ΓΔ: 1425.35 0.21% Τζίρος: 6.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί για την ακρίβεια

«Στις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε σε 2,2% τον Απρίλιο του 2024  ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,4%, σχεδόν δηλαδή υπερδιπλάσιος» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία αξιοπιστία στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δεν την εμπιστεύονται οι πολίτες» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ανέφερε, σε ότι αφορά στους δείκτες για την ετήσια εξέλιξη του πληθωρισμού τροφίμων σε Ευρωζώνη και Ελλάδα, ότι τα στοιχεία καταρρίπτουν κάθε αφήγημα ή παραμύθι που διακινεί αυτή η κυβέρνηση αφού:

  • Στις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων διαμορφώθηκε σε 2,2% τον Απρίλιο του 2024  ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,4%, σχεδόν δηλαδή υπερδιπλάσιος.
  • Στις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε κατά 11,5 μονάδες από το Μάιο του 2023 μέχρι τον Απρίλιο του 2024.Στην Ελλάδα την αντίστοιχη περίοδο η μείωση ήταν σχεδόν η μισή, δηλαδή 6,2 μονάδες και αφού είχε προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι αύξηση.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει μέτρα που έχουν εφαρμόσει άλλες χώρες, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο το συστήνει και η ίδια η ευρωπαϊκή επιτροπή, γιατί η δημοσιονομική της διαχείριση στηρίζεται στην ακρίβεια προκειμένου να έχει φορολογικά έσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας, που κατάργησε το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά και μείωσε το ΦΠΑ στο ελαιόλαδο και τα ζυμαρικά με αποτέλεσμα να μειώσει κατά 7,3% τον πληθωρισμό στα τρόφιμα.

«Όλοι αντιλαμβάνονται, εκτός ίσως από την κυβέρνηση, ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα αντέξουν για πολύ καιρό ακόμα. Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μειώνεται η ετήσια κατά κεφαλήν δαπάνη για τρόφιμα κάθε νοικοκυριού.» τόνισε ο κ.Κατρίνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προστατεύσει του πολίτες από την αισχροκέρδεια. «Σε θεσμικό επίπεδο, η γενική γραμματεία εμπορίου και προστασίας καταναλωτή έχει υπό την αρμοδιότητά της δεκάδες διευθύνσεις αλλά μόλις δύο ασχολούνται με τον καταναλωτή. Επανακαταθέτω την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ από τις 2 Δεκεμβρίου 2022 για σύσταση αρχής προστασίας καταναλωτή» τόνισε ενώ ανέφερε ακόμη ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί ισχυρές εποπτικές αρχές με στόχο τη προστασία του καταναλωτή.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης για την ισχυρή οικονομία, έχει θολώσει και σε λίγο δεν θα πείθει ούτε τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του κ.Μητσοτάκη. Επισημαίνω ότι οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 10,7% ενώ μεγαλώνει διαρκώς το εμπορικό έλλειμμα. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά με τα ψέματα» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος παράλληλα στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την περιορισμό και την αντιμετώπιση της ακρίβειας που περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής
  • Στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
  • Ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ για να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί έλεγχοι και για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.
  • Φορολόγηση των υπεκερδών των εταιρειών εμπορίας τροφίμων και των τραπεζών.

Ο Μιχάλης Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Στις 9 Ιουνίου το δίλημμα δεν είναι η σταθερότητα.Γιατί κάτω από αυτές τις συνθήκες , η σταθερότητα είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη η κυβέρνηση, να συμπεριφέρεται αλαζονικά, να αδιαφορεί για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια. Και η απάντηση σε αυτό το δίλημμα θα έρθει από τους πολίτες. Οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα.

Μήνυμα για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού που περιλαμβάνει μια ανάλγητη και ανίκανη κυβέρνηση και μια ανεπαρκή, αδύναμη και αναξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Και την χρειάζεται τώρα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Στον πρώτο μήνα του «καλαθιού» ο πληθωρισμός έπεσε στο 9%

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των 19 χωρών της ευρωζώνης και ο πληθωρισμός βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του φετινού Απριλίου.
Kostas Skrekas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Οι προσπάθειες κατά της ακρίβειας αποδίδουν πλέον καρπούς

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως η χώρα μας έχει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, τονίζοντας ωστόσο πως η κυβερνητική προσπάθεια κατά της ακριβείας δεν σταματάει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την ακρίβεια έχουν αποτύχει

«Ο πρωθυπουργός επίσης έλεγε ότι κρατά σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ για να μαζεύει υπερέσοδα και να τα διανέμει με το marketpass, το οποίο όμως μετά τις εκλογές καταργήθηκε ενώ ο ΦΠΑ παρέμεινε υψηλός» είπε ο κ. Κατρίνης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ταμείο Οικονομικής Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας προτείνει ο Ν. Ανδρουλάκης

«Το ταμείο αυτό θα μπορεί να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγική βάση με πολλές καλές θέσεις εργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.