ΓΔ: 1447.89 -0.49% Τζίρος: 32.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:27:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Κάπρος: Δεν είναι νόμιμος ο δασμός της Βουλγαρίας στο ρωσικό αέριο

Πηγές του ελληνικού υπουργείου ενέργειας υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα επιβαρυνθεί από το νέο φόρο, καθώς προβλέπεται ότι θα τον πληρώνει η Gazprom.

Αμφισβητούμενης νομιμότητας είναι η επιβολή υψηλού τέλους μετακόμισης για το ρωσικό φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία, τόνισε ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στη Ναυτεμπορική: «Πρόκειται περί μιας μονομερούς ενέργειας από τη Βουλγαρία. Δεν έχει την έγκριση της Ε.Ε. Είναι πολύ υψηλό το τέλος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και επομένως έχουμε αμέσως διαμαρτυρίες από τη Σερβία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες. Η νομιμότητα αυτού του μέτρου είναι πλήρως αμφισβητούμενη και οπωσδήποτε θα υπάρξουν προσφυγές άμεσες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Βουλγαρία ζητά να διαπραγματευτεί απευθείας με τις θιγόμενες χώρες, δεν ξέρω τι θα προτείνει.

Η Βουλγαρία το κάνει αυτό γιατί θέλει να συγκεντρώσει 1,2 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει εναλλακτικές υποδομές φυσικού αερίου, όμως πολιτικά είναι στο πλαίσιο της έντασης που έχει με τη Ρωσία. Μονομερώς δεν επιτρέπεται μια χώρα να επιβάλει δασμό σε εισαγόμενο προϊόν στην Ε.Ε. Είναι αρμοδιότητα της Ένωσης στο σύνολό της». 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας δεν διατρέχει απολύτως κανένα κίνδυνο από αυτό τον ιδιότυπο «πόλεμο» στον τομέα της ενέργειας που έχει ξεκινήσει η Σόφια με τη Ρωσία, όπου αποφάσισε αυθαίρετα να επιβάλει ένα αρκετά υψηλό φόρο στο αέριο που διέρχεται μέσω του αγωγού Turk Stream.

Έντονα έχουν αντιδράσει η Σερβία και η Ουγγαρία, που χαρακτήρισαν την πράξη εχθρική.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία της ΔΕΠΑ προβλέπει παράδοση του ρωσικού αερίου στα σύνορα (Σιδηρόκαστρο), άρα τον φόρο της Σόφιας θα τον επωμίζεται η Gazprom, όχι η ελληνική εταιρεία. Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις προς την πλευρά της Ουγγαρίας και της Σερβίας έσπευσε να δώσει και ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Ασεν Βασίλεφ. 

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η Ρωσία απαντήσει στον πόλεμο της Βουλγαρίας κλείνοντας εντελώς τις στρόφιγγες του Turk Stream, η ελληνική πλευρά αναφέρει: «Μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο με συμφωνίες για LNG και σε αντίστοιχες τιμές». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Νικολάι Ντένκωφ, είχε δηλώσει χθες: «Ποια θα είναι τα έσοδα για τη Βουλγαρία εξαρτάται από το πόσο ρωσικό αέριο θα εισέλθει. Δεν μπορώ να μαντέψω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην αγορά. Με αυτό το τέλος, η τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία γίνεται συγκρίσιμη με την τιμή του LNG. Θα υπάρξει ανταγωνισμός, που ελπίζω να ωφελήσει τους καταναλωτές. Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο όσον αφορά τις προμήθειες», είπε και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω πώς μπορεί να επηρεαστεί η Bulgartransgaz από αυτή την εξέλιξη. Τα τέλη αναμένεται να πληρωθούν από την Gazprom». 

Απαντώντας στις αντιδράσεις της Σερβίας και της Ουγγαρίας, τόνισε: «Είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Κάποιες χώρες πρέπει να αποφασίσουν αν είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας ή αν είναι μέρος των συναντήσεων στο Πεκίνο και τη Μόσχα».

Προς το παρόν η Μόσχα δεν έχει δείξει την πρόθεση να κλείσει τον αγωγό, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα, με τις αντιδράσεις να περιορίζονται στη στενή σύμμαχο της Μόσχας, Ουγγαρία.

Το σκεπτικό του νόμου που ψήφισε η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 10,20 ευρώ /MWh στο ρωσικό αέριο (ίσο με το ένα πέμπτο της τρέχουσας τιμής του TTF), είναι ότι ενώ η χώρα έχει από πέρυσι αποκοπεί εντελώς από τη προμήθεια της Gazprom, εντούτοις συνεχίζει να παίζει ρόλο transit για τη μεταφορά μέσω Turk Stream στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Fysiko Aerio, Evropi, Eyropi, Europe, Natural Gas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο έως 64% το φυσικό αέριο σε σχέση με άλλα καύσιμα το 2023-24

Σωρευτικά κατά τη δεκαετία 2014-2024 μια πολυκατοικία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο πλήρωσε για θέρμανση 18.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα με αυτονομία εξοικονόμησε 3.500 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

Η υφυπουργός έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.