ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Στ. Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη του σημείωσε ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά τη Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά, ενώ έστρεψε τα βέλη του προς την κυβέρνηση για ακόμη μια φορά.

«Είμαστε τώρα στη διαδικασία ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ, επέκτασης της βάσης μας», «είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να μας ανταμείψει ο κόσμος για αυτές τις αλλαγές που κάνουμε», αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του στο Euractiv, και δηλώνει αισιόδοξος ότι «θα ξεπεράσουμε όλες τις προσδοκίες και τον σκεπτικισμό και θα εκπλήξουμε τον κόσμο, θετικά», καθώς και πως «μπορούμε να έχουμε μια πολύ μεγάλη έκπληξη στις εκλογές».

Είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να πιστέψουν ξανά στην πολιτική και χρειάζονται λύσεις», προσθέτοντας ότι η ευθύνη του είναι να δημιουργήσει μια ομάδα και ένα πρόγραμμα στο οποίος ο κόσμος μπορεί να πιστέψει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά». Αναφέρει ότι «οι απτές διαφορές καταλήγουν στο πώς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ισχυρό το ρόλο του κράτους, αποτελεσματικό κράτος, αλλά κράτος για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων».

Μιλώντας επί παραδείγματι για τη στεγαστική κρίση λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μεγάλο, γενναιόδωρο στεγαστικό πρόγραμμα «για να δημιουργήσουμε σχηματισμούς αποκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν επίσης, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να επιστρέψουν και να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους και να δημιουργήσουν μια θετική εξωτερικότητα στην κοινωνία, στην οικονομία». Τονίζει ότι «μπορούμε να το έχουμε αυτό όχι απλώς ιδιωτικοποιώντας τα πάντα, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση», ενώ την κατηγορεί επίσης για πολιτική ιδιωτικοποίησης και της περίθαλψης.

Υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται να επενδύσουμε δισεκατομμύρια για να διορθώσουμε αυτά τα ζητήματα προτού καταλάβουμε ότι έχουμε αποδεκατίσει τον κοινωνικό ιστό από τη μία, και από την άλλη συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε ένας πολύ μικρότερος πληθυσμός δημογραφικά στις επόμενες δεκαετίες».

Ερωτηθείς σχετικά με το επιχείρημα ότι μόνο με την ένωση δυνάμεων οι προοδευτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να ανατρέψουν τους συντηρητικούς και αν αυτό είναι εφικτό, ο κ. Κασσελάκης απαντά ότι «εναπόκειται στον κόσμο». Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εναπόκειται στον καθένα να αντιμετωπίσει την ευθύνη του και να ανταποκριθεί σε μια εθνική επιθυμία να έχουμε μια εναλλακτική στις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βλέπουμε να εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή».

Τονίζει ότι «είμαστε ανοιχτοί να αναπτύξουμε τη βάση μας και να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό ισότιμα, χωρίς τη διάκριση του παλιού και του νέου, αυτή η διάκριση δεν ταιριάζει με τις αξίες μας».

Σημειώνει ότι για να αλλάξουν τα πράγματα το σημαντικότερο είναι να δοθεί κίνητρο στους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, να πιστέψουν ότι η πολιτική μπορεί να γίνει διαφορετικά και ότι μπορούμε να μειώσουμε τις ανισότητες. «Αν πιστεύουν σε αυτό, τότε αναδιαμορφώνουμε όλο το παιχνίδι», λέει, για να τονίσει ότι όμως αυτό δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογίας και προτάσεων πολιτικής, αλλά και γείωσης στην κοινωνία.

Συζητώντας για το πολύ ανησυχητικό φαινόμενο της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι εκλογές έχουν συνέπειες και ότι η Ευρώπη ήταν επιτυχής λόγω της αλληλεγγύης τις προηγούμενες αρκετές δεκαετίες. «Αν εγκαταλείψουμε αυτή την αλληλεγγύη για να καταφύγουμε απλώς σε μια ρητορική μίσους και διχασμού, αυτό θα έρθει και θα μας βλάψει μακροπρόθεσμα, αν όχι μεσοπρόθεσμα», επισημαίνει. «Πρέπει, λοιπόν, να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση. Να δείξουμε ότι υπάρχει μια εναλλακτική. Και υπάρχουν παραδείγματα για αυτό. Η Ισπανία, για παράδειγμα, είναι μια καλή τέτοια περίπτωση. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα παρέχει μια καλή εναλλακτική. Και αυτό γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο στον κόσμο όσο περνάει ο χρόνος» σημειώνει.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στους λόγους της γενικευμένης δυσπιστίας που όπως είπε υπάρχει απέναντι στο πολιτικό σύστημα (αύξηση κόστους ζωής, εισοδηματική ανισότητα κ.ά.) και σημειώνει πως «όταν έχεις αυτού του είδους την ανασφάλεια και αυτού του τύπου έλλειψη ανταπόκρισης από τα πάνω, ο κόσμος συχνά  δείχνει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τον ‘άλλο', στην προσπάθεια να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο».

Υπογραμμίζει ότι η Αριστερά, οι Σοσιαλδημοκράτες και τα πράσινα κόμματα, «πρέπει πραγματικά να κάτσουμε κάτω και να σχηματίσουμε ένα μήνυμα σύγχρονης διακυβέρνησης». Ένα μήνυμα, είπε, που δείχνει ότι υπάρχει τρόπος έξω από τους περιορισμούς της λιτότητας για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ανάπτυξης, για να επενδύσουμε στην κλιματική προσαρμογή, για να είμαστε ισχυροί όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη με αμάχους που χάνουν τη ζωή τους.

