ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

Σημαντικά περιθώρια για εμπορική και οικονομική συνεργασία με Τουρκία

Στον τομέα της ενέργειας στρέφουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον οι τουρκικές επιχειρήσεις που «κοιτάζουν» προς τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ παράλληλα η πόλη αποτελεί σταθερά τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους.

Η ελληνοτουρκική εμπορική και οικονομική συνεργασία εκτιμάται ότι βρίσκεται σε καλά επίπεδα, αλλά υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, γεγονός που προσδίδει πρόσθετη σημασία στην επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, που αναμένεται να διοργανωθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της ηγεσίας των δύο χωρών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της διοίκησης του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Γενικού Πρόξενου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Serkan Gedik (Σερκάν Γκεντίκ), που συνοδευόταν από τον εμπορικό ακόλουθο, Ahmet Erdogan (Αχμέτ Ερντοάν). Από την πλευρά του ΕΒΕΘ στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης, ο πρώτος αντιπρόεδρος του φορέα, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης και ο σύμβουλος του προέδρου του επιμελητηρίου, Θεόδωρος Αξιλιθιώτης.

Η τουρκική πλευρά, επισημάνθηκε, επιθυμεί να αυξήσει τις συμμετοχές της σε διοργανώσεις εκθέσεων στην Ελλάδα και να πληθύνουν οι ανταλλαγές επιχειρηματικών αποστολών και οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματικών φορέων. Ο κ. Μασούτης δήλωσε ότι με τη θεσμική του ιδιότητα ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Τούρκο ομόλογό του, προκειμένου να συναντηθούν και να προετοιμάσουν πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, το ΕΒΕΘ είναι στη διάθεση της τουρκικής πλευράς για να διευκολύνει κάθε προσπάθεια, που θα στοχεύει στην ενδυνάμωση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο εμπορικό και οικονομικό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι κλάδοι της οικονομίας ξεχώρισαν το 2023 σε ανάπτυξη και απασχόληση

Εκκινώντας από χαμηλή βάση, οι κατασκευές κέρδισαν αρκετό έδαφος τον περασμένο χρόνο, ενώ τουρισμός και μεταφορές είχαν κυρίαρχη θέση. Χάθηκαν θέσεις εργασίας στο εμπόριο. Τι αναφέρει η Alpha Bank.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Φραγκογιάννης: Να διπλασιάσουμε το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες

«Επ' ευκαιρία αυτή της συνάντησης έχουμε δημιουργήσει και ένα business forum με περίπου 100 επιχειρηματίες. Θα συναντήσουμε περίπου 200 Τούρκους επιχειρηματίες» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσωνας και πυρκαγιές δυσκολεύουν τον στόχο των 7 δισ. στις εκπτώσεις

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης η κατανάλωση είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω των αυξημένων τουριστικών ροών.
Mytilini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχείς οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στις πύλες εισόδου των λιμανιών της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου έφτασαν από τις απέναντι μικρασιατικές ακτές με τα πλοία της γραμμής που πηγαινοερχόταν συνεχώς, μεγάλοι αριθμοί επισκεπτών.