ΓΔ: 1440.39 -0.57% Τζίρος: 59.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σκρέκας: Ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα

Πρέπει να αναδείξουμε τα ποιοτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων και να πετύχουμε τη διαφοροποίηση, μέσω της έρευνας, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκρέκας

Το μήνυμα ότι με το τρίπτυχο, συνεργασίες/συνέργειες, στήριξη του κράτους και ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα, τα ελληνικά προϊόντα θα καταφέρουν να “ταξιδέψουν” με μεγαλύτερη φόρα στη διεθνή αγορά, αποφέροντας για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους παραγωγούς τα κέρδη που αξίζουν, έστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας.

«Μπορεί να είναι δύσκολο για την ελληνική κουλτούρα η συνεργασία, αλλά όταν επιτυγχάνεται, έχουμε δει όλοι τα εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα που αποφέρουν», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης “Καινοτόμα Αγροτικά Επιχειρηματικά Μοντέλα”, που διοργάνωσε το cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (clube) και η Q-Plan International, στο πλαίσιο της 28η Agrotica, που ρίχνει αυλαία σήμερα.

Η πολιτεία, όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, μπορεί με την παροχή κινήτρων, αλλά και κατεύθυνσης, να δώσει το βήμα και τη δυνατότητα στους Έλληνες του πρωτογενούς τομέα να αλλάξουν σελίδα και να εισέλθουν δυναμικά στη νέα εποχή που διαμορφώνουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ με την υπό διαμόρφωση νέα ΚΑΠ (2021-2027) και την Πράσινη Συμφωνία.

Παραδεχόμενος ότι μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου ο πρωτογενής τομέας της χώρα μας να “κλειδώσει” την βιωσιμότητά του, αλλά και να εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό στις τιμές που τους αρμόζουν, ο κ. Σκρέκας δήλωσε αισιόδοξος και κάλεσε όλους τους; εμπλεκόμενους να “δουλέψουμε από κοινού για την επίτευξη του κοινού στόχου”.

Όπως διευκρίνισε, «πρέπει να αναδείξουμε τα ποιοτικά συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων στο παγκόσμιο κάδρο και να πετύχουμε τη διαφοροποίηση, που θα έρθει μέσω της έρευνας». Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί σύνδεση της ελληνικής κουζίνας με τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα και επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, που διασφαλίζει τη διατροφή μας, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

«Η αγροτική οικονομία είναι πλέον ώριμη να ενσωματώσει αλλαγές», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο manager, Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ντάβος και πρόσθεσε οτι «οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, η έμφαση στις συνεργασίες και στις αλυσίδες αξίας και η συνεχής ευαισθητοποίηση στα προβλήματα της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές».

Όπως τόνισε, ο αγροτικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική και ευρωπαϊκή οικονομία, υποστηρίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Βέβαια, αναγνώρισε και τις προκλήσεις, περιβαλλοντικές και μη, που μεταξύ άλλων όπως είπε, είναι: παγκόσμιος ανταγωνισμός, αυτοματοποίηση και συνεχώς μεταβαλλόμενες αγορές.

«Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα βρίσκεται στην καινοτομία στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα», επισήμανε ο κ. Ντάβος, προσθέτοντας ότι «τα συνεργατικά σχήματα, δίκτυα και clusters, αλλά και οι συνεταιρισμοί, μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία. Επιπλέον, μοντέλα που είναι καθετοποιημένα, που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στον αγροτικό κόσμο, αλλά και την αγροτική γη και παραγωγή».

Μιλώντας για μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας, λόγω και της υπό διαμόρφωσης νέας ΚΑΠ (2021-2027), διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «σε αυτήν την περίοδο θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις». «Θεωρώ ότι η ελληνική γεωργία θα έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δώσει πολύς καλής ποιότητας προϊόντα και εκεί πρέπει να εστιάσουμε τα επόμενα χρόνια. Πλέον οι μικρές μονάδες αειφορικές θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και τα επόμενα χρόνια θα λαμβάνουν και έξτρα χρηματοδότηση», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος αναγνώρισε ότι «η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων δεν είναι εύκολο πράγμα, θέλει πολλή δουλειά και προσπάθεια και ειλικρίνεια, αλλά επιτυγχάνεται και έχουμε φωτεινά παραδείγματα», σημείωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: Ως τις ευρωεκλογές η Κομισιόν να πάρει αποφάσεις στα 19 αιτήματα μας

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και πολλές ζυμώσεις υιοθετήθηκαν προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη. Στόχος τους είναι η απλούστευση της ΚΑΠ αλλά και η μείωση του διοικητικού φόρτου.
avgenakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aυγενάκης: Η Ελλάδα ηγείται των εξελίξεων στην Ευρώπη για τις αλλαγές στην ΚΑΠ

Ο υπουργός μίλησε από το βήμα του ο 12ου Παγκρήτιου Forum στο Ηράκλειο, που οργάνωσαν τα Επιμελητήρια της Κρήτης, τα οποία, όπως τόνισε, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυγενάκης: 34.758 έλεγχοι σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό

«Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας αυτών των Οργανώσεων και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Υπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Αυγενάκης: Το μητρώο για την αλιεία βάζει τέλος στην παραοικονομία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε πως με το μητρώο ερασιτεχνικής αλιείας θα μπουν κανόνες και ζήτησε από τους φορείς του κλάδου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τον αλιευτικό τουρισμό.