 Σε ερώτηση για τα Τέμπη και το κράτος δικαίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες βλέπουν τι γίνεται, σχολιάζοντας ότι «η ελληνική μηχανή προπαγάνδας απλά δεν θέλει ο ελληνικός λαός να τα δει όλα αυτά και εργάζονται πολύ σκληρά για να εμποδίσουν την αλήθεια να φτάσει στα μάτια και τα αυτιά του κόσμου». «Η αλήθεια είναι ότι οι Βρυξέλλες επέκριναν την ελληνική κυβέρνηση για το κράτος δικαίου, τη μεταχείριση της ελευθερίας του Τύπου», είπε. Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας ερευνά ψηφιακά έργα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ «όπου πιθανώς υπάρχει μεγάλη σπατάλη». «Είμαι ευγνώμων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης των Τεμπών, όπου και πάλι, όπως είπε η Ευρωπαία Εισαγγελέας, το ελληνικό σύστημα, της μπλοκάρει την πρόσβαση στα σωστά στοιχεία», αναφέρει.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά εκπροσωπώντας τις οικογένειες των θυμάτων στην Ευρώπη στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωβουλής» και πως «όμως δεν πρέπει να πηγαίνουμε μέσω Βρυξελλών για να δώσουμε στους ανθρώπους μια αίσθηση ελπίδας ότι θα βρουν δικαιοσύνη και ανακούφιση». «Ο μόνος τρόπος να το αλλάξουμε είναι να είμαστε στην κυβέρνηση και να υλοποιήσουμε τις τεράστιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στη χώρα μας», τόνισε.

Μίσησε για το «τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών, από το γραφείο του πρωθυπουργού από τον ίδιο του τον ανιψιό». «Γιατί δεν αφήνει τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της; Γιατί δεν απαλλάσσει τους υφισταμένους του από την εμπιστευτικότητα που τους δεσμεύει; Του επιτρέπεται να το κάνει αυτό ως πολιτικός επόπτης τους. Και δεν το κάνει», σημειώνει. «Ξέρετε, έχουμε ένα σκάνδαλο με παράνομο λογισμικό  [Predator] στη χώρα μας που εξήχθη με άδεια [σε τρίτες χώρες] από το Υπουργείο Εξωτερικών. Παρεμπιπτόντως, με 93 στόχους του Predator που ενδέχεται να συμπίπτουν με τους εκατοντάδες στόχους που παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», συνεχίζει. «Περισσότερη ταπεινότητα. Και ας βρούμε λίγη δικαιοσύνη για τους ανθρώπους. Και ας λογοδοτήσουν κάποιοι. Από το έγκλημα των Τεμπών μέχρι το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη σπατάλη και την απάτη που έχουν λάβει χώρα», σχολιάζει.

Ο κ. Κασσελάκης τονίζει ότι πιστεύει στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.000%, «και αυτή η Ένωση πρέπει να δυναμώσει με μια πολύ σαφή στρατιωτική ικανότητα, με πραγματική αλληλεγγύη». Αναφέρει ότι το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο είναι «πολύ απογοητευτικό». Αναφέρει επιπλέον πως «το γεγονός ότι δεν έχουμε υποχρεωτική αλληλεγγύη [μετεγκατάσταση] και ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνιμη αποθήκη για αυτές τις φτωχές ψυχές και το κόστος θα γίνει προϊόν διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαράδεκτο».

«Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Και χρειαζόμαστε τις ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό», τονίζει, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε όλες τις χώρες να σηκώσουν το μερίδιο του βάρους τους και να επιτρέψουν σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν λίγη ανακούφιση και αξιοπρέπεια». Σημειώνει επίσης ότι «οι χώρες του Βορρά δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια όταν πρόκειται για pushbacks εναντίον αυτών των προσφύγων ή όταν πρόκειται για επενδύσεις στο Νότο». Τονίζει ότι «έχουμε τεράστιο χάσμα σύγκλισης στην Ελλάδα, είμαστε δεύτεροι από τα τέλος όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη, και δεύτεροι από την κορυφή όσον αφορά στη φορολογία, τους έμμεσους φόρους, έχουμε μερικές από τις πιο ακριβές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, βενζίνης και τροφίμων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nea Dimokratia - ND
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Marc: Πρώτη η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση του αποτελέσματος

Όσο για την κομματική εγγύτητα των αναποφάσιστων το 16,1% είναι στη Νέα Δημοκρατία, το 10,5% στο ΠΑΣΟΚ, το 8,2% στον ΣΥΡΙΖΑ,  το 6,3% στο ΚΚΕ, στην Ελληνική Λύση το 6,1% και το 3,9% στην Πλεύση  Ελευθερίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη μας αφορά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο από το 2019

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα στο μείζον πρόβλημα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση, όταν η οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη η ΝΔ, διευρύνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάζεται σήμερα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

Η λίστα των 35 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε έπειτα από διαδικασίες ανάδειξης ανά περιφέρεια που έλαβαν μέρος περισσότερα από 63.000 μέλη του κόμματος. Ποιος αντικαθιστά τον Δ. Παπανώτα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση να απαντήσει πού διοχετεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει άμεσα σε ποιους άλλους περιήλθαν τα προσωπικά δεδομένα των χιλιάδων αποδήμων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.