ΓΔ: 1449.39 0.17% Τζίρος: 2.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:49:15 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Παπαστεργίου: Χρειαζόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για να ζούμε ασφαλέστερα

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση των πολιτών στην πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς ο Ψηφιακός Βοηθός-mAigov καθημερινά απαντά κατά μέσο όρο σε 10.000 ερωτήσεις.

«Πρέπει να φοβόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη; Όχι αν ακολουθήσουμε όσα έχει προβλέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ai Act και προσδιορίσουμε τι θέλουμε να κάνει» υπογράμμισε o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο Masters of Digital του οργανισμού DIGITALEUROPE με θέμα "Europe 2030: A Digital Powerhouse", το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός συμμετείχε στο πάνελ «AI – Made in Europe» μαζί με την Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Σλοβενίας Emilija Stojmenova Duh, τη Διευθύνουσα Εταίρο της EY για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική (EMEIA) Julie Linn Teigland, τον Διευθυντή Ψηφιακών Υπηρεσιών της Schneider Electric Peter Weckesser, τον Ευρωβουλευτή και Εισηγητή του Ai Act Dragos Tudorache, τον Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Δικτύων Επικοινωνίας, Περιεχομένου και Τεχνολογίας (DG CNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Roberto Viola και συντονίστρια τη Γενική Διευθύντρια του DIGITALEUROPE Cecilia Bonefeld-Dahl.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε: «Πριν από λίγους μήνες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρότησε Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία άρχισε να χαρτογραφεί τις δυνατότητες εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση και, φυσικά, τα οφέλη που θα αποκόμιζε η χώρα από αυτές».

Ακόμη, ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη θετική ανταπόκριση των πολιτών στην πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς ο Ψηφιακός Βοηθός-mAigov καθημερινά απαντά κατά μέσο όρο σε 10.000 ερωτήσεις, που τίθενται από τους πολίτες και αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση.

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχουν για την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και την ενίσχυση του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα η χρήση Πράσινης Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ισχυρά υπολογιστικά συστήματα και η αύξηση των διαθέσιμων Ανοιχτών Δεδομένων. «Πρέπει να ανοίξουμε τα Δεδομένα μας και να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα για όλες αυτές τις νέες εταιρίες, που χρειάζονται Δεδομένα. Λέγεται ότι τα Δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο» δήλωσε.

Συγχρόνως, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, οι οποίες σήμερα λείπουν από τις σύγχρονες δημοκρατίες.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι θέμα εμπιστοσύνης. Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε προσοχή. Χρειαζόμαστε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να ζούμε ασφαλέστερα, να ζούμε πιο ευτυχισμένα, να οικοδομήσουμε καλύτερες κοινωνίες, να ενδυναμώσουμε τη Δημοκρατία. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, για παράδειγμα, απομονώνοντας την παραπληροφόρηση. Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να δουλέψουμε μαζί», είπε τονίζοντας ότι «η συμβολή μας πρέπει να σχετίζεται με το πώς μπορούμε να φέρουμε το κράτος στα χέρια των πολιτών και στα τηλέφωνά τους και να τους πείσουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή τους καλύτερη, ώστε να μας εμπιστευτούν, να πιστέψουν σε εμάς και να συμμετέχουν».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών απαιτεί συνέργειες των κρατών

«Η νέα ψηφιακή νομοθεσία και οι κανονισμοί απαιτούν μια σφαιρική προσέγγιση για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και να επιτύχουν τους στόχους τους» υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαστεργίου: Η χώρα μας έχει κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα

Ο υπουργός ζήτησε από το mAigov μια ληξιαρχική πράξη γάμου και ο Ψηφιακός Βοηθός έστειλε το έγγραφο με τα απαραίτητα  χαρακτηριστικά εγκυρότητας ηλεκτρονικών εγγράφων του gov.gr στη Θυρίδα Πολίτη.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα συμμετέχει στις εξελίξεις για την τεχνητή νοημοσύνη

Μέσω της συμμετοχής της η Ελλάδα στοχεύει, αξιοποιώντας τη χρήση αναβαθμισμένων γλωσσικών μοντέλων και υιοθετώντας εφαρμογές ΤΝ, σε κλάδους όπως η Δημόσια Διοίκηση, ο τουρισμός και η πολιτιστική κληρονομιά.
businessdaily-Papastergiou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Ο ψηφιακός βοηθός έχει δεχτεί ήδη 300.000 ερωτήσεις

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάναμε ήδη το πρώτο βήμα. Το mAiGov, ο ψηφιακός μας βοηθός, είναι η πρώτη υλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό Δημόσιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Μετά την κρίση, η Ελλάδα κερδίζει τις μάχες του αύριο

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χώρα κάνει και µια τεράστια προσπάθεια να καλύψει το χαµένο έδαφος για να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της ψηφιακής εξέλιξης, ενώ επικεντρώνεται και στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.