ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
F-35
Φωτο: Athens Flying Week

Στην Αθήνα η επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής των ΗΠΑ για τα F-35

Έφτασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η LOA ώστε να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του αεροσκάφους 5ης γενιάς.

Την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα έστειλαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Να σημειωθεί ότι η LOA είναι το έγγραφο στο οποίο και περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες αλλά και επιλογές που μπορεί να κάνει ο «πελάτης» και πάνω σε αυτή θα γίνει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin για όλα τα ζητήματα όπως τον τελικό αριθμό των μαχητικών (με τις αρχικές πληροφορίες να μιλάνε για 20 συν 20) αλλά και το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης και θα κρατήσουν κάποιους μήνες πριν φτάσουμε στη σχετική τελική σύμβαση.

Το πρώτο game changer μαχητικό πέμπτης γενιάς αναμένεται να προσγειωθεί στην Ελλάδα το 2028.

«Πράσινο» για τα F-35 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, το οποίο και ενέκρινε την πώληση, η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Δεν τίθεται θέμα αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα εξέταζε την αποστολή δικών της στρατιωτικών στην Ουκρανία εφόσον ανταποκριθούν χώρες της Δύσης, απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης».