ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Τρ. Πειραιώς: Πόσο θα επηρεάσουν οι καταστροφές την πορεία της οικονομίας

Όπως αναφέρει έκθεση της τράπεζας είναι ακόμη αρκετά νωρίς για να υπάρξει πλήρης εκτίμηση, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τους πόρους που θα χρησιμοποιηθούν.

Παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών στην οικονομία δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί, είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της, μέσω και των εξ ανάγκης αυξημένων μέτρων στήριξης, όπως υπογραμμίζει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, η ελληνική οικονομία σε σύγκριση με την ευρωζώνη διατηρεί μια θετικότερη εικόνα τόσο σε όρους ανάπτυξης (Q2.23: 2,7% vs Ευρωζώνη: 0,5% yoy) όσο και σε όρους οικονομικού κλίματος, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται τον Αύγουστο στις 111,7 μονάδες, όταν αντίστοιχα στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 93,3 μονάδες. 

Ταυτόχρονα, ενδιαφέρουσα παράμετρος για τη δυναμική της οικονομίας αποτελεί η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 8,3% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας τις αποκλίσεις που πλέον παρατηρούνται μεταξύ της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού (Q2.23: 2,5%) και της επίπτωσης του αποπληθωριστή στην αποτύπωση του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης. 

Επίσης, θετικό στοιχειό του κλίματος στη χώρα αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο DBRS στις 8/9 σε "ΒΒΒ (low)|Stable Outlook” και στις 15/8 η αναβάθμιση από την Moody’s στο Ba1 (stable outlook) από Ba3, φτάνοντας μια βαθμίδα κάτω της επενδυτικής. 

«Ωστόσο, στις τρέχουσες εξελίξεις θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία στις πλημμύρες στη Θεσσαλία με τις επιπτώσεις να καλύπτουν το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία του 2020 η περιφέρεια της Θεσσαλίας συμβάλλει κατά 5,2% στην ακαθάριστη αξία παραγωγής της χώρας και ο αγροτικός τομέας διαθέτει μερίδιο της τάξης 14,1%, ενώ ακολουθεί η μεταποίηση με 7,1% στο σύνολο της χώρας. Η Θεσσαλία καλύπτει το 12,4% της απασχόλησης του αγροτικού τομέα της χώρας. 

Ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος. Στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα οι τιμές των τροφίμων θα διατηρήσουν την έντονα ανοδική πορεία τους. Στο σύνολο της οικονομίας όμως οι επιπτώσεις δεν μπορούν ακόμα να ποσοτικοποιηθούν και να αποτυπωθούν με ευκρίνεια, καθώς θα εξαρτηθούν από τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων αλλά και τους πόρους που θα δαπανηθούν (εθνικούς & ευρωπαϊκούς) σε επενδύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση της αγροτικής & κτηνοτροφικής παραγωγής», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας 

Με την ανοδική πορεία των επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (χωρίς να αποκλείεται μία τελευταία αύξηση κατά 25 μ.β. έως το τέλος του χρόνου), η έμφαση πλέον μετατοπίζεται στο πόσο μακρύ θα είναι το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν σε αυτό το ύψος μέχρι την πρώτη μείωσή τους. Εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο από ό,τι μέχρι πρόσφατα προβλεπόταν και πιο αργή η πορεία αποκλιμάκωσής τους. 

Κατά το επόμενο διάστημα, καθώς οι επιπτώσεις της συντελεσμένης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα γίνονται όλο και περισσότερο ορατές, αναμένεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Στις ΗΠΑ, βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων και πρόδρομων δεικτών, η επιβράδυνση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα είναι σχετικά περιορισμένη. Στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι εντονότερη ιδίως εάν οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθήσουν, όπως πέρυσι.

Στην Κίνα, οι ανησυχίες για τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα παραμένουν, δεδομένων των διαρθρωτικών προβλημάτων της (π.χ στον τομέα των ακινήτων). Επίσης, μένει να φανεί το μέγεθος της θετικής επίδρασης των τελευταίων μέτρων στήριξης.     

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Διατηρεί τη δυναμική της ανάπτυξής της η οικονομία

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της η τράπεζα η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,1% το α’ τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους να διατηρηθεί σε θετική τροχιά.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Οι παράγοντες που στήριξαν την ανάπτυξη 5,9% το 2022

Ισχυρή ήταν η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία το 2022, με το 2023 να φέρνει αρκετές «αναταράξεις» σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω τόσο της αύξησης επιτοκίων όσο και των προβλημάτων σε ορισμένες τράπεζες.
europaiki trapeza ependyseon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ: Στο 2,7% του ΑΕΠ η χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το 2021

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ το 2021 στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα ανά τον κόσμο, γεγονός που επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Sitari, Wheat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πειραιώς: Σημαντική υποχώρηση στον δείκτη των αγροτικών προϊόντων

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι τιμές του σιταριού, του βαμβακιού, του καλαμποκιού, του χυμού πορτοκαλιού και της σόγιας, ενώ θετικά κινήθηκαν οι τιμές στη ζάχαρη, στα βοοειδή και στο ρύζι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Κομβικό ρόλο παίζουν οι μη συστημικές τράπεζες

«Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και μάλιστα σε πολύ ανταγωνιστικά spreads, τα οποία δεν απέχουν σημαντικά από αυτά των μεγάλων επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Τζούρος.