ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
desfa_revithousa
Οι εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ πήρε «πράσινο φως» από την ΡΑΕΕΥ

Η Αρχή μεταθέτει την λήψη απόφασης για το έργο «Τροφοδοσία των Ιωαννίνων μέσω εικονικού αγωγού ΥΦΑ μικρής κλίμακας» για το επόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο.

Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΕΣΦΑ εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων για την περίοδο 2023-2032 με την σχετική απόφαση να αναρτάται στην πλατφόρμα της Διαύγεια.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, το πρόγραμμα εγκρίθηκε στο σύνολό του με τις εξής αλλαγές:

Δεν εγκρίνεται το έργο Α.5.3 «Διπλασιασμός του κλάδου υψηλής πίεσης Λειβαδιά-Καρπερή και Σταθμοί Συμπίεσης», το οποίο θα αξιολογηθεί μετά την ολοκλήρωση του Market Test.

Το έργο Α.6.9 «Πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού (EDGE) III» εγκρίνεται υπό την επιφύλαξη παροχής από τον Διαχειριστή περαιτέρω τεκμηρίωσης σχετικά με την αναγκαιότητά του, ιδίως σε σχέση με τα προγραμματισμένα έργα Β.6.10, Β.6.13 και Β.6.21, έως την 30η .11.2023.

Εγκρίνεται η οριστική ένταξη στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ του έργου Β.1.1 «Αγωγός Νέας Μεσημβρίας – Ευζώνων/Γευγελή και Μετρητικός Σταθμός», διατηρώντας τον προϋπολογισμό του έργου στο εγκεκριμένο ύψος 30 των 67 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΑΕΥ θα επανεξετάσει την αναθεώρηση του κόστους μετά την ολοκλήρωση των εν εξελίξει δημόσιων διαγωνιστικών διαδικασιών και θα εγκρίνει το τελικό κόστος βάσει αυτών, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τον Διαχειριστή. Όσον αφορά στην ημερομηνία λήψης της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης, αυτή συνδέεται με τις Συμφωνίες Μελλοντικής Δυναμικότητας που έχουν υπογραφεί με τους Χρήστες

Δεν εγκρίνεται η μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος του έργου Β.3.2.3 «Μετρητικό/Ρυθμιστικός Σταθμός για τις πόλεις Άργος/Ναύπλιο». Ο ΔΕΣΦΑ οφείλει να επεξεργαστεί κατ΄ ελάχιστον προσωρινή λύση για την τροφοδότηση των δικτύων διανομής Άργους και Ναυπλίου έως τον Δεκέμβριο 2023.

Η μετατόπιση του συνολικού χρονοδιαγράμματος του έργου Β.3.3.1 «Μετρητικό/Ρυθμιστικός Σταθμός Εισόδου πόλεως Δρυμός/Λητή» στον Μάρτιο 2024 εγκρίνεται μόνο υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης και ένταξης στο Σύστημα της πρώτης φάσης του έργου έως τον Οκτώβριο 2023 ή εξεύρεσης μεταβατικής λύσης.

Η μετατόπιση του χρονοδιαγράμματος του έργου Β.5.4 «Σταθμός Συμπίεσης για την τροφοδοσία του αγωγού ΤΑΡ στη Ν. Μεσημβρία (Booster Compressor» δεν γίνεται αποδεκτή έως ότου ο Διαχειριστής τεκμηριώσει τους λόγους της καθυστέρησης

Τα έργα Β.6.33 «Ρυθμιστικός Σταθμός Κομοτηνής», Β.6.34 «Σύνδεση της νέας Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Θερμοηλεκτρική μέχρι το ΕΣΜΦΑ Δυτικά του LVS Κομοτηνής (αγωγός από το σταθμό Μ έως το δίκτυο 24’’)» και Β.6.35 «Κατασκευή σύνδεσης LVS και Hot-tapping για τη νέα Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Θερμοηλεκτρική δυτικά του LVS Κομοτηνή» μεταφέρονται στα «Νέα Έργα», ως Α.6.10, Α.6.11 και Α.6.12, αντίστοιχα.

Τα έργα «Μετρητικός/Ρυθμιστικός Σταθμός στην περιοχή της Πόρειας» και «Σταθμός CNG στην περιοχή της Πόρειας» απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2022-2031.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι η Αρχή μεταθέτει την λήψη απόφασης για το έργο «Τροφοδοσία των Ιωαννίνων μέσω εικονικού αγωγού ΥΦΑ μικρής κλίμακας» για το επόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης ώστε να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο. Μεταβατικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του οικείου Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, το δίκτυο διανομής της πόλης των Ιωαννίνων θα τροφοδοτείται με ΥΦΑ μέσω βυτιοφόρων από την εγκατάσταση Φόρτωσης Φορτηγών ΥΦΑ της Ρεβυθούσας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δαγούμας (ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας

O Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Δαγούμας: Η Ελλάδα πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή

Ο πρόεδρος της ελληνικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει το πλαίσιο λήψης αποφάσεων, ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία «άμεσης αντιμετώπισης» των διαφόρων κρίσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άμεσα μέτρα διαχείρισης της υψηλής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές

Σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε νωρίτερα η Ρυθμιστική Αρχή, στην οποία συμμετείχαν τα αρμόδια στελέχη των δύο Διαχειριστών αποφασίστηκε η περικοπή παραγωγής από ΑΠΕ για να αποφευχθεί κίνδυνος μπλακ άουτ σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακά δίκτυα: Αλλάζουν τον χάρτη τα σχέδια για επενδύσεις 9 δισ. ευρώ

Έχουν τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου να τεθούν σε ισχύ αφού πάρουν το πράσινο φως από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση η απόρριψη των επενδύσεων που προτείνονται.
energeia-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση των πολιτών από τη ΡΑΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η εκστρατεία ενημέρωσης της ΡΑΕ σε συνεργασία με τις Ενώσεις Καταναλωτών στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές με μικρές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες να μειώσουν το κόστος ρεύματος.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το φυσικό αέριο στις βιομηχανίες σε περίπτωση ανάγκης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο απόφασης της ΡΑΕ για τη σειρά διακοπής της τροφοδοσίας των βιομηχανικών καταναλωτών με φυσικό αέριο. Ποιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται υψηλότερης σπουδαιότητας.