ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φωτο: Shutterstock

Πειραιώς: Πέφτουν οι τιμές στα σιτηρά, έρχονται ανατιμήσεις στη ζάχαρη

Η πιθανότητα περιορισμού των ινδικών εξαγωγών ζάχαρης σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στις υφιστάμενες καλλιέργειες αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης.

Η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις τον Αύγουστο, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στην τιμή της ζάχαρης, του ρυζιού, του βαμβακιού, του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών, επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς στο μηνιαίο της δελτίο για τα αγροτικά προϊόντα. 

Όπως τονίζεται στον αντίποδα, απώλειες σημείωσαν οι τιμές των σιτηρών (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα πλέον 95% κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριο 2023-Φεβρουάριο 2024) και τις πρώτες προβλέψεις να αναφέρουν πιθανή ενίσχυση της έντασης του φαινομένου στο εν λόγω διάστημα.

Για το σιτάρι, οι χερσαίοι δίοδοι μεταφοράς σιτηρών και οι ρωσικές προμήθειες αναμένεται να συμβάλλουν αρνητικά στην πορεία της τιμής του. Η πιθανότητα περιορισμού των ινδικών εξαγωγών ζάχαρης σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στις υφιστάμενες καλλιέργειες αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Για το καλαμπόκι, η τιμή του πιθανά να συνεχίσει να δέχεται πτωτική πίεση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη μειωμένη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ, αντίθετα, η τιμή της σόγιας πιθανά να ευνοηθεί, λόγω του περιορισμού των καλλιεργειών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η κύρια ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά την πορεία της τιμής του βαμβακιού. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η μείωση των αποθεμάτων και της παραγωγής ως αποτέλεσμα της ύπαρξης τυφώνων, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την τιμή του. Οι εξαγωγικοί περιορισμοί που θέτουν ασιατικές χώρες για το ρύζι με ταυτόχρονη εφαρμογή φορολόγησης αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τιμή του.

Σε μηνιαίο επίπεδο, πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-3,39%), με τον δείκτη των εμπορευμάτων να δέχεται μικρότερη πίεση (-0,98%). Λόγοι της πτώσης πιθανά να αποτέλεσαν η άνοδος του δολαρίου και τα στοιχεία για την κινεζική οικονομία (υποχώρηση εισαγωγών-εξαγωγών, βιομηχανικής παραγωγής), από τα οποία δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής να έχει πραγματοποιηθεί η ισχυρή ανάκαμψή της, όπως εκτιμούσε η αγορά. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη παραμένει αρνητική.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Εθνικής Ασφαλιστικής
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Στόχος τα 1,6 δισ. ευρώ ασφαλίστρων έως το 2030

Η Εθνική Ασφαλιστική γιορτάζει 135 χρόνια παρουσίας και στοχεύει παραγωγή ασφαλίστρων 1,6 δισ. ευρώ ως το 2030, με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς. Έμφαση δίνεται σε πλήρη απασχόληση ασφαλιστών και ενίσχυση του bancassurance από το 2027.
Άτομα των τραπεζών σε προσφορά ελικοπτέρου
ESG

Δύο νέα ελικόπτερα στο ΕΚΑΒ από δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

Στο ΕΚΑΒ παραδόθηκαν δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα Leonardo AW139, δωρεά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσία του Υπουργού Υγείας. Τα ελικόπτερα θα ενισχύσουν τις αεροδιακομιδές σε όλη τη χώρα.
Ηλίας Λέκκος πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεκκός (Πειραιώς): Σταθερές μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης για Ελλάδα

Ο Δρ Ηλίας Λεκκός τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα εκτιμάται πλέον κοντά στο 5% λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, βλέπει ευκαιρίες για επενδύσεις και κατανάλωση που θα στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
Γιώργος Χαντζηνικολάου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαντζηνικολάου: Οι τράπεζες έτοιμες να στηρίξουν την ανάπτυξη

O πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κεφάλαια και ρευστότητα, όμως η πιστωτική επέκταση εξαρτάται από την αύξηση των επενδύσεων.