ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Πώς το αυξημένο «ενοίκιο» του δικτύου δίνει ώθηση σε επενδύσεις - κέρδη

Η αύξηση του WACC στο 7,57% θα δώσει ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα και θέτει τις βάσεις για τη διεύρυνση της περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ.

H ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) αύξησε το ρυθμιζόμενο έσοδο (WACC) του ΑΔΜΗΕ από το 6,13% σε 7,57% για το διάστημα 2023-2025 και πλέον ο διαχειριστής του δικτύου μπορεί να εκτελέσει με μεγαλύτερη άνεση το «βαρύ» επενδυτικό του πρόγραμμα που αγγίζει τα 5 δισ. έως το 2030.

Έχοντας εξασφαλίσει με τη «βούλα» της ρυθμιστικής αρχής μεγαλύτερο ενοίκιο από τους χρήστες του δικτύου του ο ΑΔΜΗΕ έχει τη δυνατότητα να διευρύνει την περιουσιακή του βάση και αποκτά ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να μειώσει τα κόστη έτσι ώστε να βελτιώσει περαιτέρω την αποδoτικότητά του.

Το 2022 η ρυθμιστική αρχή είχε ορίσει WACC 6,13% αλλά στην πορεία διαπίστωσε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο WACC για την ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του δικτύου του και προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ανώτατου επιτρεπόμενου εσόδου του ΑΔΜΗΕ.

Η Eurobank Εquities με αφορμή την αύξηση του WACC αναφέρει ότι η αλλαγή αυτή θα θα ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία για την ADMIE Holding -την εισηγμένη μητρική του ΑΔΜΗΕ- και θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα μεγέθη σε σχέση με το «αδύναμο» 2022.

Η χρηματιστηριακή αναμένει το 2023 EBITDA για τον ΑΔΜΗΕ  στα 236 εκατ. ευρώ,  αυξημένα κατά 21% σε ετήσια βάση και στα 283 εκατ. ευρώ το 2024.

Επίσης εκτιμά ότι οι επενδύσεις του διαχειριστή θα ανέλθουν σε 521 εκατ ευρώ το 2023 για να ενισχυθούν στα 552 εκατ. ευρώ και 563 εκατ. ευρώ το 2024 και 2025 αντίστοιχα. 

Ο διαγωνισμός για το 20% της Αριάδνη Interconnection

Η αύξηση του WACC θα παίξει ρόλο και στο διαγωνισμό για την εκχώρηση του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, της Αριάδνη Interconnection που έχει αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Σεπτέμβριο και η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το έσοδο για τον ΑΔΜΗΕ μπορεί να ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. 

Η χρηματιστηριακή προτείνει «Αγορά» για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ και ανεβάζει την τιμή στόχο στα 3,3 ευρώ από 2,9 ευρώ προηγουμένως δίνοντας περιθώριο ανόδου 38% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής (2,39 ευρώ).

Ο ΑΔΜΗΕ έως το 2030 έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5 δισ. ευρώ  προκειμένου να υλοποιήσει τις μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που θα θωρακίσουν ενεργειακά τη χώρα. 

Με την ολοκλήρωση του εκτενούς επενδυτικού προγράμματος του διαχειριστή,  το σύνολο των μεγαλύτερων νησιών του Αιγαίου θα είναι πλέον άμεσα διασυνδεδεμένο με το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης, ενώ ο ηλεκτρικός χώρος για την απορρόφηση νέων μονάδων ΑΠΕ θα αυξηθεί σε 28 GW, από 18 GW σήμερα, υπερκαλύπτοντας τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, η χώρα θα διαθέτει ένα πιο πυκνό δίκτυο διεθνών διασυνδέσεων το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή της ασφάλεια καθώς και την εξαγωγική της δυνατότητα σε πράσινη ενέργεια.

Τον Μάρτιο του 2023, η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, ολοκλήρωσε το υποβρύχιο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, του μεγαλύτερου έργου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

Σε διάστημα 32 μηνών η Αριάδνη Interconnection πόντισε συνολικά περίπου 1.350 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών,  σε βάθη έως και 1.200 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σημειώνεται πως το 2022 τα έσοδα του ομίλου ΑΔΜΗΕ ανήλθαν στα 292 εκατ. ευρώ από 285 εκατ. ευρώ το 2021, τα κέρδη EBITDA έφτασαν τα 195 εκατ. ευρώ από 190 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 54 εκατ. ευρώ από 59 εκατ. ευρώ το 2021. Στο τέλος του 2022 ο καθαρός δανεισμός (δάνεια - διαθέσιμα) του ομίλου ανήλθε στα 775,4 εκατ. ευρώ με τη σχέση καθαρός δανεισμός προς EBITDA να διαμορφώνεται στο 4x.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αίτημα ΑΔΜΗΕ στη ΡΑΕ για σημαντική αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου

Την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) από 6,1% σε 8,51% λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ ήδη από τον Οκτώβριο του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λάθη στους υπολογισμούς της ΡΑΕ για την απόδοση κεφαλαίου εντοπίζει ο ΑΔΜΗΕ

Ο Διαχειριστής επισημαίνει λάθη στις παραμέτρους υπολογισμού για το γερμανικό ομόλογο, τον συντελεστή συστημικού κινδύνου beta και το κόστος δανεισμού. Η απόφαση της ΡΑΕ δυσχεραίνει τα επενδυτικά μας σχέδια, τονίζεται σε ανακοίνωση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ζητάει αύξηση των εσόδων και προειδοποιεί για τις επενδύσεις

Ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε νέα πρόταση να αυξηθεί το WACC στο 8,16%, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων και προειδοποιεί πως υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου αν η ΡΑΕ μειώσει στο 6,1% το συντελεστή απόδοσης κεφαλαίων.
ADMIE, ADMHE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στα... χαρακώματα ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ για εγγυημένα κέρδη 100 εκατ.

Υψηλόβαθμη πηγή του ΑΔΜΗΕ τονίζει στο BD ότι ο νέος υπολογισμός του εγγυημένου εσόδου από τη ΡΑΕ θα στερήσει κέρδη 100 εκατ. από τον Διαχειριστή και θα θέσει σε κίνδυνο το επενδυτικό του πρόγραμμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αντεπίθεση ο ΑΔΜΗΕ κατά της ΡΑΕ: Τι λέει για το πρόστιμο 5 εκατ.

«Είμαστε επενδυτές αλλά μας αντιμετωπίζουν σαν δημόσια υπηρεσία», τονίζεται από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ. Προσφεύγει στα διοικητικά δικαστήρια κατά του προστίμου για τον Δυτικό Διάδρομο Πελοποννήσου.