Σε ρυθμούς προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2025 κινούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συζήτησης που ξεκινά την προσεχή Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου, με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη συζήτηση έχοντας στις αποσκευές του την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Scope να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε BBB, με το οικονομικό επιτελείο να σημειώνει ότι πρόκειται για επιβεβαίωση της ορθότητας της δημοσιονομικής και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ζητούμενο ωστόσο για την κυβέρνηση παραμένει πώς θα καταφέρει οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να μεταφραστούν σε χειροπιαστά μέτρα και παρεμβάσεις που όχι μόνο θα ανακουφίσουν, αλλά θα μεταφραστούν και σε ένα «οικονομικό success story» για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.
Έχοντας ξεπεράσει – προς ώρας τουλάχιστον – τον σκόπελο των εσωκομματικών τριβών που οδήγησαν και στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια αφετηρία ουσιαστικής επανεκκίνησης τόσο για την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσο και για το σύνολο των υπουργών του, προκειμένου να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που έμειναν πίσω τους τελευταίους 12 μήνες σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών.
Θεωρείται βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της κυριακάτικης ομιλίας του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές για τους επίμαχους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας, αλλά και συγκεκριμένες άμεσες παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των στρεβλώσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές.
Η αρχή θα γίνει με τα μέτρα στήριξης των καταθετών και την ουσιαστική μείωση των αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών στις τραπεζικές συναλλαγές, προκειμένου αυτές να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και παρεμβάσεις που θα κλείνουν την ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, καθώς επίσης και διευκολύνσεις στη λήψη στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ηρώδου Αττικού έφταναν μέχρι και χθες πληροφορίες ότι τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα ενδεχομένως να «προλάβουν» τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις επί του θέματος, παρουσιάζοντας με δική τους πρωτοβουλία μια πρόταση εξορθολογισμού και άρσης των αδικιών εις βάρος των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της ομιλίας του να επιφυλάσσει συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αφορούν μία ή περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι είναι πλέον ώριμες οι δημοσιονομικές συνθήκες προκειμένου να ενταχθούν οι ένστολοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Όσο για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο πρωθυπουργός έκλεισε εκ νέου κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ οι συνεργάτες του παραπέμπουν στο σκέλος της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού όπου θα υπενθυμίσει τις συνολικά 72 μειώσεις φόρων που έχουν νομοθετηθεί από την παρούσα κυβέρνηση.