Φώτο: ΑΠΕ

Ποια έργα συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μενδώνη

Τις επόμενες κινήσεις και παρεμβάσεις του υπ. Πολιτισμού συζήτησε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο αποτίμησης και προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της αποτίμησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η στοχοπροσήλωση του υπουργείου στην υλοποίηση εμβληματικών παρεμβάσεων και η συστηματική και με διαφανείς διαδικασίες συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες χορηγιών και δωρεών.

Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται, το σχέδιο για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της ευρύτερης περιοχής του αναβαθμίζει την Αθήνα και σηματοδοτεί τη νέα εποχή. Η αξιοποίηση του Τατοΐου που όπως αναφέρθηκε θα αποδώσει στην Αττική έναν μείζονα πολιτιστικό, αλλά και τουριστικό πόρο. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες του στις 24 Φεβρουαρίου αλλά και οι εργασίες για την κατασκευή της Εθνικής Πινακοθήκης που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με στόχο την 25η Μαρτίου 2021.

Το «Ακροπόλ» παραδίδεται και αυτό λειτουργικό στους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς, αλλά και στο ευρύ κοινό, ως πόλος συγκέντρωσης, προβολής και ανάπτυξης της δημιουργικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Συνολικά, το υπουργείο υλοποιεί περισσότερα από 300 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Επικράτεια. Σε αυτά προστίθενται 20 νέα ή πλήρως ανακαινισμένα μουσεία. Έργα που, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, αναδεικνύουν την πολιτιστική φυσιογνωμία των περιφερειών και δημιουργούν δυναμικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει συνδυασμός και με την πολιτική που ακολουθείται μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών και διοργανώσεων στο εξωτερικό ώστε τα οφέλη να μεγιστοποιούνται. Επίσης, πως «η εικόνα της χώρας ενισχύεται, καθώς ο Πολιτισμός είναι ο τομέας που η Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μεγάλη δύναμη».

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, το υπουργείο προχωρεί σε σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις. Αλλάζει το μοντέλο λειτουργίας των μεγάλων μουσείων της χώρας, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες. Προχωρεί συστηματικά ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενισχύονται τα πωλητήρια, δημοπρατούνται τα αναψυκτήρια.

Προωθούνται σημαντικές τομές στο θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, στο θεσμικό πλαίσιο της οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής παραγωγής -σε άμεση συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- στην ενίσχυση του χώρου του βιβλίου και της βιβλιοπαραγωγής.

Στον τομέα του Αθλητισμού, οι κύριοι άξονες για το 2020 είναι η καταπολέμηση παραβατικών φαινομένων και η αναβάθμιση και εξυγίανση του ποδοσφαίρου, η αναβάθμιση υποδομών -κάτι που περιλαμβάνει την κατασκευή του πρώτου αθλητικού κέντρου ΑμεΑ- και η διάχυση του αθλητισμού στον ευρύτερο πληθυσμό.

Συζητήθηκαν ακόμη, οι πρωτοβουλίες για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι. Στα σχέδια του υφυπουργείου περιλαμβάνεται η αναβάθμιση αθλητικών υποδομών, ενώ προγραμματίζεται να αρχίσει άμεσα το πρόγραμμα «Υιοθέτησε έναν αθλητή», που θα καλεί εταιρείες, φορείς και πολίτες να παίξουν ενεργό ρόλο στην προετοιμασία αθλητών για τους Αγώνες.

Έμφαση δόθηκε επίσης στο πρόγραμμα «'Αθληση για Όλους», το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο αντί για τα Χριστούγεννα κι έπειτα, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές. Συνολικά υλοποιούνται 5.000 προγράμματα, στα οποία απασχολούνται 1.200 πτυχιούχοι φυσικής αγωγής και συμμετέχουν 100.000 πολίτες.

Στο ζήτημα της οπαδικής βίας, προχωρούν οι διαδικασίες νομιμοποίησης των Λεσχών Φιλάθλων. Τρεις λέσχες έχουν σφραγιστεί, σε 17 έχουν υποβληθεί μηνύσεις, ενώ σε άλλες 35 ολοκληρώνεται σύντομα ο έλεγχος δικαιολογητικών για την εξακρίβωση του καθεστώτος λειτουργίας τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, η γενική γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν νοείται Ελλάδα χωρίς ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε σήμερα, πρώτη ημέρα της επαναλειτουργίας των μουσείων, το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς και έστειλε μήνυμα ασφάλειας σε όσους σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα μας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Είναι σημαντικό να στείλει η Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης ώστε να βγούμε από την κρίση του κορονοϊού όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, τόνισε ο πρωθυπουργός από την Κέρκυρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού για την Αγία Σοφία

Από την Κέρκυρα που περιοδεύει, ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί διεθνείς τηλεφωνικές επαφές με στόχο να δοθεί απάντηση στην Τουρκία για την απόφαση της μετατροπής της Αγ. Σοφίας σε τζαμί.