ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία ΕΚΠΑ και υπουργείου Υγείας για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV

Από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS, 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό HIV/AIDS.

Υπογράφηκε σήμερα προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ) του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του υπουργείου Υγείας με σκοπό την σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV» παρουσία του πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή κ. Γ. Σιάσου, της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Ε. Αγαπηδάκη, της Διευθύντριας του Εργαστηρίου καθηγήτριας κ. Π. Λάγιου και του Επιστημονικά Υπεύθυνου του ΕΚΑΡ Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Γ. Μαγιορκίνη.

Σκοπός της προγραμματικής συμφωνίας είναι η σύνταξη του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV» μέσω του οποίου θα μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση της πανδημίας του AIDS στην Ελλάδα. Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου θα μπορέσει να αναγνωρίσει στόχους για τη Δημόσια Υγεία και το Σύστημα Υγείας που θα καταφέρουν μέσω βελτίωσης της διάγνωσης, της παρακολούθησης και της αντιμετώπισης της να βρεθεί η Ελλάδα πιο κοντά στους στόχους που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επιδημία του AIDS. Η υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας σηματοδοτεί την προσήλωση του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που μπορούν να προληφθούν και να ελεγχθούν.

Από την αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS, 84 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV και περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό HIV/AIDS. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV το 2021. Υπολογίζεται ότι επί του παρόντος το 85% των ανθρώπων που ζουν με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους. Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος του 95%, επιπλέον 4,0 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV πρέπει να γνωρίζουν την κατάστασή τους HIV. Μέχρι το τέλος του 2021, 28,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΜ: Κανένα μόσχευμα δεν χάθηκε από έλλειψη αίματος, δηλώνει ο Άδ. Γεωργιάδης

Ο ΕΟΜ, μέσω ανάρτησης του Υπ. Υγείας στο Χ, διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν χάθηκε μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος και πως οι μεταμοσχεύσεις προτεραιοποιούνται, ενώ ενισχύει τη σημασία της διαρκούς αιμοδοσίας και προσφοράς οργάνων.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1.243 επιπλέον θάνατοι από τα κύματα καύσωνα του Ιουλίου

Η Γαλλία κατέγραψε 1.243 περισσότερους θανάτους μεταξύ 3 και 22 Ιουλίου λόγω ακραίου καύσωνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η πλειονότητα των θανάτων αφορά άτομα άνω των 75 ετών, βάσει πιστοποιητικών θανάτου.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Οι υποσχέσεις για το Νοσοκομείο Καλύμνου υλοποιούνται

Ενισχύεται το Νοσοκομείο Καλύμνου με νέο σύστημα καθαρισμού νερού, προσλήψεις έξι επικουρικών εργαζομένων και αύξηση εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών. Ήδη πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για μόνιμη βελτίωση της λειτουργίας του.
Κτίριο ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Έμπολα στο Κονγκό: Ο ΠΟΥ στοχεύει ανατροπή της έξαρσης σε 3 μήνες

Ο ΠΟΥ εκφράζει αισιοδοξία ότι η εξάπλωση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό μπορεί να αναστραφεί μέσα σε τρεις μήνες, παρά τα 4.449 κρούσματα και τις δυσκολίες λόγω ενόπλων συγκρούσεων και δυσπιστίας του πληθυσμού.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία ΠΟΥ για οδηγίες Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια χωρίς επιστημονικά δεδομένα

Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τις νέες οδηγίες εμβολιασμού της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνοντας ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ζητώντας η πολιτική εμβολιασμού να βασίζεται σε διαφανή επιστημονική ανάλυση, όχι πολιτικές πιέσεις.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΣΑ: Ζητάμε αμοιβή για τους γιατρούς στις Επιτροπές Ελέγχου Περιφέρειας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά με επιστολή την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας για την άλυτη έλλειψη στελέχωσης στις Επιτροπές Ελέγχου και επισημαίνει ότι απαιτείται αμοιβή για τους γιατρούς που καλούνται να συμμετάσχουν.