ΓΔ: 1386.07 -1.04% Τζίρος: 101.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Υπ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις ρωσικές επιθέσεις στη Μαριούπολη

Με αφορμή την συμπλήρωση δυο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού.

Την κατηγορηματική θέση της Ελλάδας ότι οι μεταβολές διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας είναι αντίθετες προς τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς μη αποδεκτές, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για «τη συμπλήρωση σήμερα δύο ετών από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές».

Εξίσου, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας όλων των κρατών και η αποχή από τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και αδιαπραγμάτευτες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης, τονίζει πως η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας του. Η συμπαράστασή μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας είναι συνεχής και ειλικρινής, επισημαίνει.

Περαιτέρω σημειώνει πως η Ελλάδα δεν ξεχνά τα θύματα των ρωσικών επιθέσεων και τις καταστροφές στη Μαριούπολη, στην περιοχή όπου αναπτύχθηκαν πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες επί αιώνες. Τέλος, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας «να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στον δίκαιο αμυντικό της αγώνα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ανησυχία για τη Μαριούπολη, να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει πέσει σε ρωσικά χέρια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απευθύνει έκκληση να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός της πόλης και να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο.
dendias, exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ζήτησε διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του Πρόξενου στη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ για τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη ενώ ζήτησε και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Παράνομη και μονομερής η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από Ρωσία

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».