ΓΔ: 2574.71 -1.80% Τζίρος: 138.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:01:37
Σχολική τσάντα και είδη

Αυξήσεις πάνω από 34% στα σχολικά είδη διαπιστώνουν οι καταναλωτές

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ σημειώνει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο σπιράλ ανατιμήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει επαρκώς.

Αυξήσεις στα σχολικά είδη εντοπίζει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, με το καλάθι των σχολικών να γίνεται αβάσταχτο για τους γονείς που βλέπουν το εισόδημα τους να περιορίζεται περαιτέρω καθώς οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνάνε ακόμα και το 34%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, σε έρευνα που διεξήγαγε ελέγχθηκαν 174 προϊόντα ενώ έγινε σύγκριση των τιμών για τα έτη 2022 και 2023 και διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Από τα 174 προϊόντα που ελέγχθηκαν αυξήθηκε η τιμή στο 52,87% αυτών ενώ σταθερή παρέμεινε η τιμή για το 28,16%. Μείωση παρατηρήθηκε στο 18,97% των ειδών
  • Οι αυξήσεις που εντοπίστηκαν κυμαίνονται από 0,91% έως 34,21%
  • Από τα προϊόντα που δέχτηκαν ανατιμήσεις, σε ποσοστό 44,57% η αύξηση ξεπέρασε το 10% (από 10,00%-34,21%)
  • Οι μειώσεις στις τιμές των σχολικών κυμαίνονται από 0,37% έως 20,41%.

«Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα φρένο στο ατελείωτο σπιράλ ανατιμήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα ευρείας και μαζικής κατανάλωσης. Είναι προφανές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που απειλεί υποτυπώδεις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους, δεν επαρκούν πλέον. Η κεντρική διοίκηση παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την κατάσταση αυτή, αδυνατώντας να παρέμβει επαρκώς.

Από τη μεριά μας, με τις καθημερινές δράσεις, τις έρευνες, τις καταγγελίες και τις συνεχείς  δημόσιες παρεμβάσεις μας, θα είμαστε παρόντες  κάθε στιγμή, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή» όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι γονείς και μαθητές μπορούν να βρουν στα καταστήματα που πωλούν σχολικά είδη (μεγάλες αλυσίδες με παιχνίδια, βιβλιοπωλεία) το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών», το οποίο θα ισχύει μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2023. Εννέα είναι τα σχολικά είδη που αποτελούν τη βάση για το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών»: Σχολικές τσάντες, Κασετίνες, Τετράδια, Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, Χρωματιστοί μαρκαδόροι, Στυλό, Γόμες, Ξύστρες, Διαβήτες/Χάρακες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδεια σχολική τάξη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1 στα 7 σχολεία παραμένει κλειστό μετά τις μαθητικές διαδηλώσεις

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, το 86% των λυκείων άνοιξαν σήμερα, παρότι ορισμένα σχολεία παραμένουν αποκλεισμένα. Η κυβέρνηση καλεί τους διαδηλωτές σε διάλογο, καθώς οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εκπαίδευσης.
Ομπρέλα στη βροχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά αύριο τα σχολεία στα Χανιά λόγω κακοκαιρίας

Όλα τα σχολεία στα Χανιά θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας. Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.
Ουρανοξύστες Ριάντ Σαουδική Αραβία
ΔΙΕΘΝΗ

Ριάντ: Τα σχολεία περνούν σε εξ αποστάσεως μαθήματα για μία εβδομάδα

Τα σχολεία στο Ριάντ θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως για μια εβδομάδα, έπειτα από εντολή των Αρχών, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι, εν μέσω ανανεωμένων επιθέσεων Χούθι.
Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Πλαφόν σε ξένους μαθητές και απαγόρευση μπούρκας στα σχολεία

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θέτει πλαφόν 30% στους ξένους μαθητές ανά τάξη και απαγορεύει τη μπούρκα στα σχολεία. Εξαιρούνται παιδιά που ήδη φοιτούν στην Ιταλία. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομική στήριξη σε εκπαιδευτικούς για κάλυψη κενών στα σχολεία Καλαβρύτων

Ο Δήμος Καλαβρύτων θεσπίζει μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ σε κάθε εκπαιδευτικό που υπηρετεί στην περιοχή, στοχεύοντας να στηρίξει έμπρακτα δασκάλους και καθηγητές και να αντιμετωπίσει τα κενά λόγω αποστάσεων και οικονομικών δυσκολιών.
Παλιές δερματόδετες ιστορικές εκδόσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ντοκιμαντέρ «Τάναϊς» παρουσιάζεται σε σχολεία της Γερμανίας

Το ντοκιμαντέρ «Τάναϊς: Στην Αγκαλιά της Αβύσσου» θα προβληθεί σε μαθητές Λυκείου στη Θουριγγία Γερμανίας, με τη σκηνοθέτιδα παρούσα, μεταφέροντας ιστορίες θυμάτων του 1944 και θέτοντας ερωτήματα για μνήμη και ειρήνη.