ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ/ Economist

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης το Δημόσιο με το νέο βοηθό στο Gov.gr

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, προανήγγειλε πως σε 20 ημέρες θα ενεργοποιηθεί ένας ψηφιακός βοηθός που θα ενισχύσει τη διάδραση πολιτών με το Gov.gr. Αναβαθμίζεται το wallet με νέες λειτουργίες.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης περνάει το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η μείωση της ψηφιακής γραφειοκρατίας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, αναφέροντας πως θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διάδραση τους με το Δημόσιο.

Από το βήμα του 27ου συνεδρίου του Economist, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δήλωσε πως σε 20 ημέρες θα παρουσιαστεί η νέα γενιά του gov.gr με τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης ο οποίος θα βοηθάει τους πολίτες που δυσκολεύονται να βρουν το τι θέλουν στο Gov.gr. «Βασιζόμενο στην πρώτη υλοποίηση κυβερνητικού ΑΙ, το chatbot του gov.gr θα απαντάει με μια φυσική γλώσσα σε ότι χρειάζεται ο πολίτης για τη σχέση του με το ελληνικό Δημόσιο» ανέφερε.

Ο ψηφιακός βοηθός στον οποίο έχουν προστεθεί περίπου 35 νέες υπηρεσίες και βρίσκεται σε διαδικασία πιλοτικής εφαρμογής, έχει στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών, 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα, καθοδηγώντας τους πολίτες, που είτε πληκτρολογούν, είτε εκφωνούν ζητήματα προς επίλυση που θα «πέφτουν» στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος».

Ο κ. Παπαστεργίου ανακοίνωσε πως νέες καινοτόμες εφαρμογές έρχονται να συμπληρώσουν τη «φαρέτρα» διάδρασης μεταξύ πολιτών και Δημοσίου, με το Wallet να αναβαθμίζεται φέρνοντας το τέλος της ψηφιακής γραφειοκρατίας. Όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλάζει και ο τρόπος που διακινούνται υπηρεσίες στους πολίτες, με το επόμενο βήμα να είναι η μετάβαση από τη ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στην ψηφιακή διακίνηση δεδομένων.

«Μέχρι το τέλος του έτους κάποια πρώτα βασικά βήματα για κάποιες πρώτες βασικές λειτουργίες θα γίνονται απλά με την αποδοχή από την πλευρά μας μέσω του wallet να διακινούνται κάποιες πληροφορίες σε οργανισμούς και επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου καθώς μέσω της εφαρμογής και με την έγκριση του, ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις δουλειές του χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κανένα έγγραφο. «Για παράδειγμα, όταν θέλουμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο, θα μπορούμε να το κάνουμε δίνοντας έγκριση μέσω της εφαρμογής για να λάβει η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων τα δεδομένα που χρειάζεται. Θα μας έρχεται ένα sms που θα ζητά την έγκρισή μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως για να πραγματοποιηθεί η ψηφιακή μετάβαση της χώρας, βασικός παράγοντας αποτελεί η ασφάλεια και δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον καινούριο ρυθμιστικό οργανισμό κυβερνοασφάλειας.

Ο νέος ρυθμιστικός φορέας για την κυβερνοασφάλεια που θα δημιουργηθεί, θα εποπτεύει τους φορείς του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας την ομπρέλα της κυβερνοασφάλειας σε όλες τις εγχώριες υποδομές και συστήματα.

Πέρα από την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με την προστασία από κυβερνοαπειλές στην εθνική νομοθεσία, ο φορέας ενδέχεται να αποκτήσει και ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος θα πραγματοποιεί ελέγχους και ενδεχομένως να επιβάλλει πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Όσον αφορά το κομμάτι της προώθησης της ευρυζωνικότητας που είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη δράση Smart Readiness, που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά την επιδότηση σε ιδιοκτήτες σπιτιών και σε ενοίκους πολυκατοικιών για να φτιάξουν τις υποδομές καλωδίωσης για συνδέσεις οπτικών ινών καθώς και στο κουπόνι Gigabit voucher, που θα επιδοτεί ευρυζωνικές συνδέσεις και έρχεται να «κουμπώσει» με τη δράση Smart Readiness.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, την ίδια ώρα προχωράει το UFBB για να πάει το δίκτυο οπτικών ινών και σε περιοχές εκτός κέντρου, ενώ υπάρχει και το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που από το 2014 έχει έρθει η ώρα του να βρεθεί λύση μετά από χρόνια «καρκινοβασίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη θα μας καθοδηγεί στο Gov.gr

Με εφόδιο την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διάδραση τους με το Δημόσιο. Γιατί γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για την ΑΙ η Ελλάδα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Η χώρα μας έχει κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα

Ο υπουργός ζήτησε από το mAigov μια ληξιαρχική πράξη γάμου και ο Ψηφιακός Βοηθός έστειλε το έγγραφο με τα απαραίτητα  χαρακτηριστικά εγκυρότητας ηλεκτρονικών εγγράφων του gov.gr στη Θυρίδα Πολίτη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερδιπλάσιος τζίρος στο e-commerce, νέες προκλήσεις για τους εμπόρους

Με ρυθμό που προσέγγισε το 10% αυξήθηκαν το 2023 οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να «τρέξουν» πιο γρήγορα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το last mile.