ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μία ακόμη αύξηση από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο «βλέπουν» οι αναλυτές

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει στο 4% στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ενώ η πρώτη μείωση θα καταφθάσει τον Μάρτιο του 2024.

Μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ αναμένουν οι οικονομολόγοι, παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την τακτική έρευνα του πρακτορείου Bloomberg.

Το επιτόκιο καταθέσεων θα ανέλθει στο 4% τον Σεπτέμβριο από 3,75% τώρα, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Από την τελευταία συνεδρίαση των αξιωματούχων, η έρευνα της ΕΚΤ έχει υποδείξει ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει πιθανότατα κορυφωθεί. Επιπλέον, μια ξεχωριστή δημοσκόπηση καταναλωτών αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2%.

Οι αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, ωστόσο, αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον δομικό πληθωρισμό τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.  

Εκτός από τον πληθωρισμό, οι προειδοποιήσεις για οικονομική αδυναμία γίνονται όλο και πιο δυνατές. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα ζήτησε αυτόν τον μήνα σύνεση «στη βαθμονόμηση της νομισματικής πολιτικής μας, αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε την οικονομική δραστηριότητα χωρίς λόγο».

Ενώ η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει, το μεγαλύτερο μέλος της -η Γερμανία- υπέστη χειμερινή ύφεση και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, ενώ οι προοπτικές για το 2024 μετατοπίζονται επίσης στο 0,8% από 1%.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Πιο γρήγορα πρέπει να κινηθεί η ΕΚΤ για μειώσεις επιτοκίων

Οι πρώτες δύο μειώσεις θα πρέπει να γίνουν πριν τον Αύγουστο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τη FED. «Τέσσερις κινήσεις κατά τη διάρκεια του έτους φαίνονται λογικές. Στο μέτρο αυτό, συμφωνώ με τις προσδοκίες των αγορών».
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζημιές στην ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2004 λόγω των υψηλών επιτοκίων

Η εκτίναξη στις πληρωμές τόκων στις εμπορικές τράπεζες ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε ζημιές συνολικού ύψους 7,9 δισ. το 2023. Δεν θα μοιράσει μέρισμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σνάμπελ: Η ΕΚΤ οφείλει να πραγματοποιήσει πολύ προσεκτικά βήματα

Ο πληθωρισμός, παρά το ότι εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης, παραμένει επίμονος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει βιασύνη στις μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε το μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ.