ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άρχισαν οι εργασίες ενεργειακής διασύνδεσης Βουλγαρίας και τη Σερβίας

Ο μήκους 170 χιλιομέτρων αγωγός αερίου θα επιτρέψει τη ροή μη ρωσικού αερίου προς το Βελιγράδι και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη και αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2023.

Η Βουλγαρία άρχισε σήμερα την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, ο οποίος θα επιτρέψει τη ροή μη ρωσικού αερίου προς το Βελιγράδι και θα ενισχύσει την ασφάλεια των προμηθειών στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη μετά την έναρξη του πολέμου της στην Ουκρανία, ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές και επιδιώκουν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Ο μήκους 170 χιλιομέτρων αγωγός αερίου, ο οποίος θα εκτείνεται από τη βουλγαρική πόλη Νόβι Ισκάρ μέχρι τη Νις στη Σερβία, αναμένεται να είναι επιχειρησιακός μέχρι το τέλος της χρονιάς, δήλωσε ο βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ροσέν Χρίστοφ.

Η Βουλγαρία, η οποία μελετά το σχέδιο αυτό από το 2012, σχεδιάζει να έχει έτοιμο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το τμήμα των 62 χιλιομέτρων του αγωγού που βρίσκεται στο έδαφός της. Η Σερβία, η οποία άρχισε την κατασκευή τον περασμένο Φεβρουάριο, θα έχει και αυτή ολοκληρώσει το δικό της κομμάτι του αγωγού μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Το πρόγραμμα αυτό δίνει νέες ευκαιρίες στην περιοχή για αυθεντική διαφοροποίηση και ασφάλεια των προμηθειών», δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ κατά την τελετή των εγκαινίων, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς«Αποκτάμε διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές... Η Σερβία αποκτά πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου, προερχόμενες από το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και τους τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Αυτή τη στιγμή, ο μοναδικός αγωγός αερίου μεταξύ των δύο χωρών μεταφέρει στη Σερβία ρωσικό αέριο από τον αγωγό TurkStream. Ο νέος αγωγός, ο οποίος χρηματοδοτείται εν μέρει με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προσφέρει στη Σερβία πρόσβαση σε μη ρωσικές προμήθειες από το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο αγωγός, ο οποίος θα επιτρέπει στο αέριο να ρέει και προς τις δύο κατευθύνσεις, θα διαφοροποιήσει τις οδούς που συνδέουν τη Βουλγαρία με το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Βουλγαρίας και Τουρκίας για προμήθεια αερίου έως το 2036

Οι δυο χώρες συμφώνησαν για την προμήθεια 1,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως για τα επόμενα 13 χρόνια, μόλις ένα μήνα αφού είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.
ΔΙΕΘΝΗ

Ενεργειακή και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας - Τι σηματοδοτεί ο IGB

Ο αγωγός μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου και η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα τριετή συμφωνία για φυσικό αέριο από την Gazprom υπέγραψε η Σερβία

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν για επέκταση της συνεργασίας τους καθώς έληγε η 10ετής συμφωνία που υπήρχε. Επικοινωνία Βούτσιτς με Πούτιν για επέκταση της εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Σερβία.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βουλγαρία η πρώτη περιφερειακή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας της Ε.Ε

H τοπική αυτή πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των χωρών της Ε.Ε από τη ρωσική ενέργεια.
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Gazprom διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου και στην Βουλγαρία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Αποζημιώσεις για τις ζημιές στο Nord Stream σχεδιάζει να ζητήσει η Ρωσία

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Οικονομικής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας δεν διευκρίνισε από που θα ζητηθεί η αποζημίωση, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστοί οι δυο αγωγοί που στοίχισαν 17,4 δισ. ευρώ.