ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Χρ. Δήμας: Η Ελλάδα αλλάζει και προσελκύει επενδύσεις

Ο υφυπουργός Χρ. Δήμας σε συνέντευξη που παραχώρησε σημείωσε πως τώρα είναι η στιγμή να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις θετικές αλλαγές που θα φέρει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

«Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει και ότι τώρα είναι η στιγμή για να επενδύσει κανείς στη χώρα μας», δήλωσε ο αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, Χρίστος Δήμας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

«Στο νομοσχέδιο που θα μπει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα προσπαθούμε να δούμε πώς θα βελτιώσουμε την κατάταξη της χώρας σε δείκτες όπως το "doing business" ή για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. Ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε με το νομοσχέδιο έχει να κάνει με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, με τις απλοποιήσεις των διαδικασιών, να γίνονται όλα πιο γρήγορα, πιο απλά και πιο εύκολα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό», τόνισε ο υφυπουργός.

Ως εμβληματικό παράδειγμα της πολιτικής αυτής ανέφερε την επένδυση στο Ελληνικό, όπου, όπως παρατήρησε «μέσα σε 2,5 μήνες γίνανε πολλά περισσότερα πράγματα από ό,τι γίνανε σε 5 χρόνια» και «είναι ένα έργο κομβικής σημασίας, το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα γεννήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει την Αττική με το τεράστιο πάρκο που θα δημιουργηθεί».

«Όλα αυτά», συνέχισε ο υφυπουργός, «μας δίνουν περιθώριο να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και για τη μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και για τη δυνατότητα η χώρα να κάνει πολλά περισσότερα βήματα».

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους θεσμούς, συζητάμε μαζί τους και αυτό που προσπαθούμε να τους πείσουμε είναι ότι η χώρα θα τα πάει καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια και ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές, που θα έχουν επιπτώσεις και στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και αυτό το δέχονται και το αποδέχονται [...] άρα μπορούμε να συζητήσουμε και σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που συζητούσαν με την προηγούμενη κυβέρνηση », πρόσθεσε.

Σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της έρευνας επισήμανε ότι «ο στόχος μας είναι να δούμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τη σημαντική επιστημονική έρευνα που παράγεται στη χώρα, με την καινοτομία, με την οικονομία και αυτός ήταν κι ο λόγος που η γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας μετακινήθηκε από τις δομές του υπουργείου Παιδείας στις δομές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«Έχουμε ανακοινώσει τη δημιουργία δύο κέντρων καινοτομίας, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη, στα οποία στοχεύουμε, στα πρότυπα άλλων πόλεων του εξωτερικού, να υπάρχει ένας φυσικός χώρος όπου θα δημιουργούνται συνέργειες μεταξύ εταιρειών, που θέλουν να επενδύσουν στην έρευνα και στην τεχνολογία, θέλουν δηλαδή να φτιάξουν τα κέντρα έρευνάς τους στην Ελλάδα μεταξύ των start-uppers που έχουν μια λαμπρή ιδέα, αλλά δεν έχουν ενδεχομένως ακόμη την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους, των ερευνητικών κέντρων, των πανεπιστημίων, ώστε να υπάρχει ένας φυσικός χώρος, όπου όλοι αυτοί θα συνομιλούν, θα συζητάνε και θα μπορούν να δημιουργούνται επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, είναι κάτι το οποίο λείπει από τη χώρα και είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να συντονίσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα το οικοσύστημα. Αυτό θα γίνει με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, όπου ο δημόσιος τομέας δε θα διοικεί τέτοιου είδους πάρκα αλλά θα έχει μια επίβλεψη, μια εποπτεία, ότι όλα γίνονται όπως προβλέπει η νομοθεσία», εξήγησε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κερδίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος»

Περισσότερες από 600 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων περιελάμβανε ο απολογισμός του 14ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Λονδίνο το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σκρέκας: Προτεραιότητα ο πληθωρισμός και η προσέλκυση επενδύσεων

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το καλάθι του νοικοκυριού βοήθησε στο να ελεγχθεί ο πληθωρισμός και θα συνεχίσουν να υπάρχουν παρόμοια μέτρα. Τί θα γίνει για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδ. Γεωργιάδης: Προχωράνε με ταχύτατους ρυθμούς τα έργα στο Ελληνικό

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Οδ. Αθανασίου επισήμανε ότι το Ελληνικό είναι έργο φιλικό στο περιβάλλον τονίζοντας ότι ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται το 90% των υλικών του παλαιού αεροδρομίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ικανοποίηση Γεωργιάδη για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως η πρωτιά της χώρας στους δείκτες απαίτησε και απαιτεί υπερπροσπάθεια και σκληρή δουλειά, διυπουργικό συντονισμό και προσήλωση στο όραμα των μεταρρυθμίσεων.