ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aris Oikonomou/SOOC

Σε αχαρτογράφητα νερά η κυβέρνηση: Αλλαγές μετά το μήνυμα της κάλπης

Δυσάρεστη έκπληξη το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, προβληματίζουν οι διαρροές στα δεξιά. Πιθανή η επίσπευση του ανασχηματισμού, εξετάζονται και αλλαγές πολιτικής. Φόβοι για περίοδο εσωστρέφειας στο κόμμα.

Ως ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ερμηνεύεται το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών, με τη ΝΔ να περνάει κάτω όχι μόνο από τον στόχο του 33% που είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά κάτω και από το ψυχολογικό όριο του 30%, φθάνοντας μετά βίας κοντά στο 28%.

Η απογοήτευση στην οδό Πειραιώς ήταν διάχυτη από την κορυφή έως τη βάση του κόμματος, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη δήλωσή του να μην αναζητά δικαιολογία και να παραδέχεται δημοσίως ότι το κόμμα του δεν έπιασε τους στόχους που είχε θέσει.

Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μπροστά της τρία χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου, χωρίς να μεσολαβεί άλλη εκλογική αναμέτρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του καλούνται να μηδενίσουν το «κοντέρ» και να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους, με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο αλλαγών τόσο στη φυσιογνωμία, όσο και στα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος.

Πολλοί θεωρούν ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των υπουργείων, που ήδη ήταν υπό συζήτηση στο παρασκήνιο, έρχονται εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο και πιθανόν σε χρόνο πολύ πιο σύντομο από τον Σεπτέμβριο που πολλοί προσδιόριζαν τον επικείμενο ανασχηματισμό.

Ως πρόγευση των προθέσεων του Πρωθυπουργού ερμηνεύεται η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που έκανε λόγο για «πύρρειο νίκη», παραδεχόμενος ότι ναι μεν η ΝΔ ήταν ο νικητής της κάλπης, υπέστη ωστόσο τόσο βαριές απώλειες, που μελλοντικά θα της είναι δύσκολο ή και αδύνατο να συνεχίσει πάνω στην ίδια πορεία που είχε χαράξει έως και σήμερα.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών 

(στο 99,40% της Επικράτειας)Ευρωεκλογές 2024ΈδρεςΠοσοστό Ευρωεκλογών 2019ΔιαφοράΕθνικές Εκλογές 2023Διαφορά
Νέα Δημοκρατία28,23%733,12%-4,89%40,56%-12,33%
ΣΥΡΙΖΑ14,92%423,75%-8,83%17,83%-2,91%
ΠΑΣΟΚ12,81%37,72%5,09%11,84%0,97%
Ελληνική Λύση9,34%24,18%5,16%4,44%4,90%
ΚΚΕ9,25%25,35%3,90%7,69%1,56%
ΝΙΚΗ4,38%1----3,70%--
Πλεύση Ελευθερίας3,41%11,61%1,80%3,17%0,24%
Φωνή Λογικής3,04%1----0,43%--
ΜέΡΑ252,52%--2,99%-0,47%2,50%0,02%
Νέα Αριστερά2,44%----------
Δημοκράτες - Ανδρέας Λοβέρδος1,44%----------
Πατριώτες - Πρ. Εμφιετζόγλου1,42%----------
Κόσμος1,07%----------

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών, ώρα 02:12, στο 99,40% της Επικράτειας

Διαρροές στα δεξιά

Παράλληλα, το εντυπωσιακό ποσοστό που συγκέντρωσε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αυξάνοντας κατά πέντε μονάδες την επίδοσή της από τις εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για όσα συμβαίνουν στα δεξιά της ΝΔ, δημιουργώντας έναν ισχυρό πόλο πίεσης προς την οδό Πειραιώς.

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι έως ένα βαθμό οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τα κόμματα που κινούνται στο πολιτικό εκκρεμές δεξιότερα της ΝΔ,  προέρχονται κατά βάση από την κυβερνητική παράταξη, ωστόσο αποφάσισαν να κόψουν τον «ομφάλιο λώρο» και να μην περιοριστούν απλώς σε μια ψήφο διαμαρτυρίας.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι, με τη συσπείρωση της ΝΔ να κινείται περίπου στο 70%, καταγράφονται σημαντικές διαρροές σε ποσοστό 4,9% προς την Ελληνική Λύση, 4,6% προς το ΠΑΣΟΚ, 4% προς ΣΥΡΙΖΑ και 3,4% προς τη Φωνή Λογικής.

Με το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό του κόμματος

Γαλάζια στελέχη, στο περιθώριο της εκλογικής βραδιάς, επισήμαιναν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πιθανούς πολλαπλούς κινδύνους από το μήνυμα της κάλπης, δείχνοντας μάλιστα προς το εσωτερικό του κόμματος.

Ορισμένοι μάλιστα, δίπλα στο σχεδόν βέβαιο αφήγημα της αντιπολίτευσης για μειωμένη νομιμοποίηση της κυβέρνησης, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τον κίνδυνο μιας κομματικής εσωστρέφειας, λόγω κυρίως της απώλειας 13 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε ένα χρόνο, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών που απομάκρυναν παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ από τις «ρίζες» τους.

Τα ίδια στελέχη, στην ανάλυσή τους, αν και σημείωναν ότι θέμα κυβερνητικής σταθερότητας δεν τίθεται, από τη στιγμή που κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να διαθέτει 158 έδρες στη Βουλή, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να διατυπωθεί δημοσίως έντονη κριτική από πρόσωπα που διεκδικούν για τους εαυτούς τους λόγο και ρόλο για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ευρωπαϊκοί» πονοκέφαλοι της κυβέρνησης και το αντίδοτο των νομοσχεδίων

Τέμπη, διαρροή προσωπικών δεδομένων και αντιπαράθεση με την Ιεραρχία προβληματίζουν την κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών. Αντεπίθεση του Μαξίμου με αύξηση στον κατώτατο μισθό και σειρά νομοσχεδίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αύξηση 5% - 6% στον κατώτατο μισθό θα πάει προς τις ευρωεκλογές η ΝΔ

Η αύξηση των εισοδημάτων και η αναχαίτιση της ακρίβειας θα αποτελέσουν τα βασικά πολιτικά «όπλα» του Μαξίμου το επόμενο διάστημα, ενώ αναγνωρίζεται ότι η ΝΔ δέχεται πιέσεις από τα «δεξιά».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πίστωση χρόνου παίρνουν οι υπουργοί: Μετά τις εκλογές η νέα αξιολόγηση

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: «Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί». Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι αποφάσεις του. Εξετάζεται να κοπούν από το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών όσοι έχουν συμπληρώσει δύο θητείες.
Mitsotakis Kyriakos, Kivernisi, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο 100 ημερών του Μητσοτάκη: Ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια

Μείωση φόρων στα ακίνητα και στις επιχειρήσεις, διαμόρφωση ευνοϊκότερου πλαισίου για τις επενδύσεις, επιστροφή ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, τομές στο κράτος και τη Δικαιοσύνη βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σταυρόλεξο της νέας κυβέρνησης: Τα πρόσωπα για τις θέσεις - κλειδιά

Ο σχεδιασμός για πανίσχυρο υπουργείο Εσωτερικών - Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Κ. Πιερακάκη, το νέο οικονομικό επιτελείο, η πιθανή μετακίνηση Δένδια στο Πεντάγωνο και Γεραπετρίτη στο ΥΠΕΞ και οι «σωματοφύλακες» του Μαξίμου.