ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο

Σκέρτσος: Με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς δεν πρέπει να παίζουμε

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, μετά την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα της αντιπολίτευσης για την Υγεία.

«Βαριά και ανθυγιεινή πολιτική μπλόφα» τιτλοφορείται ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου σχετικά με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής: «Καταρχήν να συμφωνήσουμε όλοι ότι με τη δημόσια υγεία και τους υγειονομικούς μας δεν πρέπει να παίζουμε. Η υγεία δεν έχει πολιτικό χρώμα και θα έπρεπε να μένει έξω από πολιτικούς καυγάδες και ανταγωνισμούς.

Γι' αυτό και προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ - στη σπουδή του να εμφανιστεί ως ένα κόμμα που καταθέτει θετικές και φιλολαϊκές προτάσεις - υπέπεσε για άλλη μια φορά στην παγίδα του πολιτικού μαξιμαλισμού και του ανεύθυνου λαϊκισμού, ως άλλος πράσινος ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία που κατατέθηκε για καθολική επέκταση των "βαρέων και ανθυγιεινών" σε όλους αδιακρίτως τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία έχει τρία βασικά προβλήματα που την καθιστούν ανεύθυνη και μη υλοποιήσιμη», υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας και επιχειρηματολογεί:

«1) Είναι επιστημονικά άτοπη καθώς σε καμία χώρα του κόσμου και σε κανένα σύστημα υγείας δεν υπάρχει καθολική εφαρμογή των βαρέων και ανθυγιεινών σε όλους τους κλάδους υγειονομικών, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Η υπαγωγή πολύ συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα βαρέα και ανθυγιεινά γίνεται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια ως προς την επίπτωση που έχουν οι συνθήκες εργασίας στο προσδόκιμο ζωής των εργαζόμενων.

2) Είναι δημοσιονομικά ακοστολόγητη και δεν συνοδεύεται από αντίμετρο για τη χρηματοδότησή της. Το κόστος για την καθολική εφαρμογή της ανέρχεται στα 165 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ επομένως να μας πει ποια κοινωνική δαπάνη εισηγείται να περικοπεί ή ποιος φόρος να αυξηθεί ώστε να πληρωθούν αυτά τα χρήματα.

3) Είναι επιχειρησιακά επικίνδυνη διότι σε μια περίοδο που το ΕΣΥ χρειάζεται κίνητρα για να κρατήσει το ανθρώπινο δυναμικό εντός των νοσοκομείων μας με πρόσθετα μισθολογικά μέτρα, ανοίγει την πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ μέσω της πρόωρης συνταξιοδότησης άμεσα σε 7.700 υγειονομικούς και μέσα στα επόμενα 2 χρόνια σε 12.200. Το ex post ψευδοεπιχείρημα αφού πιάστηκαν "με τη γίδα στην πλάτη" ότι η ρύθμιση αφορά το μέλλον είναι σαθρό, καθώς συνδυαστικά με τις υφιστάμενες ασφαλιστικές και εργασιακές διατάξεις κατοχυρώνεται δικαίωμα και αναδρομικής εξαγοράς ενσήμων μόλις με 4.300 ευρώ για συνταξιοδότηση στα 62 έτη».

Συμπερασματικά, «η κυβερνητική φροντίδα για τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες των υγειονομικών μας είναι διαρκής, πάντα στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων. Και υλοποιείται ήδη με μια σειρά από πολιτικές, όπως η πρόσφατη ανακοίνωση για ειδική αυτοτελή φορολογία των εφημεριών με συντελεστή 22%, ένα πάγιο αίτημα των υγειονομικών μας. Η επίδειξη, όμως, δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας με ανεύθυνες, ανέφικτες και ακοστολόγητες προτάσεις αποτελεί απλά κοροϊδία.

Γι' αυτό και η πολιτική υπευθυνότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις και τις κομματικές εξαγγελίες πρέπει κάποια στιγμή να αποτελέσει αυτόνομη αξία, αν θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην επαναλάβουμε ξανά τα λάθη του παρελθόντος. Και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση», καταλήγει ο κ. Σκέρτσος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: MedWatch αποκαλύπτει το μέγεθος του χρόνιου προβλήματος

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως τα ευρήματα του MedWatch αποκαλύπτουν χρόνιες παραλείψεις της κυβέρνησης στον έλεγχο των ιδιωτικών δομών υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Μόνο η κυβέρνηση δεν βλέπει πρόβλημα με τον Άδ. Γεωργιάδη

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι μόνο για την κυβέρνηση δεν προβληματίζει η εικόνα του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παραδέχεται ελλιπείς ελέγχους σε ιδιωτικές δομές υγείας και προβάλλει ως επιτυχία την αποκάλυψη παρανομιών μέσω της εφαρμογής MedWatch.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεπαρκή μέτρα και ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ημίμετρα και αδυναμία σύγκρουσης με τα ολιγοπώλια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ψηφίστε τη τροπολογία ΠΑΣΟΚ για ΕΦΚ, όχι επιστολές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα αποφάσεις για μείωση του ΕΦΚ, εφαρμόζοντας το ιταλικό μοντέλο, και να καταργήσει την Golden Visa στα ακίνητα, τονίζοντας πως δεν απαιτείται επιστολή προς τη φον ντερ Λάιεν.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Καθυστερημένα και ανεπαρκή μέτρα κυβέρνησης για το πετρέλαιο

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση στην ακρίβεια κι ανεπαρκή μέτρα 15 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, προκαλώντας δυσαρέσκεια, καθώς οι αυξήσεις τιμών είχαν ήδη επιβαρύνει τους πολίτες και την αγορά.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Επιμένει η κυβέρνηση ότι η δικαστική διερεύνηση ήταν περιττή;

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν θεωρεί ακόμη περιττή την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη δικαστική διερεύνηση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, με αφορμή την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για το δυστύχημα στα Τέμπη.