ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, EKT, Lagarde

Παύση στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, άγνωστος «Χ» η τιμή του πετρελαίου

Δεν αναμένουν οι αναλυτές της ING νέες κινήσεις από την ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου, αλλά θα μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τον Δεκέμβριο. Μια νέα άνοδος του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη μείωση του πληθωρισμού.

Υπέρ της διακοπής αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, τάσσεται ο κορυφαίος αναλυτής της ING, Κ. Μπρεζίσκι, τονίζοντας ότι αυτή είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να το πράξει, με δεδομένα και τα μέχρι σήμερα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουν δημοσιοποιηθεί για την ευρωζώνη. 

Σημειώνει ότι η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο είχε ήδη δώσει σαφείς ενδείξεις ότι η συνεδρίαση του Οκτωβρίου θα ήταν «κάπως τυπική», καθώς θα αναμένονται νέα στοιχεία από την έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό, την αύξηση του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο και ένα νέο γύρο προβλέψεων των οικονομολόγων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία, όμως, θα είναι διαθέσιμα τον Δεκέμβριο. 

Ακόμη και αν έχουν αποκλιμακωθεί τελευταία, η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων έχει ενισχύσει τη μετάδοση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ μέχρι στιγμής και τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ έχουν αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις και αβεβαιότητες. Ως εκ τούτου, ο αναλυτής αναμένει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή την επόμενη εβδομάδα και ουσιαστικά θα παραμείνει σε μια «επιθετική» τάση, διατηρώντας την πόρτα ανοιχτή για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Όσο κι αν η ΕΚΤ προσπάθησε να κρατήσει την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων ανοιχτή από την απόφαση του Σεπτεμβρίου, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν σαφώς περιπλέξει αυτή τη θέση. Ενώ η σύγκρουση στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή - καθώς και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων - θα επιβραδύνουν περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ασκήσει νέες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και θα μπορούσε να καταστήσει πιο απίθανη την επίτευξη του στόχου του 2% στο τέλος του 2025.

Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο βασίστηκαν στην τεχνική υπόθεση μιας μέσης τιμής του πετρελαίου στα 82 δολάρια/βαρέλι το 2024. Εάν οι τιμές του πετρελαίου διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 95 δολάρια/βαρέλι το επόμενο έτος, αυτό πιθανόν να ανεβάσει τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό στο 3,3% για το 2024 (από 3,2%) και κυρίως στο 2,4% το 2025 (από 2,1%). Ως αποτέλεσμα, η επιστροφή στο 2% θα καθυστερούσε για το 2026.

Πριν από την πανδημία, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες πιθανώς θα είχαν προσπεράσει την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου. Ορισμένες μάλιστα θεωρούσαν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα ήταν τελικά αποπληθωριστική, υπονομεύοντας την αγοραστική δύναμη και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, καθώς δεν βρισκόμαστε πλέον στην προ της πανδημίας εποχή, αλλά σε αυτή που ο πληθωρισμός είναι πιο ανθεκτικός σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να μπει στον πειρασμό να επιλέξει τη δική της αξιοπιστία έναντι μιας πιθανής ύφεσης στην ευρωζώνη και να επιλέξει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιδεινωθούν περαιτέρω.

Στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να αναλάβει περαιτέρω δράση. Αντιθέτως, θα χρησιμοποιήσει μια ευπρόσδεκτη παύση για να περιμένει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τον καθυστερημένο αντίκτυπο των μέχρι στιγμής αυξήσεων των επιτοκίων και τις εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου. Επίσης όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ έχει ασχοληθεί με τα μη επιτοκιακά μέσα νομισματικής πολιτικής, δηλαδή τα ελάχιστα αποθεματικά, την αντίστροφη κλιμάκωση και μια πιθανή νωρίτερη απεμπλοκή της επανεπένδυσης των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (PEPP).

Επί του παρόντος, οι επανεπενδύσεις αυτές έχουν οριστεί να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, σε συνδυασμό με τις νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους στην ευρωζώνη, θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να συμφωνήσει τελικά σε ένα προφανώς προβλεπόμενο νωρίτερο τέλος. Γενικότερα, καμία από τις συζητήσεις δεν θα είναι οριστική, αλλά θα διαμορφώσουν το σκηνικό για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η άλλη μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση του επιχειρησιακού πλαισίου της ΕΚΤ φαίνεται ότι θα διαρκέσει λίγο περισσότερο και θα μπορούσε να αναβληθεί για την άνοιξη του επόμενου έτους.

Η ING συνεχίζει να εκτιμά ότι θα υπάρξει μία περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αρκετά ισχυρή ώστε να μην συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, με την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και, κατά συνέπεια, την ανοδική αναθεώρηση της πορείας του πληθωρισμού στην ευρωζώνη για το 2024, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Με όλες τα νέα δεδομένα, δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή τους τελευταίους 16 μήνες για να κάνει η ΕΚΤ μια παύση από ό,τι τώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων

Για μια πορεία με αναταράξεις έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος χαλαρής πολιτικής. Επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά με «αστερίσκους» για πληθωρισμό

Δύσκολες οι επόμενες κινήσεις για μειώσεις. Η ΕΚΤ τονίζει ότι ο ρυθμός ανόδου των μισθών είναι αυξημένος και αυτό θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να διατηρηθεί ο πληθωρισμός υψηλότερα από τον στόχο του 2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη χάνει τη μάχη με ΗΠΑ - Κίνα και αναζητεί νέες μεταρρυθμίσεις

Αντιμέτωπη με αρκετά αγκάθια η οικονομία της ευρωζώνης, από την αδύναμη παραγωγικότητα έως και τη γήρανση του πληθυσμού. Αναγκαίες βαθιές και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Οι εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρενάρει» τις προσδοκίες η ΕΚΤ για την επόμενη μείωση των επιτοκίων

Βέβαιη θεωρείται η μείωση κατά 0,25% στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, να τονίζει ότι δεν υπάρχει, ακόμη, σχεδιασμός για συνεχείς περικοπές στα επιτόκια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη η ΕΚΤ στο νήμα για μείωση επιτοκίων, πώς θα κινηθούν η Fed και η BoE

Σύμφωνα με την ING, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, η ΕΚΤ φαίνεται να πρωτοστατεί μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ενώ τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν τις κινήσεις της Fed.