ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

Η διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στο επίκεντρο συζητήσεων του ΑΔΜΗΕ

Η χρηματοδότηση του πολύ μεγάλου και στρατηγικής σημασίας project θα γίνει με κεφάλαια από την ΕΕ.

Σε συζητήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση και άλλους επενδυτές βρίσκεται ο ΑΔΜΗΕ για τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος για το έργο της διεθνούς διασύνδεσης Ελλάδα – Κύπρος, Ισραήλ, στο οποίο ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας ανέλαβε πρόσφατα τον ρόλο του project promoter. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης στην ομιλία του στο 6ο Athens Investmen tForum που διεξήχθη σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

«Επιθυμούμε να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καταρχήν συμφωνία με ένα ισραηλινό fund και μιλάμε και με άλλους ενδιαφερόμενους», ανέφερε ο κ. Μανουσάκης. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι η χρηματοδότηση του πολύ μεγάλου και στρατηγικής σημασίας project θα γίνει όπως η χρηματοδότηση όλων των έργων του ΑΔΜΗΕ: Δηλαδή με κεφάλαια από την ΕΕ (υπάρχει ήδη ευρωπαϊκή επιχορήγηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου), με δανειακούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (με την οποία υπάρχουν ήδη συζητήσεις σε εξέλιξη) καθώς και με ελληνικές εμπορικές τράπεζες με τις οποίες έχουν επίσης ξεκινήσει επαφές.

«Η ενεργειακή στρατηγική της χώρας είναι να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται οι διασυνδέσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, μεταξύ των οποίων η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία, η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και αυτή με την Αλβανία που ωριμάζει», τόνισε  ο κ. Μανουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτάσσει όλες οι χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τη Ρωσία, εντάσσεται η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY). Ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία (ELICA) που υλοποιεί το έργο καθώς και το σχέδιο της διασύνδεσης της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα μελετηθεί από την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV) που έχουν συστήσει για το σκοπό αυτό οι Διαχειριστές των δυο χωρών, ΑΔΜΗΕ και NationalGrid.

Οι διασυνδέσεις αυτές «κουμπώνουν» στρατηγικά με ένα ακόμα μεγάλο project που ωριμάζει ο ΑΔΜΗΕ στην παρούσα φάση, τον ηλεκτρικό διάδρομο μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για να μεταφέρει αφενός την περίσσεια της πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα και αφετέρου την ενέργεια από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Κεντρική Ευρώπη.

Για το έργο αυτό ο ΑΔΜΗΕ έχει επαφές με τον Διαχειριστή της Νότιας Γερμανίας TenneT και τους Διαχειριστές των άλλων χωρών από τις οποίες μπορεί να περάσει το έργο σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι το πρώτο feedback από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα θετικό, προς την κατεύθυνση της ένταξης του έργου - με τον ΑΔΜΗΕ ως project promoter - στην επόμενη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση, προβληματίζει το υψηλό κόστος

Η Κύπρος παραμένει υπέρ του έργου του Great Sea Interconnector, αλλά το υψηλό του κόστος καθιστά απαραίτητες ανεξάρτητες μελέτες, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών, Μ. Κεραυνός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ανάγκη δημιουργίας ενός δεύτερου συστήματος μεταφοράς

Αναφορικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι είναι έργα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εξάγει προς μεγάλα κέντρα κατανάλωσης εκτός συνόρων την περίσσεια της πράσινης ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφή Μνημονίου μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Υπουργείου Ενέργειας Κύπρου και TAQA

Αντικείμενο του MoU είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του Κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στην θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector -που αποτελεί το νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ.