ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Τσακλόγλου: Τι θα γίνει με τις αμοιβές των συνταξιούχων που εργάζονται

Ο υπουργός σημείωσε ότι αν πρόκειται για μισθωτή εργασία ο μη ανταποδοτικός πόρος θα είναι ύψους 10% επί των επιπρόσθετων εισοδημάτων για μισθωτούς ή το μισό από αυτό που πληρώνουμε για σύνταξη κύριας ασφάλισης.

Στην κατάργηση του 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου. Όπως σημείωσε ο ίδιος: «Δεν θα υπάρχει καμία περικοπή στη σύνταξη και θα επιβάλλεται ένας πόρος πάνω στα εισοδήματα είτε από μισθωτή εργασία είτε από αυταπασχόληση», για να προσθέσει ότι «αν πρόκειται για μισθωτή εργασία ο μη ανταποδοτικός πόρος θα είναι ύψους 10% επί των επιπρόσθετων εισοδημάτων για μισθωτούς ή το μισό από αυτό που πληρώνουμε για σύνταξη κύριας ασφάλισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση την οποία έχουν επιλέξει».

Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε ότι: «Ο νόμος δίνει ήδη απαλλαγή στους συνταξιούχους του αγροτικού τομέα που μπορούν ελεύθερα να συνεχίσουν να εργάζονται και σε άλλες μικρές κατηγορίες όπως τους ψυχικώς πάσχοντες καθώς και στους πολύτεκνους. Εξαιτίας της φύσης του ισχύοντος νόμου, υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν συνταξιούχοι που δουλεύουν σε ανασφάλιστη εργασία. Αυτό με τη νέα ρύθμιση που φέρνουμε, δεν θα υπάρχει λόγος να γίνεται καθώς με λίγες ώρες εργασίας θα είναι μικρή η περικοπή, με περισσότερες αναλογικά, η ίδια περικοπή αλλά μεγαλύτερο το ποσό».

Ερωτηθείς για την ενοποίηση των προϋποθέσεων για επικουρική σύνταξη, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Έγινε ένα τιτάνιο έργο την προηγούμενη τετραετία στον ΕΦΚΑ και από ένα απίστευτα μεγάλο νούμερο εκκρεμών κύριων συντάξεων, έχουμε πέσει σε λίγο πάνω από 30.000. Όμως, οι μισές περίπου από αυτές είναι οιωνεί απορριπτικές, με την έννοια ότι ο ασφαλισμένος δεν προσκόμισε κάποια έγγραφα ή υπάρχει κάποια δικαστική εκκρεμότητα σε εξέλιξη κλπ.

Για να πάρει κάποιος την επικουρική σύνταξή του, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει ενοποίηση των κανόνων των πρώην Ταμείων, που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε μέσα στο επόμενο έτος.

Πλέον, με την ενοποίηση, όσοι λαμβάνουν την κύρια σύνταξη και έχουν και 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους. Υπολογίζουμε ότι λίγο λιγότερο από 15.000 συντάξεις - σχεδόν αποκλειστικά του δημοσίου - θα μπορούν να εκκαθαριστούν αυτόματα, μόλις ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση».

Τέλος, σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι ο ΕΦΚΑ έχει κάνει άλματα από την προηγούμενη τετραετία. «Γι’ αυτό, καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Αυτήν τη στιγμή, ο ΕΦΚΑ "τρέχει" δύο μεγάλα project, χρηματοδοτημένα από κοινοτικούς πόρους. Το ένα αφορά ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και το δεύτερο αφορά στην ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Άπαξ και γίνουν αυτά τα δύο, τότε πραγματικά αυτό που λέγαμε τόσα χρόνια ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα εκδίδεται η σύνταξη θα γίνει σε μεγάλο βαθμό πραγματικότητα και θα είναι πολύ γρηγορότερη η διαδικασία. Τα δύο έργα έχουν ορίζοντα τριετίας και έχουν ήδη ξεκινήσει» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μιχαηλίδου: Ύψιστη προτεραιότητα η κοινωνική ασφάλεια των πολιτών

«Η ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης αναμένεται να ενισχύσει την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που με τη σειρά της θα χρηματοδοτήσει εγχώριες επενδύσεις» επισήμανε η υπουργός Εργασίας
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Ο μέσος χρόνος απονομής της σύνταξης είναι 60 ημέρες

«Ο ΕΦΚΑ ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά εκείνους που πλησιάζουν το όριο συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρξει μία προετοιμασία από μέρους τους για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και την ταχύτερη απονομή σύνταξης» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tον Δεκέμβριο το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σημείωσε ότι, κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, μειώθηκε η παρακράτηση της σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το 60% στο 30%, το οποίο οδήγησε σε πενταπλασιασμό των εργαζόμενων συνταξιούχων.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ποσά ενίσχυσης για συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των ταμείων, όπως η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσαγκαρόπουλος: Οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας θα μπορούσαν να έχουν εκδοθεί

«Θα μπορούσαν ήδη να είχαν εκδοθεί από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο ψηφίστηκε σχετική νομοθετική διάταξη που το επιτρέπει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.
Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με τον «ατομικό κουμπαρά»

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοιχεία κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας που είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης και εθελοντικά για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών.