ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: ΑΠΕ

Ποια είναι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση τα μέτρα που προτείνει, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για «χαλάρωση δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Τρίωρη τηλεδιάσκεψη με συνεργάτες του και τομεάρχες του κόμματος, είχε σήμερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πανδημία του κορονοϊού.

Η δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να ληφθούν άμεσα αφορούν σε τρία επίπεδα: για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με ιατρικό προσωπικό, για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και ένα γενναίο πρόγραμμα δημόσιας χρηματοδότησης που πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup για την συνολική θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατόπιν της τηλεδιάσκεψης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με τη δέσμη μέτρων που προτείνει να ληφθούν άμεσα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για «άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «η χώρα και ο λαός μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη όσο και πρωτοφανή κατάσταση, όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μπροστά στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού». Σημειώνοντας ότι «προέχει η ανθρώπινη ζωή», ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το σύνολο των προτάσεών του για την άμεση ενίσχυση με ιατρικό και επικουρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι ταυτόχρονα «πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά και τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, που πλήττουν ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι «αν για τον κορονοϊό το φάρμακο αποτελεί ακόμη ζητούμενο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, για την οικονομία το φάρμακο δεν είναι άγνωστο: Απαιτείται άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση». «Όπως παραδέχτηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το ταμειακό μαξιλάρι μας δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Ας το αξιοποιήσουμε», τονίζει.

Τι πρέπει κατ' ελάχιστο να διεκδικήσει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το αυριανό Eurogroup και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμες, για να τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει στη συνεδρίαση «με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων» και κατ' ελάχιστο να διεκδικήσει:

1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

2. Ο στόχος του πλεονάσματος - μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό -  να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

3. 'Αμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου».  

Ενίσχυση ΕΣΥ, κάλυψη μισθολογικού κόστους για κλειστές επιχειρήσεις, έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα και ελεύθερους επαγγελματίες, διεύρυνση επιδόματος ανεργίας, voucher για babysitting

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε:

  • Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την  προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων. 
  • Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
  • Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.
  • Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. 
  • Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.
  • Προστασία α' κατοικίας, αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων, ρευστότητα στην πραγματική οικονομία

Ταυτόχρονα, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκαία:

  • Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Η αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
  • Τέλος ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. 

Τώρα είναι ώρα ευθύνης

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, αύριο θα είναι πολύ αργά. Οφείλουμε να περιορίσουμε τόσο την εξάπλωση του ιού όσο και τις οικονομικές επιπτώσεις του», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη ώρα "βάζει πλάτη" ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της». «Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με τα στελέχη μας όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσουμε όλες τις διεθνείς μας επαφές προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα είναι ώρα ευθύνης», καταλήγει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρών στις εξελίξεις: Έτοιμοι μέχρι Σεπτέμβριο

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε παρών στις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή νωρίτερα. Τόνισε ότι η συσπείρωση θα γίνει στην κοινωνία, χωρίς όρους ή κοινοβουλευτική ομάδα.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη Βουλή

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταγγέλλει σοβαρό πρόβλημα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για αδιαφορία να απαντήσουν σε επίκαιρες ερωτήσεις, πλήττοντας τη διαφάνεια.
Το κτίριο της Κνεσέτ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Αρβανίτη για θανατική ποινή και διακρίσεις στο Ισραήλ

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Κώστας Αρβανίτης για τον νέο ισραηλινό νόμο που επιβάλλει θανατική ποινή, χαρακτηρίζοντάς τον ως μέσο φυλετικής διάκρισης κατά Παλαιστινίων, ζητώντας εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς το Ισραήλ.
Σωκράτης Φάμελλος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει ενωμένος στις επόμενες εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις επόμενες εκλογές με ενωτική προοδευτική πρόταση, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, καλώντας για συνεργασία αριστερών δυνάμεων χωρίς όρους και επικρίνοντας την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για αυτόνομη κάθοδο ως λάθος.
Ακρίβεια σε σούπερ μάρκετ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ακρίβεια και κερδοσκοπία «έφαγαν» την αύξηση κατώτατου μισθού

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων, καθώς η ακρίβεια και η κερδοσκοπία μειώνουν την αγοραστική δύναμη. Τα 770 ευρώ δεν αρκούν για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.