ΓΔ: 1272.21 -0.09% Τζίρος: 307.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:48:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Εκστρατεία ελέγχων για υπερβολικά κέρδη, κλίμα ανατιμήσεων στην αγορά

Θέμα χρόνου είναι η επιβολή προστίμων για παράβαση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους, ενώ ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Ανάπτυξης στρέφεται στις λαϊκές, όπου παρατηρούνται κερδοσκοπικές αυξήσεις τιμών.

«Ύποπτα κρούσματα» αυξημένων περιθωρίων κέρδους από εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις έχει διαπιστώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και δεν αποκλείεται ως το τέλος του μήνα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιβολή προστίμων, ενώ υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη «ωριμάσει.

Παράλληλα, ο μηχανισμός της ΔΙΜΕΑ -της μοναδικής συγκροτημένης ελεγκτικής δυνατότητας που διαθέτει το υπουργείο- έχει στραφεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών κυρίως στις λαϊκές αγορές, για τις οποίες διατυπώνονται καταγγελίες για αισχροκέρδεια μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση στην παρούσα φάση και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια φαίνεται να κινείται σε δύο επίπεδα: πρώτον, με τη ΔΙΜΕΑ και τους ελέγχους στις λαϊκές αγορές και δεύτερον, με την αξιοποίηση της ρύθμισης για υπερβολικό περιθώριο κέρδους, όπου εκτός από την ΔΙΜΕΑ αρχίζει να ασχολείται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Με την καταστροφή πρώτων υλών (γάλα κ.α.), αλλά και φρούτων και λαχανικών, το γενικότερο πρόβλημα της ακρίβειας έχει ενταθεί. Οι φόβοι για τους χειμερινούς μήνες που ακολουθούν είναι έντονοι. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο θέμα των ανατιμήσεων -με έναν ορισμένο τρόπο- δείχνει να εμπλέκεται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο «πληθωρισμός των τροφίμων» είναι καθημερινά στο τραπέζι του καταναλωτή...

Αναφορικά με τις συνέπειες της καταστροφής στη Θεσσαλία, κατ΄αρχάς το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως είναι γνωστό, επέβαλε πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό, ενώ χθες ο κ υπουργός κ. Σκρέκας «έβγαλε» κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε περιοχές της Θεσσαλίας για να ελέγξουν την εφαρμογή του πλαφόν στην πώληση του εμφιαλωμένου νερού, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους, καθώς και τις λαϊκές αγορές, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες σχετικά με αισχροκέρδεια, δηλαδή αδικαιολόγητα υψηλές τιμές πώλησης των οπωροκηπευτικών. 

Εν τω μεταξύ η ΔΙΜΕΑ με επιστολή της στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ζήτησε την διενέργεια σε καθημερινή βάση ελέγχων στις λαϊκές αγορές, καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.

Παράλληλα το υπουργείο έχει ζητήσει από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις να ανέρχονται σε τουλάχιστον 20%, τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Επ΄ αυτού είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τουλάχιστον τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Μασούτης ΑΕ και η Lidl Hellas έχουν ήδη ανακοινώσει για μία εβδομάδα μείωση τιμών ύψους 20% στα καταστήματα τους στην περιοχή της Θεσσαλίας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυεθνικές αρχίζουν μειώσεις τιμών 5% μετά την πίεση από την κυβέρνηση

Σε 71 κωδικούς μειώνει τις τιμές η Procter & Gamble, ενώ αποφάσισε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και η Unilever. Στις 17 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν ήδη γνωστοποιήσει μειώσεις σε 213 κωδικούς συνολικά.
Meiosi_timis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά δύο ταχυτήτων στα σούπερ μάρκετ, σε δυσμενή θέση οι «μικροί»

Οι αλυσίδες με τζίρο κάτω από 90 εκατ. ευρώ είναι αμφίβολο αν θα δουν στα ράφια τους τις μειώσεις 5% για έξι μήνες, που προβλέπονται για μεγάλες αλυσίδες. Τι σχολιάζει η Coca Cola HBC για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανατιμήσεις από την Coca Cola HBC, μειώσεις μόνο στο 6% των κωδικών

Πηγές του BD αποκαλύπτουν ότι ο νέος τιμοκατάλογος της εταιρείας που δεσπόζει στα αναψυκτικά περιλαμβάνει αυξήσεις στο 83% των κωδικών. Εφικτό θεωρεί το υπ. Ανάπτυξης τον στόχο για μειώσεις 5% σε 500 κωδικούς της αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται στα σούπερ μάρκετ οι ταμπέλες για τη μείωση τιμών κατά 5%

Εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση και ως τις 30 Νοεμβρίου οι προμηθευτές αποφασίζουν αν και ποιες τιμές θα μειώσουν για έξι μήνες. Οι αντιστάσεις των εταιρειών στο σχέδιο για χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα.