ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας

Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τον κοροναϊό.

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορoναϊου, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊου», είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
  • Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού. 
  • Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

  • Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
  • Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει σαφείς οδηγίες για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, πτυχές του οποίου θα αναπτύσσονται, ανάλογα με την εξέλιξη του κορονοϊού σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

«Παραμένουμε ψύχραιμοι, υλοποιούμε τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει και είμαστε σε εγρήγορση να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μόνο η κυβέρνηση δεν βλέπει πρόβλημα με τον Άδ. Γεωργιάδη

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι μόνο για την κυβέρνηση δεν προβληματίζει η εικόνα του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραδέχεται ελλιπείς ελέγχους σε ιδιωτικές δομές υγείας και προβάλλει ως επιτυχία την αποκάλυψη παρανομιών μέσω της εφαρμογής MedWatch.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Ο Πατούλης να παραιτηθεί τώρα – Να προστατευτούν οι πολίτες

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε την παραίτηση του Γ. Πατούλη από τον ΙΣΑ, κατηγορώντας τον και την κυβέρνηση για κάλυψη επικίνδυνων ιατρικών πρακτικών και παρουσιάζοντας στοιχεία για αμφιλεγόμενες εταιρικές δραστηριότητες του Πατούλη.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Κενό ελέγχου στην υγεία από το 2019 λόγω κατάργησης του ΣΕΥΥΠ

Το ΕΛΑΣ καταγγέλλει ελεγκτικό κενό στην υγεία από το 2019 μετά την κατάργηση του ΣΕΥΥΠ. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν καλύπτει επαρκώς τους ελέγχους, ενώ προβλέπεται επιστροφή των ελεγκτών υγείας στο Υπουργείο Υγείας το 2025.
Σημάδι Απαγόρευσης Καπνίσματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Σχέδιο για απαγόρευση καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους και παραλίες

Η ισπανική κυβέρνηση προτείνει απαγόρευση καπνίσματος και ατμίσματος σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, παραλίες, πανεπιστήμια και στάσεις, με σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία.
Σημαία του Περού
ΔΙΕΘΝΗ

Περού: Ο φυλακισμένος πρώην πρόεδρος Τολέδο ζητά χάρη για την υγεία του

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλεχάντρο Τολέδο, καταδικασμένος για διαφθορά, ζητά χάρη λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, τονίζοντας πως κινδυνεύει να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό σύμφωνα με τους γιατρούς.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στήριξη εισοδήματος και αύριο παρουσίαση "posokanei"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Βάρης και τόνισε ότι η βελτίωση του ΕΣΥ είναι προτεραιότητα, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δήλωσε πως διαρκώς επικοινωνεί με τους πολίτες και θα συνεχίσει έως τις εκλογές.