από τις δύο χώρες γεμάτες, κυρίως με Λιβάνιους τουρίστες υψηλής εισοδηματικής στάθμης, που πραγματοποιούν ακριβές διακοπές στη χώρα μας, αφήνοντας το αντίστοιχο συνάλλαγμα, ενώ το αντίτιμο των εισιτηρίων φθάνει έως και τα 1.200 ευρώ, δεδομένης της πολύ αυξημένης ζήτησης, αναφέρει σε ενημέρωση του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Βηρυτό.

Golden Visa

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την αύξηση που καταγράφει η έλευση της λιβανικής ομογένειας στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, ιδίως στην Αθήνα, και στη συνέχεια σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο και άλλες περιοχές. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον Λίβανο στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα της χώρας πλην όμως και της ύπαρξης μίας πολύ εύρωστης ομάδας Λιβάνιων κατοίκων και επενδυτών, οι τελευταίοι -με τις οικογένειές τους καταφεύγουν πλέον σε μεγάλους αριθμούς στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στην Βηρυτό οι Λιβανέζοι επιλέγουν την χώρα μας για αρκετούς λόγους μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η γεωγραφική εγγύτητα, επίτευξη εισόδου σε χώρα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τεράστια αγάπη των Λιβανέζων για την Ελλάδα λόγω πολλών κοινών πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, γαστρονομικών και άλλων παραδόσεων, μεταξύ άλλων.

Τέλος, η δυναμική των διμερών σχέσεων των δύο χωρών αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία ως εξής: τόσο για το 2022 όσο για τα α΄ τετράμηνο του 2023, ο Λίβανος (μετά τις Κίνα και Τουρκία) κατακτά την τρίτη θέση τόσο σε επίπεδο αιτήσεων όσο και χορήγησης αδειών μονίμου επενδυτή στη χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς το αεροδρόμιο Τελ Αβίβ «νίκησε» τη Ν. Υόρκη σε πτήσεις προς Αθήνα

Το Ισραήλ έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή των εκτός Ευρώπης κρατών στις αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος. Εξαπλασιάστηκε η κίνηση από το Ισραήλ μεταξύ 2009 και 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η... εξαφάνιση των Κινέζων τουριστών και η δυναμική επιστροφή τους

Από το κέντρο της Αθήνας έως την Σαντορίνη, οι Κινέζοι ήταν η πλέον ανερχόμενη δύναμη για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2019. Η απότομη πτώση λόγω πανδημίας και οι ελπίδες ισχυρής ανάκαμψης το 2024.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρισμός: Πλώρη για το 1 εκατομμύριο επισκέπτες από το Ισραήλ

Γη της καλοκαιρινής επαγγελίας τείνει να γίνει για τους Ισραηλινούς τουρίστες η Ελλάδα χάρη και στις ξενοδοχειακές επενδύσεις που πραγματοποιούν στην χώρα μας οι συμπατριώτες τους επιχειρηματίες.