Φώτο: ΑΠΕ

Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στην παρουσία του τουρκικού σκάφους Oruc Reis

Την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζοντας πως το τουρκικό Oruc Reis πιθανότατα να δοκίμασε τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για πρώτη φορά αναφέρθηκε στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στις ώρες που χρειάστηκαν αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωνε για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατά την πρώτη ενημέρωση είπε στον πρωθυπουργό πως το πλοίο είναι σε εκείνο το σημείο όπου και παρακολουθείται από απόσταση, με τον πρωθυπουργό να συστήνει ψυχραιμία. Μετά από λίγες ώρες, και με το τουρκικό πλοίο να αλλάζει πορεία, ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως αλλάζει πορεία αλλά δεν είναι σίγουροι ότι βγαίνει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τον πρωθυπουργό να ρωτάει τον υπουργό τι προτείνει και ο κ. Παναγιωτόπουλος να λέει «Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα».

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου σήμανε συναγερμός την Πέμπτη το βράδυ και η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν άμεση.  Σύμφωνα με τον υπουργό «Αργά το βράδυ της Πέμπτης, είχα την πληροφορία. Απλά αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την κίνησή του. Το άλλο πρωί, η φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" ήταν στην περιοχή. Η ελληνική φρεγάτα ενημέρωνε διαρκώς το κέντρο επιχειρήσεων με απευθείας εικόνα από το σημείο που έπλεε το Oruc Reis, ενώ από αέρος επιτηρούσε F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποκάλυψε ότι είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα καθώς αναμενόταν η τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προκλητική ενέργεια. «Για να είναι ο "Νικηφόρος Φωκάς" στην περιοχή αυτή, 200 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, με μία ταχύτητα 25-30 μίλια, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Σαλαμίνα γιατί δεν θα έφτανε εγκαίρως. Ξεκίνησε από την Κάρπαθο. Γιατί βρέθηκε στην Κάρπαθο; Γιατί είχαμε μεριμνήσει να την πάμε εκεί. Περιμένοντας, όντας έτοιμοι να ανταποκριθούμε».

Το Oruc Reis πιθανότατα λόγω κακοκαιρίας εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με τον υπουργό ωστόσο να σημειώνει πως μπορεί να επιχείρησε να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης. «Μάλλον παρασύρθηκε, δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει όρτσα στον καιρό, καθότι είχε απλωμένα καλώδια χιλιομέτρων και για να μη διαταραχτεί η σειρά των καλωδίων έπρεπε να έχει συγκεκριμένη πορεία που το οδήγησε στις δικές μας περιοχές. Από την άλλη, η ανταπόκρισή μας έπρεπε να είναι άμεση, γιατί, εκτός από το τυχαίο, ξέραμε πολύ καλά ότι τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας».

Την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για να αντιδράσει σε ανάλογο περιστατικό εφόσον απαιτηθεί υπογράμμισε ο υπουργός. «Ήμασταν από την πρώτη στιγμή δίπλα, θα είμαστε σε κάθε φορά που θα τεστάρονται τα αντανακλαστικά μας, θα παίρνουμε άριστα 10. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά κάνουμε αυτό που πρέπει για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία με εκβιαστικούς όρους 

Η Ελλάδα επιμένει στην τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία λειτουργεί όπως ως ο ταραξίας ή ο ταραχοποιός ή ο νταής της περιοχής, τόνισε ο υπ. Άμυνας. 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά F16 παρενόχλησαν ελικόπτερο που μετέφερε τον υπ. Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο

Τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπέρπτηση στα 3500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες παρενοχλώντας το ελικόπτερο, που μετέφερε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, λίγο μετά την απογείωση του από το νησί.