ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ασημακοπούλου: Εξάρτηση ΕΕ από Κίνα στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών

Η κα Ασημακοπούλου υπογράμμισε ότι οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Τον ρόλο της Ελλάδας στην παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών ανέδειξε στην ομιλία της ως εισηγήτρια για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, Ευρωβουλευτής, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση για το πλαίσιο εξασφάλισης ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με κρίσιμες πρώτες ύλες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου αφού μίλησε για την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από την Κίνα στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών, ιδίως ως προς το γάλλιο, τις σπάνιες γαίες και το μαγνήσιο, υπογράμμισε ότι οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Στη συνέχεια, η Ευρωβουλευτής, παρουσία του Επιτρόπου για την εσωτερική αγορά, κ. Thierry Breton, επισήμανε ότι η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες θα βοηθήσει την ΕΕ να εξασφαλίσει επαρκείς προμήθειες, καθώς και να περιορίσει την επικίνδυνη εξάρτησή της από έναν και μόνο προμηθευτή. Ειδικότερα, αναφερόμενη στην παραγωγή περισσότερων κρίσιμων πρώτων υλών εντός της ΕΕ, ως μέρος της λύσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει αρκετό γάλλιο για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κα Ασημακοπούλου έκλεισε την ομιλία της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία στις αλυσίδες εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών. Η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες πρέπει τώρα να υποστηριχθεί με νέες πηγές χρηματοδότησης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kairidis dimitris
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου στο μεταναστευτικό τόνισε ο Δ. Καιρίδης

«Η αύξηση των παράνομων ροών από το Λίβανο στην Κύπρο υπογραμμίζει τη σημασία της εξωτερικής διάστασης της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, μέσω της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στήριξης του Λιβάνου» είπε ο κ. Καιρίδης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάνω από 114.000 εγγραφές μετρά έως σήμερα η επιστολική ψήφος

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου ανέρχονται σήμερα σε 80.908, γεγονός που καταδεικνύει το ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και εντός της επικράτειας.
European Parliament, Evropaiko Koinovoulio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρομπέρτα Μέτσολα: Η Ελλάδα θα είναι πάντοτε το σύμβολο της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξε μάλιστα, εδώ, στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, ν’ αποτίσει φόρο τιμής «στον Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου στέρησαν πρώτα την ελευθερία και στη συνέχεια του στέρησαν τη ζωή».
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου» και αναφέρεται στην ελευθερία του Τύπου, στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα, τις παράνομες παρακολουθήσεις και τις ατομικές ελευθερίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σπυράκη: Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε πως έχει συμφωνηθεί το 30% του προϋπολογισμού 2021-2027 να διατίθεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Κάλεσε επίσης για ευελιξία στη χρήση πόρων και χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΤΕπ για έργα σε πληγείσες περιοχές.