ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λαγκάρντ: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η επένδυση της UniCredit

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, «είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά. Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου».

Για τη μεταμόρφωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία, μίλησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και τη Ραλλού Αλεξοπούλου.

Υπογράμμισε ακόμα ότι απαιτείται συνεχής πειθαρχία και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ:

Κυρία Λαγκάρντ, Ευχαριστώ που μιλάτε στην ΕΡΤ. Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια χωρίς αυτήν. Θα λέγατε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει μία ομαλή πορεία; Βλέπετε κάποιους κινδύνους;

Πρώτα απ΄ όλα πιστεύω ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε τη στιγμή και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, των οίκων αξιολόγησης, των επενδυτών, στην ελληνική οικονομία. Κι΄ αυτό είναι προφανώς αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης, ανθεκτικότητας. Τεράστιας ανθεκτικότητας από την πλευρά της χώρας και των πολιτών. Αυτά θα πρέπει να συντηρηθούν, να διατηρηθούν και βέβαια απαιτείται συνεχής πειθαρχία. Την έκφραση εμπιστοσύνης πρέπει να την αξίζεις. Επομένως είμαι σίγουρη ότι σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος;

Πάντα υπάρχουν κίνδυνοι. Έτσι είναι η ζωή. Θεωρώ ότι η προσέγγιση στον κίνδυνο είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε, να βρούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα εκείνα που θα υποστηρίξουν τη δυναμική της οικονομίας και θα αναπτύξουν τις δυνατότητες της.

Τη Δευτέρα η UniCredit κατέθεσε προσφορά για αγορά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank. Πιστεύετε ότι αυτή η κίνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για επιπλέον σημαντικές επενδύσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι; Πιθανόν. Γνωρίζετε ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το επίπεδο των επισφαλών δανείων έχει μειωθεί εντυπωσιακά, τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πιστεύω ότι σίγουρα μπορεί να είναι προς όφελος των επενδυτών να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης;

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι το σοκ, είναι η θλίψη με όσα χάνονται, τις απώλειες ζωής, τη βία που αναπτύσσεται στη Μέση Ανατολή. Φυσικά ως τραπεζίτες, ως κεντρικοί τραπεζίτες για την ακρίβεια, πρέπει να κοιτάξουμε την αποστολή μας. Τι επίπτωση θα έχει και παρακολουθούμε προσεκτικά κάθε μορφής σύγκρουση. Τι επίπτωση μπορεί να έχει στην οικονομία μας. Η ενέργεια το 2022 ήταν ο κύριος μοχλός για τον πληθωρισμό και γνωρίζουμε πόσο πολύ μας κόστισε αυτό και πόσο υπέφεραν οι πολίτες λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια.

Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς είναι μια περιοχή στον κόσμο όπου υπάρχει αυξημένη διέλευση δεξαμενοπλοίων, υπάρχουν πετρελαιοπαραγωγές χώρες κι αν υπάρχει αντίκτυπο, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στον δείκτη εμπιστοσύνης, ο οποίος έχει επίσης σημασία.

Είναι ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες;

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει πλήρως από την κρίση 2008-2009. Το ύψος των κεφαλαίων, της ρευστότητας, της μόχλευσης, όλα αυτά έχουν αλλάξει σημαντικά. Αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες έχει γίνει πιο στέρεο. Η εποπτεία είναι πιο αυστηρή, τα τεστ αντοχής είναι πιο τακτικά και θέτουν το σύστημα σε δοκιμασίες. Επομένως, πιστεύω ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς. Τα τελευταία τετ αντοχής του 2023 το έδειξαν, και ελπίζω ότι θα αποδειχθεί ότι έτσι είναι. Αν υπάρξει κάποιο σοκ, το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι «όχι άλλο παρακαλώ».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» 82% στις αιτήσεις για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό στο α' 4μηνο

Ξεπέρασαν τις 25.000 οι νέες αιτήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2024, ενώ μέσω του Μηχανισμού έχουν, συνολικά, πραγματοποιηθεί 16.704 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,92 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Τα πολλαπλά οφέλη για τις τράπεζες από την επενδυτική βαθμίδα

Πρόσβαση με καλύτερους όρους στις αγορές αποκτούν οι τράπεζες μετά την αναβάθμιση, υπογραμμίζει η ΤτΕ. Σημειώνει την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και την αύξηση των ροών «κόκκινων» δανείων.
businessdaily-Zanias-Giorgos-Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζανιάς: Ώθηση στη ζήτηση για δάνεια δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη

«Οι πολύ καλές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και η σταδιακή αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων από τους διαχειριστές των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για δάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τους servicers

Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που δημιουργούν ένα νέο πλέγμα υποχρεώσεων σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών από τους servicers, και επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό και την πτωχευτική διαδικασία.