ΓΔ: 1273.49 0.01% Τζίρος: 311.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:06:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Super-Market
Φωτο: Shutterstock

Πλαφόν στο κέρδος για προϊόντα απαραίτητα σε έκτακτη ανάγκη

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε όλα τα προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από θεομηνία, προβλέπει απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κώστα Σκρέκα.

Με αφορμή τις καταγγελίες για αισχροκέρδεια στις τιμές πώλησης του εμφιαλωμένου νερού, στις περιοχές που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel, με την Υπουργική Απόφαση, επιβάλλεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στα επίπεδα του 2021 σε «κάθε άλλη κατηγορία προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη διατροφή και την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από φυσική ή τεχνολογική καταστροφή ή θεομηνία».

Το πλαφόν ισχύει ήδη σε 68 κατηγορίες προϊόντων, όσα δηλαδή περιέχονται στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι των Μαθητών» καθώς και τα «προϊόντα παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως» (θερμοσίφωνες).

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους ελέγχους των συνεργείων της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) οι πολίτες θα πρέπει, όταν έρχονται αντιμέτωποι με φαινόμενα αισχροκέρδειας και πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο αποδεικτικό στοιχείο (απόδειξη), να τα καταγγέλλουν, είτε στην αστυνομία, είτε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της περιφέρειας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Σωστή αποτύπωση των εκπτώσεων, συνεχίζονται οι έλεγχοι

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η αγορά έχει ανταποκριθεί στον νέο νόμο της κυβέρνησης για την ορθή αποτύπωση των εκπτώσεων. Επιτυχημένη η πρωτοβουλεία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» σύμφωνα με τον υπουργό.
Skrekas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκρέκας: Τα μόνιμης μείωσης τιμής προϊόντα αύξησαν το τζίρο τους 15-20%

Ο υπουργός υπογράμμισε την σημασία που δίνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε προσφορές και εκπτώσεις να είναι πραγματικές προς όφελος του καταναλωτή και ειδικά για την BlackFriday, υπογράμμισε ότι έχει γίνει τιμοληψία σε χιλιάδες προϊόντα.
Skrekas-Kostas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα 619.000 ευρώ σε εταιρείες εμπορίας σχολικών για αθέμιτα κέρδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στόχος δικός μας είναι να μετριάσουμε τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα φαινόμενα της αισχροκέρδειας. »