ΓΔ: 1482.1 -0.95% Τζίρος: 94.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αντλεί εργατικό δυναμικό με νόμιμες διαδικασίες

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή τη στιγμή, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, υφίσταται έλλειμμα εργατικού δυναμικού, το οποίο είναι σοβαρό για την Ελλάδα επειδή βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ιδίως δε πλήττεται ο πρωτογενής τομέας.

Γίνεται μια εξαιρετικά συστηματική επιχείρηση, έτσι ώστε η Ελλάδα να αντλεί με νόμιμη διαδικασία εισόδου στη χώρα, εργατικό δυναμικό, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την έλλειψη αλιεργατών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι αυτή τη στιγμή, στην ΕΕ και στην Ελλάδα, υφίσταται έλλειμμα εργατικού δυναμικού, το οποίο είναι σοβαρό για την Ελλάδα επειδή βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, ιδίως δε πλήττεται ο πρωτογενής τομέας.

«Έχουν υπογραφεί ήδη δύο συμφωνίες, για τη νόμιμη μετανάστευση, ώστε να μπορούν να μετακαλούνται με ταχεία διαδικασία εργάτες γης, με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Στο αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται και μια τρίτη συμφωνία με την Ινδία, όπου ελπίζουμε ότι θα μεγαλώσει η δεξαμενή από όπου μπορεί να αντλήσει η ελληνική οικονομία, οι εργοδότες, νέο εργατικό προσωπικό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και ενημέρωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες χώρες έτσι ώστε να μπορέσει να τυποποιήσει τους διαύλους, για τη νόμιμη μετανάστευση, για να στελεχωθεί το υπολειπόμενο εργατικό δυναμικό: τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τις Φιλιππίνες, την Αρμενία και το Βιετνάμ». Προσέθεσε δε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί και το αντίστοιχο επίπεδο των συνθηκών εργασίας έτσι ώστε να καθίσταται ελκυστική και η πρόσκληση εκ μέρους των Ελλήνων εργοδοτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντική, είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι αλιευτικά παραμένουν δεμένα στον Βόλο, μη έχοντας πληρώματα, επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί την πρόσληψη αλιεργατών. Οι επαγγελματίες δεν μπορούν, όπως είπε, να βγάλουν τα καΐκια τους για δουλειά, ελλείψει πληρωμάτων, αν και υπάρχει και διαδικασία για τη μετάκληση αλιεργατών από τρίτες χώρες, επειδή καθυστερούν οι διαδικασίες θεωρήσεων εισόδου.

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως δεν υπήρξε καθυστέρηση από την Πολιτεία. Πέρυσι είχαν υπάρξει, ειδικά για αλιεργάτες 1.495 αιτήσεις. Εξ, αυτών ολοκληρώθηκαν θετικά οι 1.373 και απορρίφθηκαν μόνο 122 αιτήσεις, είπε ο κ. Γεραπετρίτης και προσέθεσε ότι σήμερα, έχουν υποβληθεί 875 αιτήσεις και εξ αυτών έχουν γίνει δεκτές 766 και έχουν απορριφθεί 85 αιτήσεις. Ειδικά από το προξενείο του Καΐρου, το ποσοστό των αιτήσεων που δεν έχουν γίνει αποδεκτές, είναι κάτω του 10%, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: To Κυπριακό παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για εμάς

Oι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας θα συμπέσουν και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα βρεθούν και εκεί, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Παρακολουθούμε αυστηρά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία

«Γνωρίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της προενταξιακής διαδικασίας είναι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέματα κυριαρχίας δεν βρίσκονται στη συζήτηση με την Τουρκία

Για το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι ζητήματα τα οποία ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία και αφορούν στην πραγματικότητα τη βιωσιμότητα όχι απλά της Ελλάδας, αλλά του πλανήτη.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Εξήντα έτη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας με Κουβέιτ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει ειδική μνεία στις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Κουβέιτ.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Να συζητήσουμε με την Τουρκία υπό παραγωγικούς όρους

«Σήμερα έχουμε εδραιώσει ένα δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Δε μπορώ να δεχτώ ότι δε μπορούμε να συζητούμε ορθολογικά».